Aerozagađenje (foto: DjordjeDjokovic)
Aerozagađenje (foto: DjordjeDjokovic)
23.02.2021, 10:08

U Valjevu od početka godine 44 “zagađena” dana

č: | fb:

Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 44 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspednovanih PM10 čestica u vazduhu.


U saopštenju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva, u protekloj nedelji vazduh u Valjevu je većinu dana bio izuzetno opasan po zdravlje. Pet dana ocenjeni su indeksom "zagađen", a dva dana ocenom "jako zagađen".

 

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u utorak i sredu (16. i 17. februar) kada su prosečne dnevne koncentracije iznosile 120.40 µg/m3 i 121.98 µg/m3 . Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 19. februara u 18 časova i iznosila 308.39µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju u utorak 16. februara od 227.55 µg/m3 u 23 časa. 

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak i sredu zagađen vazduh je predstavljao vanrednu zdravstvenu situaciju i opasnost za sve stanovnike.  Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

 

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine. U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji, navodi se u saopštenju organizacije "Lokalni odgovor".


"Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima", navodi "Lokalni odgovor".

 

Aktuelno