Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
22.03.2021, 10:25

Pozitivni Stubo-Rovni i Toplana, gubitaši Vidak, Vodovod, Polet

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su izveštaje o poslovanju u prošloj godini Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni "Kolubara", kao i javno-komunalnih preduzeća "Vidrak", "Polet", "Toplana-Valjevo" i "Vodovod".

 

Dva javna preduzeća Stubo-Rovni "Kolubara" i "Toplana" su prošlu godinu završila pozitivno, dok su u "Vidraku", "Vodovodu" i "Poletu" lane zabeležili gubitke.

 

Javno preduzeće za upravljanje i korišćenje Regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni "Kolubara" je zabeležilo dobit od 14,3 miliona dinara; ostvaren je prihod od preko 90 miliona, dok su rashodi iznosili 75,7 miliona dinara. Od planiranih investicija od oko 49,8 miliona dinara, realizovano je 42,5 miliona dinara, od toga 19,9 miliona za radove na brani i akumulaciji, dok je 12,6 miliona dinara utrošeno za izradu projektne dokumentacije za cevovod od Mionice do Ljiga i Postrojenje za preradu vode za piće "Pećina 2".

 

"Toplana-Valjevo" je na kraju prošle godine ostvarila prihod od 556,9 miliona dinara, što je, kako je navedeno u Izveštaju, za šest posto manje od planiranog, dok su rashodi bili 552,7 miliona, tako da je "Toplana" ostvarila dobit od 4,2 miliona dinara. Od planiranih investicija u prošloj godini od 71,2 miliona dinara, potrošeno je blizu deset miliona dinara, i to 5,6 miliona za nabavku toplotnih podstanica i 4,3 miliona dinara za proširenje vrelovodne mreže. U Izveštaju o poslovanju u 2020. godini piše da je ukupno stanje zaduženosti "Toplane" bilo 149,7 miliona, od kojih je 94,7 miliona dug po kreditu KfW -4.   

 

JKP "Vidrak" je u 2020. godini ostvarilo prihod od preko 365 miliona dinara, ali su rashodi bili veći tako da ovo komunalno preduzeće beleži gubitak od 771 hiljade dinara. U prošloj godini investicije su iznosile samo 6,3 miliona ili 35 odsto od plana, niži je bio stepen naplate usluga, a, kao se navodi u Izveštaju o poslovanju, troškovi su povećani zbog češćeg pranja i dezinfekcije javnih površina u vreme prošlogodišnje pandemije koronavirusa.

  

JKP "Vodovod" je 2020. godinu završio sa gubitkom od oko 70 miliona dinara. Ukupni prihodi od preko 445 miliona dinara bili su manji za 11 odsto od planiranih, dok su ukupni rashodi ostali u okvirima planiranih od 515 miliona dinara. Od planiranih skoro 80 miliona investicija realizovano je 58,6 miliona, od toga je za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže i objekata vodosnabdevanja iz gradskog budžeta dobijeno 16,4 miliona dinara, a ostatak je potrošen iz sopstvenih sredstava ovog preduzeća.

 

Među gubitašima je i JKP "Polet", koje je kraj 2020. godine dočekalo sa minusom od preko milion dinara. Ova suma bi bila veća da nije bilo subvencije iz gradskog budžeta od skoro deset miliona dinara, koja je upotrebljena za izmirenje obaveza ovog preduzeća i za zarade zaposlenih za vreme vanrednog stanja. U Izveštaju se navidi da su za 17 posto manje ostavreni prihodi zbog smanjenja tražnje, manjeg broja izdatih tezgi i prekidom rada pijaca u martu i aprilu prošle godine, u vreme pandemije koronavirusa.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 47 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...