Ljubomir Radović (foto: DjordjeDjokovic)
Ljubomir Radović (foto: DjordjeDjokovic)
17.03.2021, 11:38

Radović: da li je u planu eksploatacija litijuma u blizini Valjeva?

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, Lokalani front Valjevo, postavio je odborničko pitanje u vezi projekata kanadske korporacije "Euro lithium Inc", odnosno preduzeća "Euro Lithium Balkan" sa sedištem u Divcima, i njihove namere da se bave eksploatacijom litijuma u blizini Valjeva. Radović naglašava da ovakva eksploatacija svuda u svetu nanosi nemerljivu štetu životnoj sredini.

 

"Da li su organi grada Valjeva upoznati sa pomenutim projektom i njegovim mogućim posledicama po već zagađenu životnu sredinu?", upitao je odbornik Radović u dopisu koji je adresiran na predsednicu Skupštine Valjeva Snežanu Rakić.

 

Sudeći po dokumentu koji nosi naziv "Tehnički izveštaj, procena mineralnih resursa i preliminarna procena ekonomičnosti nalazišta litijuma kod Valjeva, Kolubarski okrug, Srbija", jasno je da se radi o projektu eksploatacije litijuma u neposrednoj blizini našeg grada, verovatno u dolini Kolubare u širem području sela Divci.

 

Odbornik Loklnog fronta u dopisu navodi da su istraživanja pokazala isplativost ovog posla otuda je u planu otvaranje površinskog kopa. "Planirani pripremni radovi otkrivaju obim ove operacije: za potrebe rudnika biće potrebno izmeštanje železničke pruge, izmeštanje puteva, ukrštanja puteva i pruge, izmeštanje vodova od 110 i 220 kV, zatim skretanje pojedinih delova toka Kolubare, rušenje stambenih zgrada i drugih objekata", piše u dokumentaciji.

 

Odbornik Radović zahteva, ukoliko su organi Grada upoznati sa ovim projektom i planovima kanadske kompanije, da mu se dostavi rezime o dosadašnjim saznanjima o vom projektu kao i podatak da li je, kada i sa kim u Gradskoj upravi razgovarano na tu temu i da li je Grad u vezi ovog projekta preuzeo neke obaveze?

 

Ukoliko Grad nema saznanja o nameri eksploatacije litijuma u blizini Valjeva, Radović traži od "Skupštine grada da obaveže gradonačelnika i Gradsko veće ili neki drugi organ Grada da prouči dostupnu dokumentaciju o ovom projketu i da o svojim nalazima obavesti Supštinu grada i javnost".

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 48 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 16 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...