Podela auto-sedišta (foto: Đorđe Đoković)
Podela auto-sedišta (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2021, 07:53

1000 auto-sedišta za valjevske mališane

č: | fb:

Grad Valjevo je, u okviru aktivnosti Saveta za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima grada Valjeva, počeo podelu 1000 auto-sedišta roditeljima dece rođene od 18. aprila 2019. godine.

 

Za ovu nabavku je izdvojeno skoro pet miliona dinara iz budžeta grada Valjeva.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je, prilikom podele sedišta, apelovao na roditelje da vode računa u saobraćaju kada voze svoju decu i naglasio važnost korišćenja auto-sedišta.

 

"Drago mi je što smo uprkos teškoj godini u svim oblastima života uspeli da realizujemo ovu aktivnost, odnosno nabavku auto-sedišta za decu koja su rođena u valjevskoj bolnici i čije majke imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva. Ova sedišta su jako kvalitetna, za težinu dece od 9 do 36 kilograma i poseduju sve neophodne sertifikate. Siguran sam da će deca Valjeva u njima biti bezbedna, a apelujem na roditelje da naročito vode računa u saobraćaju kada voze svoju decu", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Duško Pešić i Lazar Gojković

Duško Pešić i Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić saopštio je podatak da 60 posto dece strada kao putnici u vozilu, tako da za razliku od nekog prethodnog perioda kada su pretežno stradala kao pešaci, danas stradaju kao putnici u vozilu.

 

Prema njegovim rečima ranija iskustva govore da 90 posto roditelja sedišta koriste nepravilno. Zato je izuzetno važno da prilikom dodele auto-sedišta bude organizovana i edukacija kako bi se roditeljima pokazala pravilna upotrebu sedišta.

 

"Ono što vam mogu reći jeste da procenat upotrebe sedišta iz godine u godinu raste, 2013. godine to je bilo 32 posto, danas je to 62 posto, dakle značajno je bolje, ali još uvek smo daleko od najrazvijenijih zemalja. Grad Valjevo je iznad proseka za Srbiju i možemo da kažemo da je Valjevo jedna od vodećih lokalnih samuoprava po broju korišćenja auto-sedišta", rekao je Duško Pešić.

Predavanje

Predavanje (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pre podele sedišta je, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u sali Skupštine grada održano predavanje koje ima za cilj edukaciju roditelja o upotrebi sedišta.

 

Kako je saopšteno u Gradskoj upravi, u okviru preventivno-promotivnih aktivnosti na unapređenju bezbednosti u saobraćaju, grad Valjevo nastavlja sa nabavkom i podelom auto-sedišta za decu.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 53 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara