Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
17.03.2021, 08:11

Objavljene zarade valjevskih funkcionera i službenika

č: | fb:

U Informatoru o radu organa grada Valjeva objavljeni su i podaci o platama izabranih i postavljenih lica, kao i zaposlenih, u januaru 2021. godine. Kako nam je rečeno to su i trenutne ili "važeće" plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

 

Najveću neto zaradu ima gradonačelnik Lazar Gojković, 114.242 dinara, a njegov zamenik Nemanja Petrović mesečno zarađuje 107.431 dinar.

 

Najplaćeniji, posle gradonačelnika i njegovog zamenika, je v.d. načelnika Gradske uprave Nebojša Petronić koji mesečno zarađuje 103.062 dinara, dok je plata pomoćnika gradonačelnika Miloš Milutinović 90.214 dinara.     

 

Neto plata zamenika predsednika Skupštine grada Viktora Mićića izosi 89.069 dinara, sekretar Skupštine grada Branka Rosić mesečno zarađuje 94.230, dok neto zarada sekretara Gradskog veća Ljiljane Mitrović iznosi 88.061 dinar.

 

Mesečna primanja rukovodioca odeljenja Gradske uprave, zavisno od godina staža, se kreću od 80.712 do 86.920 dinara, dok šefovi odseka u odeljenjima zarađuju od 75.474 do 81.280 dinara.

 

Zarada savetnika, saradnika i referenata u Gradskoj upravi, zavisno od godina staža, kreće se od 31.048 dinara, koliko prima viši referent bez minulog rada, do 70.619 dinara, koliko mesečno zaradi samostalni savetnik i savetnik sa 20 godina staža.

 

Najnižu zaradu imaju VKV radnici. Zavisno od godina staža mesečno zarađuju od 25.754 dinara, koliko zaradi VKV radnik bez minulog rada, do 27.815, koliko mesečno primi radnik sa 20 godina staža. Msečna zarada VKV radnika u januaru 2021. godine u odnosu na 2019. je povećana za oko dve hiljade dinara.

  

Sudeći prema podacima objavljenim u Informatoru o radu organa Valjeva, januarska zarada u 2021. godini gradonačelnika Lazara Gojkovića je niža za 11.258 dinara, u odnosu na januarska primanja od 125.500 dinara u 2019, njegovog prethodika Slobodana Gvozdenovića.

Gradsko veće (septembar 2020.)

Gradsko veće (septembar 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, jedna od prvih odluka novog valjevskog rukovodstva, i to samo dvadesetak dana nakon izbora, bila je da se plate izabranih i postavljenih lica, kao i naknada za rad u organima grada Valjeva obračunavaju u skladu sa zakonom, tako da su niže u odnosu na mesečna primanja bivših funkcionera koji su svoje zarade nezakonito povećali.

 

Prethodna gradska vlast je prilikom obračuna zarada primenjivala veći koeficijent od koeficijenta određenog Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana lica. Državni revizor je u svom izveštaju o reviziji završnog računa budžeta Valjeva za 2018. godinu, među brojnim nepravilnostima, naveo da su nezakonito povećane plate gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, ali gradski funkcioneri nisu mnogo marili za izveštaj državnog revizora te svoje zarade nisu želeli da smanje.

 

Otklanjajući nepravilnosti, na koje je ukazao državni revizor, skupštinska Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, donela je novu Odluku o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i naknadama za rad u organima grada Valjeva, koju je prihvatilo Gradsko veće na prvoj sednici održanoj u septembru 2020.

 

Međutim, ni novo gradsko rukovodstvo još uvek nije postupilo u skladu sa zakonom i nije tražilo da se u gradsku kasu vrati nezakonito isplaćen novac, čime su oštećeni građani Valjeva. Nije ispoštovana zakonska odredba da je, u slučaju da za izvršenje određenog plaćanja nije postojao pravni osnov u skladu sa zakonom, direktni korisnik budžetskih sredstava OBAVEZAN da odmah zatraži povraćaj sredstava u budžet. 

 

Doktor Slobodan Ilić je pokrenuo kampanju "(SA)ČUVAJNO NAŠ BUDŽET" i pozvao građane da podrže tu kampanju. Ilić je i novom gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, uputio Zahtev za inspekcijsku kontrolu direktnih korisnika budžeta grada Valjeva za period od 1. januara 2018. godine i primenu svih propisanih mera protiv počinioca štete po budžet grada Valjeva.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara