Nova brojila (foto: Đorđe Đoković)
Nova brojila (foto: Đorđe Đoković)
04.09.2014, 09:21

Očitavanje potrošnje „na daljinu“

č: | fb:

Radnici Valjevske distribucije do sada su zamenili oko 7.000 strujomera od ukupno 40.000 brojila na svom „konzumnom području“, potvrđeno je Kolubarskim.rs u tom preduzeću. Potrošači električne enrgije pri tome nemaju nikakvih obaveza, a nakana Distribucije je da se i na ovaj način spreči krađa struje, odnosno da se potrošnja može očitavati daljinski, elektronskim putem.

Tip brojila koja se menjaju, kao i njihov proizvoč, izabran je centralizovano, na nivou EPS-a, bez mogućnosti uticaja lokalnih distribucija ili preduzeća poput ElektroSrbije iz Kraljeva, kojem pripada Valjevska distribucija. Posle nekoliko tendera, odabrani su francuski strujomeri, koji su pouzdani a jeftiniji, saznaju Kolubarske.rs.

Među ponuđačima bilo je i srpskih firmi, onih koje su proizvođači i onih koje trguju uređajima, ali su njihova brojila bila i do tri puta skuplja. Jednu od njih osnovao je i bivši košarkaški reprezentativac Dejan Bodiroga.

U Srbiji će biti zamenjeno oko četiri miliona strojumera, što uz procenu da se po brojilu može zaraditi stotinu evra iznosi dobit od oko 400 miliona evra. Taj podatak možda najbolje svodči zbog čega je čitav posao dugo odlagan, a tenderi za izbor strujomera obarani i ponavljani.

Valjevska distribucija „pokriva“ područje Grada Valjeva i opštine Ub, Osečina, Lajkovac i deo Mionice, dok su drugi deo Mioničke opštine i Ljig u ingerenciji Distribucije Lazarevac.

 

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 19 sati 16 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 15 sati 57 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 16 sati 56 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar