Aerozagađenje (foto: DjordjeDjokovic)
Aerozagađenje (foto: DjordjeDjokovic)
23.02.2021, 10:08

U Valjevu od početka godine 44 “zagađena” dana

č: | fb:

Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 44 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspednovanih PM10 čestica u vazduhu.


U saopštenju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva, u protekloj nedelji vazduh u Valjevu je većinu dana bio izuzetno opasan po zdravlje. Pet dana ocenjeni su indeksom "zagađen", a dva dana ocenom "jako zagađen".

 

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u utorak i sredu (16. i 17. februar) kada su prosečne dnevne koncentracije iznosile 120.40 µg/m3 i 121.98 µg/m3 . Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 19. februara u 18 časova i iznosila 308.39µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju u utorak 16. februara od 227.55 µg/m3 u 23 časa. 

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak i sredu zagađen vazduh je predstavljao vanrednu zdravstvenu situaciju i opasnost za sve stanovnike.  Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

 

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine. U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji, navodi se u saopštenju organizacije "Lokalni odgovor".


"Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima", navodi "Lokalni odgovor".

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 18 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 15 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara