Ulica u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
Ulica u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
23.02.2021, 08:01

Za sada ništa od Vučićevih brojnih obećanja

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, otvarajući hotel "Crni vrh" na Divčibarama u decembru 2019. godine, najavio "značajna ulaganja u ovu planinu" i da će "država ubrzano preduzimati mnoge infrastrukturne radove".

 

Vučić je rekao da će iz državne kase biti finansirani brojni infrastrukturni radovi: rekonstrukcija puta Krčmar-Divčibare, telekomunikacione veze, vodosnabdevanje i izgradnja kanalizacije, postrojenje za preradu otpadnih voda, trafo-stanica.

 

I valjevsko rukovodstvo, kako staro tako i novo, je prošle godine najavilo "velika ulaganja u Divčibare" uz poruku da će naša planina doživeti "veliki bum". I zaista, već godinu dana, Divčibare doživljavaju "veliki bum", ali samo u izgradnji apartmana i smeštajnih objekata, na proleće će ih biti skoro 200, a pritom nijedan infrastrukturni problem nije rešen, od onih najvažnijih - voda, kanalizacija, struja, a lokalna vlast čak nije uspela ni da zakrpi brojne rupe i oštećanja na divčibarskim saobraćajnicama, čak ni na ulicama u centru.

Ulica u centru Divčibara

Ulica u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje koliko je u 2020. godini iz budžeta Valjeva uloženo novca u Divčibare, iz Gradske uprave navode da je u budžetu Valjeva za 2020. godini za turističko mesto Divčibare bilo planirano 59,3 miliona dinara, a da je realizovano oko 34,9 miliona dinara.

 

Od utrošenih 34,9 miliona dinara najviše novca 27,5 miliona je investirano u uređenje etno tržnice na Divčibarama, s tim što je iz budžeta Valjeva izdvojeno oko 7,8 miliona, dok je devet miliona uložilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a iznos od 10,7 miliona dinara je realizovan iz prihoda Turističke organizacije Valjevo na osnovu dobijenog spora. "Radovi na uređenju etno tržnice na Divčibarama su počeli 1.07.2020. godine, a završeni su 30.11.2020. godine, primopredaja je izvršena 11.01.2021. godine", piše u odgovoru Gradske uprave.

 

Dalje u odgovoru na pitanje koliko je grad Valjevo uložio u Divčibare u prošloj godini, navedeno je da je u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže investirano oko tri milion dinara, radovi su započeti 27.10.2020. godine, a još uvek nisu okončani.

 

U izgradnju vodovodne mreže Divčibare-Marinkovića kosa investirano je 616.000 dinara. "Radovi su započeti 6.12.2018. godine, a obustavljeni u periodu od 13.12.2018. do 02.11.2020. godine", navodi se u odgovoru, bez objašnjenja zbog čega su radovi obustavljeni, da li su i kada nastavljeni.

 

Prošle godine je 260.000 dinara plaćen razvodni orman na Divčibarama kod ski staze, dok je redovno održavanje automatske meteo stanice koštalo 186.000 dinara.

 

U odgovoru na pitanje koliko novca iz budžeta je uloženo u Divčibare prošle godine, iz Gradske uprave su nam dostavili i informaciju o investiciji iz 2019. godine, koja je verovatno plaćena prošle godine. Reč je o izgradnji kišne i fekalne kanalizacione mreže na Divčibarama koja je koštala oko 2,6 miliona dinara, radovi su počeli 17.10.2019. godine, a završeni 11.11.2019. godine.

 

Novcem iz gradske kase lane su finansirane i tri parkovske drvene nadstrešnice sa 594.000 dinara, a postavljene su u avgustu prošle godine.

 

Sudeći prema odgovoru dostavljenom našoj redakciji, Valjevo je prošle godine, bez pomoći države i drugih izvora, u Divčibare uložilo nešto manje od 12 miliona dinara, dok su sa 2,6 miliona dinara plaćeni radovi od pre dve godine.

 

Postrojenje za preradu otpadnih voda i dalje na čekanju?!

 

Jedan od najvećih problema na Divčibarama je to što na ovoj planini ne postoji kanalizacija, otpadne vode iz hotela, apartmana, vikendica..., odlaze u septičke jame, koje prazni jedna cisterna sa kojom raspolaže Valjevo, ali to ne sprečava ni investitore da grade ni Grad da im izda dozvolu za gradnju.

Gradilište na Divčibarama

Gradilište na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema važećim urbanističkim uslovima, na Divčibarama je dozvoljena gradnja bez priključka na kanalizacionu mrežu, s obzirom na to da Divčibare imaju primarni kolektor, ali još uvek nije urađena sekundarna mreža niti postrojenje za preradu otpadnih voda.

 

Javna nabavka Izrada projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama, procenjena vrednost 12,5 miliona dinara, raspisana je u junu 2020. godine. Pristigle su četiri ponude sa iznosima od 7,4 miliona do 12,5 miliona dinara.

 

Međutim, postupak je obustavljen u novembru prošle godine jer je Gradska uprava zatražila stručno mišljenje i ocenu izrađene Studije izvodljivosti "Tehnologije prerade otpadnih voda – Divčibare" i dopunjene te Studije izvodljivosti. Jedan od zaključaka stručnog mišljenja jeste da se ne može prihvatiti predlog iz Studije izvodljivosti da je varijanta "anaerobne tehnologije optimalna varijanta za prečišćavanje otpadnih voda Divčibara". Takođe je navedeno da treba ukinuti član Odluke koji "unapred predodređuje anaerobnu tehnologiju, a sve druge unapred eliminiša".

 

U obaveštenju o obustavi javne nabavke Izrada projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama piše da će biti ponovo pokrenuta kada se steknu zakonski uslovi. Još uvek nije raspisana.

 

Opredeljena parcela za trafostanicu

 

Novo gradsko rukovodstvo je od dolaska na vlast, što se tiče projekata i radova na Divčibarama, jedino uspelo da opredeli parcelu za izgradnju trafostanice. Na sajtu Grada je u oktobru prošle godine objavljena vest da su "gradsko rukovodstvo i predstavnici EPS-a dogovorili izgradnju 35 kilovoltne trafostanice na Divčibarama, u tu svrhu opredeljena je gradska parcela površine 0.21.69 hektara i od strane EPS-a potpisan je ugovor o pravu službenosti i korišćenja te parcele. Izgradnja trafostanice mogla bi da počne već u martu 2021 godine".

 

Sudeći po informacijama objavljenim na sajtu Grada i dostavljenim medijima, opredeljena parcela za trafostanicu je sve što je novo gradsko rukovodstvo uradilo za i na Divčibarama za šest meseci od dolaska na vlast.    

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 13 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 23 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara