Printskrin KRIK
Printskrin KRIK
10.03.2021, 14:51

Ozbiljno ugrožena bezbednost novinarima i novinarkama KRIK-a

č: | fb:

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) najoštrije osuđuju ugrožavanje bezbednosti novinara i novinarki istraživačke mreže KRIK skandaloznim tabloidnim izveštavanjem medija bliskih vlasti i pozivaju nadležne institucije da na ove napade reaguju u što kraćem roku.

 

Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo moraju da se oglase i preduzmu sve mere kako bi KRIK nastavio sa radom bez pritisaka koji su nastali kao posledica očigledno koordinisane kampanje tabloidnog linča. Ovaj napad, koji predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa dokumentovane povezanosti vladajućih struktura sa kriminalnim grupama, na koju je upravo KRIK godinama ukazivao svojim istraživačkim radom, dolazi u trenutku u kome je atmosfera u društvu posredstvom medija dodatno uzdrmana neetičkim izveštavanjem o organizovanom kriminalu, koje je podrazumevalo i prikazivanje uznemirujućih fotografija u udarnom terminu na čak trinaest televizija istovremeno, i stoga predstavlja transparentno crtanje mete na čelu novinara i novinarki ovog portala.

 

Podsećamo da se Republika Srbija na svom evropskom putu obavezala da poštuje principe koji podrazumevaju obavezu države da pruži zaštitu novinarima i svima onima koji izveštavaju u javnom interesu, kao i da onemogući korišćenje medija u svrhu obračunavanja sa političkim protivnicima, pogotovo curenjem informacija iz istraga u medije.

 

Ovim se još jednom pokazalo da u Srbiji ne samo da ne postoje uslovi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodu izražavanja već da je bezbednost novinara i novinarki ozbiljno ugrožena. Iz tog razloga, potpisnice ovog saopštenja očekuju da se ovim povodom oglasi i novoformirana Grupa za bezbednost novinara. Državni organi su dužni da javnim i jasnim izjašnjavanjem o neosnovanim napadima na KRIK, obezbede istraživačkim novinarima adekvatnu zaštitu, podrškom i stvaranjem atmosfere u kojoj će kritičko novinarstvo biti jedno od najvažnijih stubova pravne i demokratske države.

 

Saopštenje za javnost potpisuje Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija NKEU Radna grupa za Poglavlje 23 NKEU.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Zaštiti novinare redakcije KRIK

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije osuđuje klevetničku kampanju provladinih medija protiv redakcije KRIK i pokušaj kriminalizacije hrabrih i profesionalnih novinarki i novinara istraživačkog portala.

 

Pozivamo Republičko javno tužilaštvo da demantuje potpuno neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme sve mere kako bi novinari i redakcija portala bili zaštićeni, jer je im nakon bezobzirne i opasne podmetačine bezbednost ozbiljno ugrožena.

 

Očekujemo i da se pod hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja koja je pokrenuta protiv KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare.

 

Redakcija KRIK-a se godinama unazad hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korpucije i kriminala i njihov rad je priznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, ali su istovremeno zbog tekstova po raznim osnovama stekli veliki broj neprijatelja. Tome svedoči i nekoliko ugrožavanja sigurnosti urednika Stevana Dojčinovića, kao i tri slučaja provaljivanja u stanove novinarki KRIK-a, koji još uvek nisu rasvetljeni.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja  će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji.

 

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 10. mart 2021.

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres"

Slavko Ćuruvija Fondacija

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara