Aleksandar Vučić obilazi radove Iverak-Lajkovac (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić obilazi radove Iverak-Lajkovac (foto: Đorđe Đoković)
23.03.2021, 13:02

Vučić najavio završetak radova do kraja 2022. i velika ulaganja u Valjevo

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Divcima radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak- Lajkovac, čija je izgradnja počela u junu 2020. godine.

 

Vučić je rekao da je ugovorom predviđeno da saobraćajanica, u koju će biti uloženo preko 158 miliona evra, bude gotova do decembra 2023, ali je najavio da će radovi biti okončani godinu dana pre roka. To je potvrdio i predstavnik kineske kompanije "Čajna Šandong", koja je glavni izvođač radova, rekavši da će saobraćajnica, duga 18,3 kilometra, biti završena do kraja 2022. godine.

Radovi Iverak-Lajkovac

Radovi Iverak-Lajkovac (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Ceo ovaj kraj će da oživi izgradnjom putne infrastrukture i ljudi iz Valjeva više neće morati da se sele za Beograd", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

 

On je i danas ponovio da će u Valjevo uskoro doći jedna "važna i cenjena nemačka kompanija", kao i to da je u najavi još jedan strani investitor o kome nije mogao da govori "jer ima zabranu", ali veruje da će za mesec dana moći i o tome da govori. Ni danas nije otkrio o kojoj cenjenoj nemačkoj kompaniji se radi, ali je najavio da će u narednih 15-20 dana, ukoliko kovid dozvoli, biti potpisan prvi sporazum o izgradnji fabrike u Valjevu u kojoj će prosečna neto plata biti oko 1.000 evra.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Vučić je rekao da sve ono što decenijama nije ulagano u Valjevo biće urađeno u naredne tri godine.

 

"Govorim o strateškim stvarima o dovođenju centralnog gasovoda od Orlovače do Valjeva, u to će biti uloženo oko 29 miliona evra, za snabdevanje valjevskih naselja gasom biće uloženo 14,3 miliona evra, a uz gasifikaciju industrijske zone vrednost samo te investicije biće oko 45 miliona evra. Radićemo kanalizaciju i tri prečišćivača, jedan će biti u Divcima. Tako da ćemo od jedne zaostale zemlje postati poput Švajcarske i Austrije, da u svakom naseljenom mestu imate kanalizaciju i fabrike za preradu otpadnih voda, jedan potpuno drugi život. Na sve to, i ova nova hala koja će da se gradi u Valjevu, a uskoro će biti završen projekat za rekonstrukciju Opšte bolnice, što će koštati više od 10-12 miliona evra. To je ogroman novac koji će država da uloži u valjevski kraj", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Aleksandar Vučić obilazi radove Iverak-Lajkovac

Aleksandar Vučić obilazi radove Iverak-Lajkovac (Foto: Đorđe Đoković)

Vučić je danas obećao velike investicije za Valjevo, a još uvek nije ispunio obećanja o velikim investicijama u Divčibare, otuda pitanje Kolubarskih.rs šta se dešava sa višemilionskim ulaganjima u Divčibare koje je obećao u decembru 2019. godine, kada je posetio valjevsku planinu. Predsednik Vučić je odgovorio da će za 15 dana početi radovi na putu Krčmar-Divčibare, što je 12,5 kilomtara, a koji će koštati 3,5 miliona evra.

 

Vučić nije odgovorio na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega još uvek nisu ni započeti radovi koje je najavio u decembru 2019. godine, poput izgradnje postrojenje za preradu otpadnih voda, za koje je u julu prošle godine raspisana javna nabavka, ali je obustavljena, zatim sa rešavanjem problema vodosnabdevanja, struje, telekomunikacija, izgradnje saobraćajnica...

 

On je konstatovao da je 3,5 miliona evra, koliko će biti uloženo u rekonstrukciju puta Krčmar-Divčibare, "ogromno ulaganje za malene Divčibare".

 

Ponovo je najavio da će se raditi "popravka elektromrže", da će biti izgrađena tri prečišćivača otpadnih voda, ali nije rekao gde je problem zbog čega od obećanog još uvek ništa nije započeto. "Nekada neke planove odlaže korona, a nekada i to što nema dovoljno para", rekao je predsednik Srbije.

 

Obilasku radova na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac u Divcima prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Radovi Iverak-Lajkovac

Radovi Iverak-Lajkovac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 1 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 29 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...