Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić
Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić
18.01.2021, 08:00

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

č: | fb:

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva u kojima su žrtve zločina komunista nakon Drugog svetskog rata.

 

"Anketni odbor nije ideološka komisija, nije istražni organ, a najmanje je sud", rekao je na konferenciji za novinare odbornik SPAS-a u Skupštini grada Nebojša Tadić, koji se od konstituisanja lokalnog parlamenta zalaže da se utvrde nepočinstva za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

 

Tadić je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali Dragan Bogdanović i Ljubinko Andrić, dvojica od sedam članova Anketnog odbora, rekao da ovo telo neće upasti u zamku da radi onako kako su nakon Drugog svetskog rata radili oni koji su u Valjevu odlučivali o životu i smrti.

 

"Mi nismo nikakva kaznena ekspedicija koja bi zloupotrebila pozicije vlasti uzimajući pravdu u svoje ruke, kao što su to radili oni koji su u crno zavili skoro svaku porodicu u Valjevu u vreme mira i slobode, neposredno po formiranju nove komunističke vlasti posle rata. Mi ćemo ohrabriti porodice ubijenih da Anketnom odboru prilože informacije, svedočenja i materijalne dokaze. Stupićemo u kontakt sa državnom komisijom koja se bavi otkrivanjem ovakvih zločina i tajnih grobnica širom Srbije", rekao je Tadić.

 

Navodi da će zatražiti informacije i dokumentaciju iz arhiva OZN-e i UDB-e, koje su otvorene za stručnu javnost i delovanje državnih organa. Anketni odbor će preko lokalnih arhiva, sudskih, policijskih i bezbednosnih struktura, kao i iz valjevskog muzeja, potražiti dokumentaciju koja može pomoći u rasvetljavanju tih događaja.

 

"Takođe, pozvaćemo sve one koji imaju privatne arhive i saznanja o zločinima i mestima tajnih grobnica", dodao je odbornik.

 

Prema nekim tvrdnjama u Valjevu su počinjena masovna ubistva civila i to zanatlija, seljaka, sveštenika, ljudi koji su se vraćali iz logora Banjica ili iz nemačkih logora za ratne zarobljenike.

 

Tadić je naglasio da Anketni odbor treba da utvrdi jesu li tačne priče koje kruže gradom da je likvidirano više hiljada civila i da se utvrde mesta tih egzekucija, kao i mesta neobeleženih, tajnih grobnica.

 

"Počinioci zločina, bez obzira o kolikom broju ubijenih se radi, nisu više među živima, pa pravda ne može biti zadovoljena njihovim izvođenjem pred sud i kažnjavanjem. Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom, rasvetljavanjem događaja, utvrđivanjem nevinosti civilnih žrtava, opojavanjem njihovih kostiju, ljudskim i srpskim pravoslavnim sahranama, paljenjem sveća, obeležavanjem grobnica, podizanjem spomenika", rekao je Tadić.

 

Ali, dodao je, i pokajanjem svih nas, njihovih rođaka, kumova i komšija, što smo dozvolili da se toliko dugo ćuti o tim zločinima, koji, smatra Tadić, nisu tragedija samo za porodice ubijenih, nego je to biblijska tragedija Valjeva posle koje je promenjen karakter našeg grada.

 

"Iz teške traume, nesreće i prokletstva možemo jedino izaći ujedinjeni oko istine, bez obzira na to koliko je bolna i teška", poručio je Nebojša Tadić.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 1 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara