Valjevo (foto: DjordjeDjokovic)
Valjevo (foto: DjordjeDjokovic)
15.01.2021, 08:01

Od gradskih funkcionera jedino je gradonačelnik prijavio prihode i imovinu

č: | fb:

Javni funkcioneri su dužni da, shodno odredbama Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije, podnesu izveštaj o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana izbora, imenovanja ili postavljenja na javnu funkciju, odnosno od prestanka obavljanja javne funkcije.

 

Prema dostupnim informacijama na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, jedino je od funkcionera gradske vlasti u 2020. godini, prihode i imovinu, u zakonom propisanom roku, prijavio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta. On je Agenciji za sprečavanje korupcije izveštaj o svojoj imovini i prihodima podneo 15. septembra 2020. godine.

 

U prijavi je navedeno da njegovi mesečni prihodi iznose 110.743 dinara. Od nekretnina poseduje dvosoban stan od 78 kvadrata, koji je kupljen novčanom pozajmicom, i vlasnik je automobila "fiat" 500L (2013. godiše).

 

Prihode i imovinu, i pored zakonom propisanog roka od 30 dana od dana izbora, imenovanja ili postavljenja, nije prijavio zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović, diplomirani ekonomista.

 

Takođe prijavu nisu podneli ni članovi Gradskog veća: Vladimir Blagojević, diplomirani ekonomista i programmer; Vladimir Mišković, diplomirani menadžer u sportu; Nenad Patijarević, diplomirani ekonomista;Dušan Ružičić, specijalista interne medicine; Dragana Terzić, advokat; Marko Jevtić, diplomirani ekonomista; Srđan Ilić, diplomirani inženjer arhitekture; Branko Vuković, diplomirani argoekonomista i Velimir Arsenović, penzioner.

 

Prijavu, i pored zakonom propisanog roka od 30 dana, nisu podneli predsednik Skupštine grada Snežana Rakić, diplomorani ekonomsta i zamenik predsednika Viktor Mićić.

 

Izvršna i zakonodavna vlast u Valjevu je konstituisana 18. avgusta 2020. godine.

 

Izveštaj o prihodima i imovini nije podneo nijedan direktor valjevskih javnih i komunalnih preduzeća. V.d. direktori JKP Toplana Janko Gagić i JKP "Polet" Slobodan Andrić imenovani su za vršioce dužnosti 30. novembra 2020. godine i bili su u obavezi da u roku od 30 dana prijave svoje prihode i imovinu.

 

Ksenija Badem je 30. septembra 2020. imenovana za v.d. direktora JKP Vidrak. Ona je na toj funkciji bila i 2017. godine i tada je prijavila prihode i imovinu, ali to nije učinila prošle godine. U prijavi 2017. je navela da njena mesečna zarada iznosi 105.431 dinar, nema u vlasništvu ni pokretnu ni nepokretnu imovinu.

 

Direktor JP "Kolubara" Stubo-Rovni Zoran Mitrović imovinu je prijavio u novembru 2017. godine. U prijavi je naveo mesečnu zaradu od 94.000 dinara, vlasnik je dvosobnog stana i dve njive, koje je kupio, dok je nasledio trosoban stan, njivu i dve kuće. Prema prijavi imovine i prihoda, koju je podneo 2017. godine, ima dva automobila: BMW X5 (2005.) i Yugo (1991.) i motocikl (2006.)

 

S obzirom na to da prethodne tri godine Mitrović nije podnosio prijavu to znači ili da nije bilo promene u njegovoj imovinskoj karti i visini zarade, ili da je ignorisao zakonsku obavezu da prijavi bitne promene.

 

Kazne za funkcionere koji ne poštuju zakon

 

Ako funkcioner ne prijavi imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije ili daje lažne podatke o imovini može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina, a funkcioneru koji je osuđen na ovu kaznu prestaje obavljanje javne funkcije i zabranjuje se sticanje javne funkcije u roku od deset godina od dana pravosnažnosti presude.

 

Funkcioner može biti kažnjen i novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara za prekršaj ako prijavi imovinu nakon isteka roka propisanog zakonom.

 

Funkcioner kome je prestala javna funkcija dužan je da podnese Izveštaj o bitnim promenama u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja i u naredne dve godine od prestanka javne funkcije.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara