Reli (foto: ASK Avako racing team)
Reli (foto: ASK Avako racing team)
04.02.2021, 07:48

Poniženi šampioni Srbije novac od Grada daju u humanitarne svrhe

č: | fb:

Valjevski ASK "Avako racing team", klupski šampion Srbije u reliju za 2019. i 2020. godinu, uplatiće u humanitarne svrhe sto hiljada dinara dobijenih iz gradske kase, odlučilo je rukovodstvo i članovi ovog kluba.

 

Na konkursu grada Valjeva za sufinansiranje godišnjih i posebnih programa iz oblasti sporta za 2021. godinu, rešenjem koje je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković, a na predlog Komisije za ocenu programa u oblasti sporta, auto-sportskom klubu je dodeljeno svega sto hiljada dinara.

 

Predsednik ASK "Avako racing team", Zoran Pivić kaže da su svi u klubu razočarani i da smatraju da su omalovaženi i diskriminisani. Ne ulazeći u to koliko novca su dobili drugi klubovi i ne želeći da se porede sa ostalima, Pivić kaže da je iznos od sto hiljada dinara ponižavajući.

 

"Znajući da je budžet za sport za ovu godinu značajno umanjen nismo očekivali veliki novac, ali 100 hiljada je sramotno mali iznos. Predsednik Komisije Miodrag Lazić je rekao da je Grad svim sportskim klubovima dodelio dovoljno sredstava za kotizacije, plaćanje osiguranja, takmičarskih knjižica, licenci... Međutim, u auto sportu licenca za jednog vozača košta 7.500 dinara, a mi smo prošle godine izvadili 35 licenci, što nas je koštalo preko 260 hiljada dinara. Tako da sto hiljada dinara, koliko nam je dodeljeno iz budžeta Valjeva, ne može da pokrije ni polovinu troškova za licence, a da ne govorimo o ostalim izdacima", navodi Pivić.

 

Naglašava da njih niko nije terao da se bave najskupljim sportom na svetu, ali su očekivali da će Grad obezbedi bar novac za takmičarske knjižice i licence što je oko 250 hiljada dinara. 

 

"Što se tiče sporta u Valjevu, postoji utabana staza kojom se hoda i iz godine u godinu se istim klubovima dodeljuju približno ista sredstva. Niko se na bavi time da li ima takmičenja, koliko koji klub ima takmičara, gde se takmiči", zaključuje Zoran Pivić, predsednik ASK "Avako racing team".

 

Nekom manje, a nekom više nego lane

 

Rešenjem gradonačelnika, a na predlog Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta, programi 51 sportskog kluba ili udruženja u 2021. godini biće finansirani sa 72.930.000 dinara. Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je oko 13,8 miliona dinara manje nego lane, kada je sufinansirano 50 klubova.

 

Za razliku od prošle godine kada je najviše novca dobio FK "Budućnost-Krušik", ove godine najviše novca 11 miliona dinara pripalo je KK Metalac, dok je za "Budućnost-Krušik" opredeljeno 10.750.000 dinara ili preko tri miliona dinara manje nego lane.

 

Vaterpolo klub "Valis" je sa prošlogodišnja četiri miliona, ove godine "narastao" na 4,5 miliona dinara, dok je Vaterpolo klubu "Valjevo" prošlogodišnji iznos od 2,5 miliona dinara smanjen na 1.750.000 dinara koiko je pripalo i Plivačkom klubu "Valis".

 

Ženski odbojkaški klub Srbijanka ove godine dobio je 4.250.000 dinara ili 250 hiljada više nego lane, Odbojkaškom klubu "Valjevo" opredeljeno  je 1,5 miliona, dok je muškom Odbojkaškom klubu VA-014 pripalo 2,5 miliona dinara.

 

Za ženski rukometni klub ŽRK "Metalac" opredeljeno je 2,4 miliona dinara, dok je za muški rukometni klub ORK "Metalac" namenjeno dva miliona dinara.

 

FK Radnički dobio je 2,3 miliona, dok je za FKMF "RB" (mali fudbal) izdvojeno 1,1 milion dinara ili milion dinara manje nego prošle godine.

 

Streljačkom klubu "Valjevo 1880" dodeljeno  je 2.150.000 dinara ili oko 1,5 milion dinara manje nego lane. Košarkaškom klubu Student opredeljeno je 1,6 miliona dinara, dok je bokserima prvacima države, BK Metalac dodeljeno 1.450.000 dinara ili 650.000 dinara manje nego prošle godine.

 

Fudbalski savez Valjevo dobio je 5,1 miliona dinara, Sportski savez Valjevo 3.880.000 dinara, dok je Savezu za školski sport opredeljeno tri miliona dinara.

 

Osam klubova iz b udžeta grada dobilo je 100 hiljada, četiri kluba raspolagaće sa 200 hiljada, dok je za dva kluba izdvojeno 50 hiljada dinara.

 

Sva tri kluba ili udruženja u oblasti auto-moto sporta, među kojima je prvak Srbije u reliju "Avako racing team", su dobila po 100 hiljada dinara; identičnu sumu su dobili Planinarski klub "Povlen", Stono-teniski klub, Sportsko udruženje "Vila Gala" (biciklizam), Opštinska organizacija sportskih ribolovaca Kolubara i Bodi bilding i fitnes klub "Krušik", dok je Bodi bilding klub "Mister big" dobio 250.000 dinara.

  

Komisija

 

Predsednik Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta je Miodrag Miško Lazić, trener Streljačkog kluba "Valjevo 1880".

 

Članovi su: Đorđe Lazić, pomoćni trener FK "Budućnost-Krušik"; Radomir Simić, trener KK "Student"; Vladimir Bošković, trener Plivačkog kluba "Valis"; Aleksandar Icić, trener Košarkaškog udruženja "Valjevski"; Željko Ostojić, v.d. direktora UFK "Valis" i Goran Njegić, sportski radnik.

  

Na ovakvu raspodelu sredstava klubovi ili udruženja nemaju pravo žalbe. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor, ali predmet upravnog spora ne može biti iznos dobijenih sredstva.

 

Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje godišnjih i posebnih programa iz oblasti sporta za 2021. godinu, koje je potpisao gradonačeelnik Lazar Gojković objavljena su na sajtu Grada.

 

https://valjevo.rs/Dokumenta/GradValjevo/Dokumenta/2021/Resenje_o_rasporedu.pdf

 

Za razliku od rešenja o raspodeli sredstava, koja su obajvljena na sajtu Grada, nigde nije objavljen niti je javno dostupan predlog Komisije sa obrazloženjem iz koga se vide kriterijumi i način bodovanja pojedinačnog programa svakog kluba, ili drugim rečima na osnovu čega je Komisija predložila da se blizu 73 miliona dinara raspodeli na način kako je to učinjeno. 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 4 sati 28 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 4 sati 40 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 6 sati 1 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...