Registracija Prijava preko FB
Ledeni krst spušten u Kolubaru (foto: Đorđe Đoković)
Ledeni krst spušten u Kolubaru (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2021, 12:04

U Valjevu ove godine bez plivanja za Časni krst

č: | fb:

Tradicionalno plivanja za Časni krst na Gradcu kod "Berkove" brane, koje se na Bogojavljenje organizuje širom Srbije, ove godine u Valjevu nije održano zbog epidemiološke situacije i odluke Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije.

 

"Ove godine izostalo je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst zbog preporuka epidemiologa i zabrane okupljanja, ali to nas ne sprečava da se molitveno okupimo oko gospoda Isusa Hrista i da sledeću godinu dočekamo zajedno u zdravlju, radosti i blagoslovu, i da ovu manifestaciju i viteški čin nastavimo", rekao je protonamesnik Slobodan Aleksić .

 

Plivanje za Časni krst u Valjevu je prvi put organizovano 2010. godine. Nije održano 2018. godine iz, kako je tada rečeno, bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac.

 

Bogojavljenje je obeleženo liturgijom i osvećenjem vode ispred svih valjevskih hramova. Ledeni krst spušten je u Kolubaru sa mermernog mosta kod Grand hotela. Čin spuštanja krsta obavljen je nakon Bogojavljenske liturgije, koja je služena u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, nakon koje je krenula litija do mermernog mosta na Kolubari.

Bogojavljenska litija

Bogojavljenska litija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Bogojavljenska litija

Bogojavljenska litija (Foto: Đorđe Đoković)

Osvećena bogojavjenska voda

Osvećena bogojavjenska voda (Foto: Đorđe Đoković)

Protonamesnik Slobodan Aleksić je rekao da se danas, u bogosluženom smislu, izlazi na izvore, da se osvećuje i blagosilja voda, koja je potreba svakog čoveka.

 

"Ali ova bogojavljenska voda, kako kaže sveti vladika Nikolaj, je jedno čudo pravoslavlja, to je čudo koje svi mi ljudi tražimo, kao što je neverni Toma tražio da vidi rane Gospoda da se uveri u njegovo vaskrsenje, tako se i mi danas možemo uveriti u čudo bogojavljenske vode koja dugo stoji, koja se ne kvari, koja osvećuje nas i prostor koji kropimo u kome se nalazimo. Zato danas, mnogi naši sugrađani dolaze da uzmu bogojavjensku vodu, koja je naša duhovna potreba, jer kroz osvećenu bogojavjensku vodu mi osvećujemo svoje telo i dušu", rekao je protonamesnik Slobodan Aleksić 

Slobodan Aleksić

Slobodan Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Crkve koje poštuju julijanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara. Bogojavljenje je veliki hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga.

 

Aktuelno