Potpisivanje peticije prodiši na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije prodiši na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2021, 12:18

Narodna incijativa "potpiši-prodiši-priključi se"

č: | fb:

Potpisivanje narodne incijative, "Potpiši-prodiši-priključi se", za zabranu korišćenja prljavog, sirovog lignita organizovano je danas na Gradskom trgu u Valjevu. Akcija će trajati od četvrtka do nedelje, kada će građani imati priliku da svojim potpisom utiču na izmenu Zakona o zaštiti vazduha.

 

Aktivisti udruženja "iRevolucija", "Lokalni odgovor" i "Odbor za ljudska prava" postavili su štand za prikupljanje potpisa, i to u periodu od 12 do 17 časova u četvrtak i petak (11. i 12. mart), dok će subotu i nedelju (13. i 14. mart) štand biti otvoren od 12 do 13 časova.

 

Organizatori prikupljanja potpisa pozivaju sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da koriste svoje pravo na narodnu inicijativu koje garantuje Ustav Republike Srbije. Inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu Republike Srbije da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabijeg kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji.

 

"Mi, građanke i građani Valjeva, treba da budemo solidarni sa žiteljima drugih gradova u Srbiji i da zajednički prikupimo 30 hiljada potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna. Naši potpisi za izmenu Zakona o zaštiti vazduha treba da spasu najmanje 15 hiljada života koji se svake godine prerano ugase zbog aerozagađenja. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život", poručuju Aktivisti udruženja "iRevolucija", "Lokalni odgovor" i "Odbor za ljudska prava".

 

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje "Srbija u pokretu", a pored Valjeva, organizovana je i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 20 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 32 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 53 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...