Viši sud (foto: DjordjeDjokovic)
Viši sud (foto: DjordjeDjokovic)
19.02.2021, 07:53

Potvrđena optužnica protiv Vujića Subotića i još devet lica

č: | fb:

Viši sud u Valjevu je potvrdio optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još devet lica, saznaju Kolubarske.rs.

 

Bivšem načelniku Gradske uprave Aleksandru Vujiću Subotiću i ostalima na teret su stavljena različita krivična dela, od davanja i primanja mita, preko zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, do zloupotreba u postupku javnih nabavki.

 

Nakon više od tri i po godine posle njihovog hapšenja, Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu, kojim je predsedavala predsednica suda Biljana Savić, donelo je rešenje kojim je potvrđena četvrta verzija optužnice.

 

U četvrtoj verziji optužnice, koja je napisana na oko 80 kucanih strana, detaljnije su opisani događaji koji terete okrivljene, sve je dodatno potkrepljeno dokazima i rezultatima dopunskih veštačenja. Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, urađena je i finansijska istraga radi utvrđivanja ostvarene imovinske koristi i eventualnog oduzimanja imovine okrivljenima proistekle iz izvršenja krivičnog dela.

 

Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. godine u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Pored Aleksandra Vujića Subotića bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo optužnicom su obuhvaćeni radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

Tokom obimne i komplikovane istrage saslušano je 50 svedoka, veštačeno više od 50 računara, lap-topova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija. Spisi istrage u kojoj su uz Više javno tužilaštvo učestvovali Policijska uprava Valjevo i Bezbednosno-informativna agencija, sadrže preko 700 stranica i teški su nekoliko kilograma.

 

Podsećamo da je prvu optužnicu, koja je imala 53 stranice i koja je pisana skoro tri meseca, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu vratilo je "ekspresno" Višem javnom tužilaštvu na dopunu. Viši sud u Valjevu je od jula 2018. do decembra 2019. godine tri puta nalagao dopunu istrage, Više javno tužilaštvo je postupalo po njima i tek je četvrta verzija optužnice, napisana 20. oktobra 2020. godine, konačno potvrđena.

 

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema otpravka rešenja.

 

Suđenje optuženima pred Višim sudom u Valjevu sada je mnogo izvesnije.

Aktuelno

Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
U Internacionalnom umetničkom studiju Pre 1 sati 43 minuta

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". "Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju...

 (foto: )
Ponosni na ovaj jubilej Pre 1 sati 43 minuta

Škola u Brežđu obeležila 130 godina postojanja

Škola u Brežđu, koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića, proslavila je sto trideset godina postojanja. Škola "Vojvoda Živojn Mišić" osnovana je 1892. godine, a jubilej je proslavljen uz...  · 1 komentar

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Podrška akademcima Pre 22 sati 44 minuta

Konkurs opštine Ub za studentske stipendije

Do 2. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje ove vrste podrške u studijskoj 2022/23. godini  nisu menjani u odnosu na...