Dimnjaci (foto: Đorđe Đoković)
Dimnjaci (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2021, 07:54

Konkursi su raspisani, da li Valjevo ima projekte?

č: | fb:

U saopštenju za javnost Lokalni front Valjevo podseća da je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo konkurse za dodelu 400 miliona dinara lokalnim samoupravama za projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Loklani front pita sa koliko i kojim projektima će konkurisati Valjevo?

 

Na stranici Ministarstva zaštite životne sredine su 1. februara objavljena tri konkursa za dodelu sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica, za projekte smanjenja zagađenja vazduha koje potiče iz individualnih izvora, kao i za projekte pošumljavanja radi zaštite i očuvanja predeonog diverziteta.

 

Rok za podnošenje zahteva u sva tri slučaja ističe zaključno sa 16. februarom ove godine. Za prvi projekat Ministarstvo je predvidelo 200 miliona, za drugi i treći po 100 miliona dinara.

 

Lokalni front Valjevo pita šta od ovih konkursa može da očekuje jedini grad u Srbiji koji od početka ozbiljnog merenja zagađenja 2012. godine, neprestano udiše prekomerni zagađeni vazduh, vazduh treće kategorije?

 

Da li se ova sredstva mogu koristiti za sufinansiranje pojedinačno najvećeg zagađivača valjevskog vazduha, stare energane Krušika? Prostor za ovo, čini nam se, ostavlja samo drugi konkurs - smanjenje zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora. Ako to bude moguće, nismo sigurni u kojoj će meri biti ispunjen kriterijum 3 - spremnost projekta za realizaciju. Do nas dopiru kontradiktorne informacije: pre godinu i po dana direktor HK Krušik pisao je Ministarstvu da je završen idejni projekt za prelazak energane na gas. To potvrđuje i bivši gradonačelnik Valjeva u svom pismu ministru Trivanu od 10. jula 2019. godine. Ovih dana, opet, direktor Krušika govori da je tek potrebno uraditi čitav niz projekata. Što svakako neće biti moguće do 16. februara…

 

Ostaje nam, dakle, već najavljeni projekat zamene goriva u kotlarnici u Suvoborskoj ulici čija je realizacija najavljena za period maj-septembar ove godine. Drugih detalja o toku ovog poduhvata za sada nemamo.

 

Lokalni front Valjevo napominje da je stručni tim za smanjenje aerozagađenja dosta detaljno razradio varijante subvencionisanja domaćinstava, da bi Gradska uprava pretprošle godine odgovorila kako takav postupak nije zakonit. Nadamo se da postojeći projekt može biti prilagođen pre 16. februara i prijavljen na konkurs.

 

U saopštenju za javnost Lokalni front podseća na to kako je naš grad, zvanično najzagađeniji u Srbiji po kvalitetu vazduha, do sada prolazio sa sredstvima koje je Republika izdvajala za zaštitu životne sredine i ekološku infrastrukturu.

 

Agencija za privredne registre vodi evidenciju o ovim podsticajima počev od 2017. godine. Zaključno sa junom 2020, Valjevo je ova sredstva dobilo samo dva puta u ukupnom iznosu od 18 miliona 312 hiljada dinara. U istom periodu Leskovac je primio 142 miliona, Temerin 120, Nova Varoš skoro 60, Pirot skoro 55 miliona dinara.

 

Ovu listu ljubimaca republičkih vlasti završavamo sa susednom opštinom Ub. Ona je u dva navrata dobila ukupno 75 miliona dinara za zaštitu životne sredine.

 

Ostaje pitanje: kakvi će kriterijumi biti primenjeni u raspodeli ponuđenih 400 miliona? Građani Valjeva to izgleda neće saznati. Kao što ni do sada nisu znali, zaključuje Lokalni front Valjevo.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 32 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 33 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...