Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2021, 09:11

Kako na ključna mesta u Gradsku upravu dolaze kadrovi iz Lazarevca i Vladimiraca?

č: | fb:

Valjevo je krajem novembra prošle godine, voljom skupštinske većine, dobilo glavnog urbanistu, a četvrtog dana nove godine, voljom gradske vlasti, dobilo je i v.d. načelnika Gradske uprave.

 

Glavni urbanista je arhitekta Jasna Mićić koja je na službu u Valjevo došla iz Lazarevca preko Lajkovca, gde je bila glavni urbanista pre nego što je postala naš glavni urbanista, a v.d. načelnika Gradske uprave je pravnik Nebojša Petronić, koji je došao iz Vladimiraca, zaposlen u Opštinskoj upravi na mestu saradnik za normativno imovinske poslove.

 

Zbog čega "uvozimo" kadrove iz susednih opština? Da li zbog toga što ih nema u Valjevu, Valjevci nisu zainteresovani za te poslove ili su nam te kadrove nametnuli "šefovi" Valjeva, koji nisu iz Valjeva? Takođe, jedno od pitanja je i kako gradsko rukovodstvo dolazi do tih kandidata s obzirom na to da nije objavljen konkurs?

 

U informaciji, koja je dostavljena medijima nakon sednice Gradskog veća na kojoj je Nebojša Petronić postavljen za v.d. načelnika Gradske uprave, piše: "Obavili smo razgovore sa nekoliko kandidata. Nije bilo obostrane želje za saradnjom i potražili smo rešenje van Valjeva", naveo je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obrazlažući odluku.  

 

Sa koliko kandidata su obavili razgovore, bilo je jedno od pitanja koje smo postavili gradonačelniku Gojkoviću. Odgovorio je pitanjem: "Zašto je to bitno"? Posle našeg objašnjenja zašto je to bitno gradonačelnik je rekao: "Obavio sam razgovor sa više kandidata". Nakon insistiranja da kaže sa koliko kandidata je razgovarao i da li je među njima bilo pravnika iz Valjeva, pre svega zaposlenih u Gradskoj upravi, gradonačelnik je odgovorio: "Razgovarao sam sa njih troje-četvoro, sa nekima neformalno, sa nekima formalno. Uglavnom su svi iz Valjeva, a bilo ih je i sa strane".

 

Na pitanje kako je saznao za pravnika Nebojšu Petronića iz Vladimiraca, kako je uopšte došao do njega, Lazar Gojković objašnjava da se "raspitivao kod kolega van Valjeva da li imaju neki predlog i neko dobro rešenje za načelnika Gradske uprave u Valjevu". Gojković nije želeo da kaže kod kojih kolega se sve raspitivao, kao ni koji kolega mu je preporučio Petronića, smatrajući da "to nije bitno, najbitnije je da Uprava ne stoji".

 

"Petronić je prelazno rešenje, a njegov rad uvek može da se oceni", rekao je gradonačelnik. Na pitanje da li će Petronić konkurisati za mesto načelnka Gradske uprave i da li su o tome sa njim razgovarali, Gojković kaže da ne zna da li će konkurisati jer o tome još uvek nisu razgovarali.

 

Pitali smo prvog čoveka Valjeva kako komentariše to što njih troje-četvoro sa kojima je razgovarao nema želju da sarađuje sa Gradskom upravom, da li je možda u pitanju to što ne žele da budu deo ove vlasti ili pak iz straha da će se od njih tražiti da učestvuju u nekim nezakonitim radnjama ili je u pitanju nešto treće? Lazar Gojković kaže da straha ne treba da bude, jer nema nezakonitih radnji, nema pritisaka u Gradskoj upravi. "Možda je u pitanju nedostatak ambicije i energije".

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, Jelica Panjkovć Tešić podnela je pre dve nedelje ostavku na mesto načelnika Gradske uprave "iz ličnih razloga", a njena zamenica Dragana Đenić, iznenada je, par dana pred kraj godine, odlučila da ode u penziju.

