Novinarke (foto: Cenzolovka)
Novinarke (foto: Cenzolovka)
23.01.2021, 09:53

Reporteri traže od Maje Gojković da država zaštiti napadnute novinarke

č: | fb:

Poslednja serija pretnji i napada na novinarke Brankicu Stanković, Natašu Kovačev, Jelenu Zorić i Dariju Ranković pokazuje da je u Srbiji sloboda informisanja ugrožena, ističu Reporteri bez granica, zbog čega država mora adekvatno da reaguje, kao što je nedavno i najavilo Republičko tužilaštvo, piše Cenzolovka.

 

Tekst prenosimo u celini

 

Poslednja serija pritisaka i napada na novinarke u Srbiji ugrožava slobodu informisanja, upozorila je organizacija Reporteri bez granica (Reporters Without Borders). Oni su na svom Tviter profilu pozvali ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da omogući adekvatnu reakciju institucija, u skladu s najavama iz Republičkog tužilaštva da će novinari biti zaštićeni.

 

Reporteri bez granica posebno su istakli slučajeve urednice Insajdera Brankice Stanković, dveju reporterki televizije N1 Jelene Zorić i Nataše Kovačev, kao i urednice lokalnog portala Kolubarske.rs iz Valjeva Darije Ranković. One se zastrašuju, preti im se, izmišljaju se lažne vesti koje ugrožavaju njihovu sigurnost.

 

Božja presuda za Brankicu Stanković

 

Međunarodna organizacija podseća da se nagrađivana istraživačka novinarka Brankica Stanković našla na meti anonimnog korisnika Tvitera po objavljivanju priče o nastavniku glume Miroslavu Aleksiću, uhapšenom zbog sumnje da je seksualno zlostavljao svoju učenicu, u onome što su opisali kao srpsku verziju skandala #MeToo.

 

"Od navijača te je možda štitila murija 24/7, ali od Božje presude jednog dana te neće imati ko braniti. Razmišljaj o tome", pisalo je u pretećem tvitu.

 

Brankica Stanković je nakon toga istakla da bi nadležne institucije trebalo da razmišljaju o ovakvim pretnjama.

 

Samo nekoliko dana ranije novinarka N1 Jelena Zorić pronašla je preteću poruku na vratima svog stana. Krajem godine njoj je Svetislav Bojić, jedan od advokata Predraga Koluvije (biznismena bliskog režimu, koji je optužen za masovnu proizvodnju marihuane, prim. aut.), poručio „da nije dobro prošao ko god se o Peđu ogrešio“.

 

Jelena Zorić je priznala da se svakog dana oseća nemoćno, ali i da ni na trenutak nije prestala da se bori.

 

"S obzirom na to da često istražujem kriminal, ja bih volela da manje političari završavaju u mojim prilozima o kriminalu. To bi značilo da smo bolja zemlja", istakla je ona.

 

Pretnje su osudile novinarske organizacije, advokati N1 podneli su policiji zahtev za procenu ugroženosti Jeleni Zorić, dok je advokat Bojić negirao da je pretio novinarki.

 

Njenoj koleginici Nataši Kovačev prvo je sveštenik Srpske pravoslavne crkve onemogućio da izveštava o obeležavanju godišnjice Racije u Bačkoj iz 1942. godine, da bi usledio pokušaj njene diskreditacije izmišljenim izjavama na društvenim mrežama.

 

Portal za dekonstrukciju lažnih vesti Fakenews tragač javio je da Nataša Kovačev nije pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji, niti optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da je "najveća prepreka u tome".

 

Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) osudio je, kako su naveli, "opasnu kampanju" koja se na društvenim mrežama vodi protiv reporterke N1. Lažne vesti o "masovnom naseljavanju migranata", bez dokaza ili neke izjave zvaničnika, doprinele su porastu ksenofobije, upozorio je Centar.

 

"Zabrinjava činjenica da nijedna institucija Pokrajinske vlade nije reagovala povodom zabrane ekipi N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu", izjavio je Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

 

Višegodišnje zastrašivanje Darije Ranković

 

Reporteri bez granica ukazuju i na nastavak višegodišnjeg vređanja i zastrašivanja Darije Ranković.

 

"Besna koža ‘Kolubarske Žutobarke’ – Darije B (Ranković)?! Eh, kad bi mogla biti malo finija", naslov je teksta objavljenog na portalu Embargo.rs. Ranković se ovde optužuje da radi "protiv građana".

 

Darija Ranković je verbalnom nasilju izložena od 2016. godine. Opskurni portali – koje dobrim delom finansiraju sami građani Valjeva – objavili su različite gnusne sadržaje o njoj, uključujući lažne kvalifikacije i pornografske foto-montaže.

 

Prošle godine su pajserom obijene prostorije portala. Ništa vredno nije ukradeno, ali su dokumenta ispreturana. Darija Ranković je tad izrazila uverenje da je provala u redakciju upozorenje zbog tekstova o radu lokalnih funkcionera.

 

Cenzolovka je ranije pisala o napadima na novinarke i mehanizmima kako oni vrlo često poprimaju seksistički obrazac.

 

Podsećamo, Reporteri bez granica nedavno su zatražili i hitno okončanje postupka u kojem se sudi optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 52 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara