Viši sud (foto: DjordjeDjokovic)
Viši sud (foto: DjordjeDjokovic)
19.02.2021, 07:53

Potvrđena optužnica protiv Vujića Subotića i još devet lica

č: | fb:

Viši sud u Valjevu je potvrdio optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još devet lica, saznaju Kolubarske.rs.

 

Bivšem načelniku Gradske uprave Aleksandru Vujiću Subotiću i ostalima na teret su stavljena različita krivična dela, od davanja i primanja mita, preko zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, do zloupotreba u postupku javnih nabavki.

 

Nakon više od tri i po godine posle njihovog hapšenja, Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu, kojim je predsedavala predsednica suda Biljana Savić, donelo je rešenje kojim je potvrđena četvrta verzija optužnice.

 

U četvrtoj verziji optužnice, koja je napisana na oko 80 kucanih strana, detaljnije su opisani događaji koji terete okrivljene, sve je dodatno potkrepljeno dokazima i rezultatima dopunskih veštačenja. Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, urađena je i finansijska istraga radi utvrđivanja ostvarene imovinske koristi i eventualnog oduzimanja imovine okrivljenima proistekle iz izvršenja krivičnog dela.

 

Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. godine u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Pored Aleksandra Vujića Subotića bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo optužnicom su obuhvaćeni radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

Tokom obimne i komplikovane istrage saslušano je 50 svedoka, veštačeno više od 50 računara, lap-topova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija. Spisi istrage u kojoj su uz Više javno tužilaštvo učestvovali Policijska uprava Valjevo i Bezbednosno-informativna agencija, sadrže preko 700 stranica i teški su nekoliko kilograma.

 

Podsećamo da je prvu optužnicu, koja je imala 53 stranice i koja je pisana skoro tri meseca, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu vratilo je "ekspresno" Višem javnom tužilaštvu na dopunu. Viši sud u Valjevu je od jula 2018. do decembra 2019. godine tri puta nalagao dopunu istrage, Više javno tužilaštvo je postupalo po njima i tek je četvrta verzija optužnice, napisana 20. oktobra 2020. godine, konačno potvrđena.

 

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema otpravka rešenja.

 

Suđenje optuženima pred Višim sudom u Valjevu sada je mnogo izvesnije.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...