 

Nebojša Petronić, pravnik iz Šapca kako je predstavljen na sednici Gradskog veća, biće v.d. načelnika Gradske uprave najduže tri meseca, saopšteno je. Gradonačelnik Lazar Gojković je o Petroniću rekao da je "obavljao funkciju načelnika Opštinske uprave u Vladimircima i bio je pomoćnik predsednika opštine u Bogatiću. Radio je u sudu u Šapcu. U pitanju je čovek sa velikim iskustvom".

 

Prema dostupnim informacijama, Nebojša Petronić je iz Vladimiraca, bio je član Socijalističke partije Srbije iz koje je isključen "zbog nepoštovanja Statuta stranke". Na izborima 2016. godine, na kojima je u Vladimircima pobedila SNS, Grupa građana "Nebojša Petronić" je ostala u opoziciji. Te godine Petronića za svog pomoćnika bira Nenad Beserovac (SPS) predsednik opštine Bogatić. Na izborima 2020. godine, Nebojša Petronić bio je nosilac liste "Za bolje Vladimirce", koja je dobila četiri od 25 mandata u Skupštini opštine Vladimirci.

 

Nebojša Petronić je, sa kraćim prekidima, bio načelnik Opštinske uprave u Vladimircima od 2008. do 2015. godine, i to u periodu kada su predsednici opštine bili radikal, demokrata i naprednjak. Petronić je od 2016. bio pomoćnik predsednika opštine Bogatić, a nakon tog posla vratio se u Opštinsku upravu Vladimirci na radno mesto saradnik za normativno imovinske poslove, sa koga je "uskočio" u fotelju načelnika Gradske uprave Valjevo.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, pored iskustva u Opštinskoj upravi Vladimirci, Nebojšu Petronića za v. d. načelnika Gradske uprave Valjevo preporučilo je i to što je kum Aleksandra Pajića (SNS), gradonačelnika Šapca.

 

Čija je kuma ili drugarica Jasna Mićić?

 

Gradonačelnik Lazar Gojković tvrdi da mu nijedno kadrovsko rešenje nije nametnuto, a naročito od njega nije traženo da zaposli Jasnu Mićić iz Lazarevca na mesto gradskog urbaniste, niti da Nebojšu Petronića iz Vladimiraca postavi za v.d. načelnika Gradske uprave.

 

Gojković tvrdi da je Jasna Mićić njegov izbor. Pitali smo ga kako je "otkrio" i zaključio da je ona pravi izbor za glavnog urbanistu?

 

"Jasna Mićić je godinama radila u sekretarijatu za dečju zaštitu Gradske uprave Beograda (od 2009-2011, prim.aut.) i kada smo razgovarali o vtićima i pitanjima dečje zaštite došli smo do nje", kaže Gojković.

 

Nismo baš najbolje razumeli vezu između priče o vrtićima, posla kojim se Jasna Mićić bavila pre devet godina i radnog mesta glavnog urbaniste, te smo gradonačelnika konkretno pitali da li je nju neko preporučio?

 

"Zar je to bitno da li je i ko preporučio", upitao je. Preformulisali smo pitanje. Kako ste došli do Jasne Mićić, kako ste saznali da postoji i na osnovu čega ste zaključili da je ona pravi izbor za glavnog urbanisu?

 

"Razgovarao sam sa ljudima, razmenjivao sam mišljenje i jednostavno sam shavtio da je ona prava za tu poziciju. Jasna mi je prvi put pomenuta kada sam razgovarao sa predsednikom Lajkovca kod koga je ona bila urbanista, i to je to", zaključio je gradonačelnik.

 

Na pitanje zbog čega nije raspisao konkurs za glavnog urbanistu, možda bi se javilo više kandidata, možda čak i neki arhitekta iz Valjeva, gradonačelnik Lazar Gojković je odgovorio da nije bilo potrebe da raspisuje konkurs jer Zakon dozvoljava da Gradsko veće bez konkursa predloži glavnog urbanistu, a o tom predlogu se izjašnjava Skupština grada.

 

Prema nezvaničnim informacijama predlog da Jasna Mićić bude glavni urbanista stigao je iz Beograda i to od osobe iz Kabineta predsednika Srbije.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 54 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara