Skupština grada  (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2021, 08:00

Rad Radne grupe za rešavanje problema apoteke je tajna!

č: | fb:

Skupština grada usvojila je Odluku da se nastavi izmirenje dugova i obaveza Apoteke "Valjevo" nastalih i nakon 31. decembra 2020. godine. Dugovanja ove zdravstvene ustanove na kraju prošle godine iznosila su preko 114 miliona dinara i biće namirena iz budžeta Valjeva.

 

Odbornici opozicije SPS i JS smatraju da ne treba beskonačno usvajati odluke o nastavku izmirenja dugovanja Apoteka "Valjevo", nego da problem treba konačno rešiti, i zahtevaju da gradsko rukovodstvo saopšti kakva je njihova politička odluka kada je u pitanju sudbina apotekarske ustanove. Odgovor nisu dobili, ali im je poručeno da se strpe. Uskraćeni su i za odgovor na pitanje šta je za četiri meseca uradila Radna grupa za analizu modela za rešavanje problema poslovanja Apoteka "Valjevo", jer, kako je poručeno sa skupštinske govornice, to je tajna!

 

Umesto da je grad Valjevo, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, još pre nešto više od godinu i po dana utvrdio da li je kod ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja i započeo plaćanje dugovanja, koje bi u potpunosti bilo izmireno najkasnije do kraja 2021. godine, i da tu zdravstvenu ustanovu "preda" državi, gradska vlast još uvek, i to u "tajnosti", mozga kako da reši problem Apoteke, a dugovanja se uvećavaju. Pre nešto više od godinu dana, apotekarska ustanova je dugovala 73,8 miliona dinara, a do kraja ovog meseca dug će narasti na skoro 120 miliona dinara.  

 

Prethodni saziv Skupštine grada (koalicija SNS i SPS), umesto da sredinom 2019. donese odluku u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, početkom marta prošle godine je usvojio Odluku kojom su utvrđena dva modela rešavanja situacije u kojoj se nalazi Apoteka i to: putem javno-privatnog partnerstva, sa illi bez elemenata koncesije, i izdavanjem u zakup objekata apoteka.

 

Formirana je i Radna grupa za "analizu modela za rešavanje statusa Apoteka koja će razmotriti dva modela sa posebnim osvrtom na smanjenje dugovanja, izvodljivosti, vremena za sprovođenje i efekta na status zaposlenih o čemu će sačiniti izveštaj i uputiti Gradskom veću". Izveštaj je usvojilo Gradsko veće u junu 2020. godine u trenutku kada je apotekarska ustanova dobavljačima dugovala oko 74 miliona dinara, u kome je Radna grupa predložila model izdavanja u zakup poslovnog prostora sa obavezom zakupca da reguliše dugovanja i preuzme jedan broj zaposlenih. Taj predlog Radne grupe, na čijem čelu je bio Žarko Kovač, Gradska uprava nije realizovala iz nepoznatih razloga.  

 

Nakon izbora nova vlast je očigledno ignorisala predlog Radne grupe, te je krajem oktobra prošle godine formirila novu Radnu grupu za analizu modela za rešavanje problema poslovanja Apoteka "Valjevo". 

Nebojša Petronić

Nebojša Petronić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sudeći prema izjavi v.d. načelnika Gradske uprave Nebojše Petronića i nova vlast razmatra dva modela, identična onima koje je razmatrala i prethodna vlast.

 

"Pred vama će u narednom periodu biti odluka o tome šta dalje sa valjevskim apotekama, formirana je Radna grupa, u opticaju su neka dva modusa, jedan je koncesija, drugi je davanje u zakup, ali kada to bude bilo na dnevnom redu tada ćemo o tome posebno diskutovati, to danas nije na dnevnom redu", rekao je za skupštinskom govornicom v.d. načelnika Gradske uprave odgovarajući na zahtev opozicije da saopšte četvoromesečni rezultat rada Radne grupe.

 

Pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović, koji je i predsednik Radne grupe za analizu modela za rešavanje problema poslovanja Apoteka, rekao je da su dosadašnji rezultati radne grupe tajna!

 

"Iako nije na dnevnom redu izveštaj Radne grupe, ja ću vam saopštiti ono što smem da vam kažem. Svi članovi Radne grupe potpisali su sporazum o poverljivosti, tako da vam samo mogu reći da je ekonomsko-finansijski deo završen i da trenutno radimo na imovinsko-pravnim odnosima. Imamo dosta posla oko toga. Molim da se strpite dok ne odradimo posao do kraja, kada sve završimo dostavićemo predlog Gradskom veću, a samim tim i vama odbornicima", poručio je Milutinović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izjava da su članovi Radne grupe potpisali sporazum o poverljivosti "šokirala" je šefa odborničke grupe SPS-JS Đorđa Pavlovića. On je pitao Milutinovića da li je svestan šta je upravo izgovorio i da li uopšte zna kako se nešto proglašava tajnom?

 

"Raspravljajući o javnom resursu vi ste potpisali sporazum o poverljivosti?! Šta je tajna u vezi ustanove čiji je osnivač Grad, šta se krije od građana Valjeva? Kako može da bude tajna na koji način će se rešiti pitanje Apotekarske ustanove? Čim je nešto tajno izaziva sumnju da, recimo, postoje neki burazerski dogovori ili neki lični odnosi prema nekim dobavljačima", rekao je Pavlović.

 

On je zatražio da mu se, najkasnije, do kraja sednice Skupštine grada dostavi sporazum o poverljivosti, kako bi saznao, a i građani Valjeva, šta je tajna u javom resursu za koji se iz budžeta izdvaja milion evra?

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković odbacio je sumnje opozicije da se nešto radi tajno u vezi apotekarske ustanove, ali nije objasnio zbog čega su članovi Radne grupe za analizu modela za rešavanje problema poslovanja Apoteka "Valjevo" potpisali sporazum o povreljivosti niti je reko šta taj sporazum sadrži.

 

"Načelnik Gradske uprave i predsednik Radne grupe su rekli sve ono što je trebalo. Ne volim da pričam unapred. Sa konkretnim rešenjima i predlozima za apotekarsku ustanovu izaćićemo kada sve bude završeno i spremno, i to vrlo transparentno kao što i sve ostalo radimo. To da mi nešto krijemo, to nikada nije bilo niti će biti", rekao je Gojković.

 

Saglasan je da je problem apotekarske ustanove trebalo ranije rešavati, jer da jeste "danas ne bi pričali o ovolikim dugovanjima koje Grad iz budžeta treba da nadoknadi". Gradonačelnik je poručio da će ova vlast "u najkraćem mogućem roku naći najbolji model kako za apotekarsku ustanovu, tako i za građane i budžet grada Valjeva".  

 

Ostaje nejasno, a na to pitanje Kolubarske.rs traže odgovor više od godinu dana, pitali smo bivšeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića i načelnicu Gradske uprave Jelicu Panjković Tešić, zbog čega Grad traži model za apotekarsku ustanovu kada je "model" već pronašla država i zbog čega lokalna samouprava nije postupila u skladu sa zakonom? U članu 262, stav 4. i 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 11. aprila 2019. godine piše:

 

U roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, jedinica lokalne samouprave dužna je da sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove, čiji je osnivač na dan stupanja na snagu ovog zakona, i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja.

 

Za zdravstvenu ustanovu u javnoj svojini za koju se u postupku kontrole iz stava 4. ovog člana utvrdi da je nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, jedinica lokalne samouprave koja vrši osnivačka prava nad zdravstvenom ustanovom po propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu ovog zakona, dužna je da kao solidarni dužnik u svom budžetu obezbedi sredstva za izvršavanje obaveza zdravstvene ustanove prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do dana preuzimanja osnivačkih prava nad zdravstvenom ustanovom od strane Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine, i da započne sa plaćanjem obaveza prema poveriocima u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 33 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara