Registracija Prijava preko FB
Ispred ambulante na Petom puku (foto: Roditelj)
Ispred ambulante na Petom puku (foto: Roditelj)
22.03.2021, 15:24

Roditelji pitaju zašto se bolesna deca šalju u neuslovnu ambulanatu na Petom puku?

č: | fb:

Roditelji, koji su svoje mališane jutros vodili na pregled u ambulantu na Petom puku, smatraju da to nije adekvatno mesto za najmlađe pacijente i da je njima i njihovoj bolesnoj deci nametnuta "bespotrebna šetnja od jednog do drugog mesta".

 

Rukovodstva Doma zdravlja je odlučilo, kako bi se smanjle gužve u Kovid ambulanti da se od danas pregledi dece i školske omladine sa povišenom temperaturom i simptomima respiratorne infekcije sumnjive na KOVID-19 obavljaju u ambulanti Peti puk.

 

Redakciji Kolubarske.rs javilo se nekoliko roditelja koji su nam rekli da je u ambulanti jutros bila gužva, da su bili primorani da sa bolesnm decom stoje napolju na hladnoći i segu..., da je loša organizacija.

 

"Deca pod sumnjom na virus KOVID -19 čekaju ispred ambulante na Petom puku. Dok čekaju, kisnu i smrzavaju se napolju. Pregledi se obavljaju jako sporo, uz obrazloženje da ne radi kompijuterski sistem za unos podataka. Uz svo postovanje opterećenosti lekara, nervozu koja ih prožima, ovo je očigledno jedan propust u organizaciji. Jer mi je neshvatljivo da je u Domu zdravlja prijem za decu bez temperature, gde postoji adekvatni prostor-čekaonice za više osoba(poštujući donete mere za sprečavanje širenja virusa cov-19), a deca pod temperaturom da čekaju napolju pod lošim vremenskim uslovima(kiša, sneg i hladnoća). Naravno nakon pregleda, u većini slučajeva deca se upućuju u Kovid ambulantu u Novo naselje radi vađenja krvi, što je van svake pameti, jer postoji rizik od stvarnog oboljevanja od navedenog virusa deteta, jer bebama je nemoguće staviti masku. Napomenuću da Medicinsko osoblje i lekari koji rade u ambulanti verovatno nemaju nikakve veze sa ovakvom odlukom, ali sigurno postoji neko ko je ovakvu odluku doneo. Napomenuću da ovo pišem, jer ovo nije samo moj komentar, već komentar svakog roditelja koji dovede dete na pregled", napisao je jedan roditelj.

 

Dodao je da bi dete bilo pregledano u ambulanti na Petom puku, prvo je morao sa bolesnim mališanom da ide u Dom zdravlja, pa u ambulantu Peti puk, pa u Kovid ambulantu u Novo naselje, pa naknadno da rezultate krvi odnese iz ambulante u Novom naselju u ambulantu Peti puk.

 

U odgovoru Kolubarskim.rs iz Doma zdravlja navode, uz izvinjenje roditeljima, da je problema bilo par sati jutros, ali je brzo sve dovedeno u red. Naglašavaju da je odluka o prebacivanju iz Doma zdravlja u ambulantu na Peti puk doneta pre svega u interesu dece.

 

"S obzirom na to da smo tek jutros ušli u ambulantu, imali smo tehničkih problema zbog priključenja računarske opreme na informacioni sistem, zbog čega su na početku rada sporije obavljani pregledi. Osim toga detaljno je očišćena i dezinfekovana čekaonica, zbog čega su sugrađani oko sat vremena na preglede čekali ispred ambulante. Posle toga su koristili čekaonicu, koja je relativno komforna, što će puno značiti dok traju hladni dani. Izvinjavamo se sugrađanima zbog takve situacije i obaveštavamo ih da je sve brzo dovedeno u red", navodi se u dogovoru iz Doma zdravlja.

 

Dodaju da je jedan od razloga zašto su pregledi dece sa respiratornim infekcijama izmešteni na Peti puk jeste činjenica da 90 odsto pregledanih nije zaraženo koronom i mnogo je bolje da se ne mešaju sa KOVID pozitivnim odraslim pacijentima u ambulanti Novo naselje.

 

"Dom zdravlja je tražio od jedinice Biohemijske laboratorije Opšte bolnice u Domu zdravlja da obezbedi laboranta za ambulantu Peti puk, ali su nas obavestili da nisu u mogućnosti da to učine. To je razlog zašto roditelji moraju odvesti decu za krvnu sliku u KOVID ambulantu Novo naselje", glasi odgovor na primedbu roditelja da u ambulanti na Petom puku ne postoji laboratorija, te se deca upućuju u Novo naselje.

 

Iz Doma zdravlja naglašavaju i da Pedijatrija glavne zgrade Doma zdravlja u Železničkoj ulici trenutno ima jedan ulaz (zbog radova) na kojem se ne mogu mešati bolesna i zdrava deca, te se zato pregledi dece sa respiratornim infekcijama ne mogu obavljati u Domu zdravlja.

 

 

 

Aktuelno

Dom penzionera (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 26 minuta

Ponovo radi ambulanta u Domu penzionera

Od ponedeljka 27. septembra ponovo će za preglede odraslih pacijenata (bez temperature i simptoma prehlade) biti otvorena ambulanta u Domu penzionera, kako bi bila rasterećena ambulanta u Novom...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 22 minuta

U Valjevu 135 novozaraženih

U Valjevu je još 135 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu 212 novozaraženih. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 177 kovid pacijenata. Testirano je 383 na teritoriji...