Dragomir Vitorović (foto: DjordjeDjokovic)
Dragomir Vitorović (foto: DjordjeDjokovic)
26.03.2021, 07:33

Vitorović poručio Radoviću: Nemoj se ti, koji si rođen u Tutinu, zalagati za zdravo Valjevo!

č: | fb:

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada odbornik sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu", Dragomir Vitorović je poručio odborniku Ljubomiru Radoviću iz Lokalnog fronta Valjevo da "on ne treba da se zalaže za zdravo Valjevo, jer on nije iz ovog grada nego je iz Tutina, a o Valjevu ima ko da brine".

 

A, Radoica Rstić, šef odborničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu", sa podsmehom je govorio o Grupi građana Lokalni front, "čiji svi članovi stanu u jedna kola", smatrajući da su građani, koji su za njih glasali, sada razočarani.

 

A šta je prethodilo tim uvredama i omalovažavanju odbornika opozicije, i zameni teza?

 

Odbornik Ljubomir Radović je, na sednici lokalnog parlamenta, podsetio na odborničko pitanje koje je podneo Skupštini grada 16. marta, a odnosi se na to da je Grad dužan da građanima obezbedi sve informacije u vezi ispitivanja i pripreme za eksploataciju litijuma i borata na teritoriji Valjeva, o čemu se u javnosti dosta nezvanično govori, a postoje i dokumenta koja potvrđuju da se rade istraživanja što navodi na zaključak da će u valjevskom kraju uskoro početi eksploatacija llitijuma.

 

"Zamolio bih predsednicu Skupštine grada, organe Grada i Gradsku upravu da na ovo pitanje što pre dobijemo odgovor, jer je ovo važno pitanje imajući u vidu veliko zagađenje životne sredine u Valjevu. S obzirom na to da smo na prošloj sednici Skupštine grada čuli od odbornika da ta firma, koja se bavi istraživanjima ne postoji, ja ću podeliti sa njim, ukoliko želi, zvaničan dokument iz koga se vidi bilans uspeha tog preduzeća koje posluje na teritoriji grada", rekao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Potom je Radović sa skupštinske govornice zamolio najviše zakonodavno telo u Valjevu i odbornike u Skupštini grada, ukoliko već nisu osudili, da iznesu jasan stav koji se tiče sprečavanja bilo kakvog nasilja na političkim osnovama.

 

"Svedoci smo da su pre dva dana u Divcima uhapšeni politički aktivisti, prema njima je postupano protivpravno, te molim Skupštinu grada kao i sve političke organizacije koje su prisutne ovde da reaguju po ovom pitanju. Molim zbog toga što nam ne treba takva budućnost, jer je to nešto protiv čega svi zajedno treba da se borimo i da se spreči bilo kakva primena sile i zanemarivanje osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na izražavanje slobodnog mišljenja", rekao je odbornik Ljubomir Radović.

 

Nakon njegovog izlaganja, za skupštinsku govornicu je izašao odbornik sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu" Dragomir Vitorović.

 

On je tvrdio da je na prethodnoj sednici Skupštine grada rekao da na teritoriji Divaca nije registrovana firma koja se bavi istraživanjima ležišta litijuma, nego da je bila registrovana u Popučkama gde je bilo njeno sedište i to u zakupljenim prostorijama. Potom je poručio odbonriku Radoviću da on ne treba da se zalaže za zdravo Valjevo, jer on nije iz ovog grada!

 

"Ovi koji su došli sa strane u Valjevo prvu zgradu koju su ugledali s' Kamen'tovca je Skupština grada Valjeva. Ne znam gospodine Radoviću, kada je predsednik Srbije bio na Pešteru odakle si i ti a ti si iz donjeg Peštera iz Tutina, da li si video da je ceo Pešter okovan asfaltom? Nemoj se zalagati za zdravo Valjevo, jer je Valjevo zdravo i ima ko da misli i brine o njemu. Druga stvar, da li si video da ulicama Tutina šetaju krave i to nikome ne smeta jer je to stočarsko područje. Nemojte vi koji ste došli sa strane više voleti Valjevo od nas", poručio je Vitorović odborniku Radoviću.

 

Na ovakav govor u Skupštini grada, reagovao je Radović i upitao predsednicu valjevskog parlamenta Snežanu Rakić, pozivajući se na član 100 Poslovnika o radu, da li ima pravo bilo ko da se na ovakav način obraća odborniku bez obzira na to iz koje političke grupacije dolazi.

 

"Da li je uredu da se u Skupštini broje krvna zrnca, govori o tome gde je ko rođen i da se bavi diskriminacijom? Vi ste odborniku Vitoroviću dali pravo da se tako ponaša. On može da radi šta hoće, on može i fizički da nasrne na bilo koga ovde, ali Vi ste predsednice Skupštine dužni da sprečite takvo ponašanje odbornika. Ja vas molim da ne nasedate na taj nivo političke nekulture i molim sve vas da osudite onako ponašanje prema političkim neistomišljenicima koje je viđeno u Divcima pre dva dana. Neću dozvoliti, u ime Lokalnog fronta, da neko vređa 1232 birača koji su glasali za nas i dali nam mandat u Skupštini grada i neću dozvoliti da se ovako ponašaju pojedinci prema meni i građanima koje zastupam", rekao je Radović, a predsednica Skupštine grada Snežana Rakić ga je prekidala i na kraju izrekla opomenu smatrajući da se "ne drži odborničkog pitanja".

 

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

Šef odborničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" Radoica Rstić je izašao za govornicu i direktno se obratio Radoviću rekavši mu da je on taj koji je uvredio 1232 građanina Valjeva koji su glasali za njega, a sada su verovatno razočarani zbog toga.

 

"Nisu vas građani podržali da odete u Divce sa transparentom na kome piše da nije dobrodošao legitimno izabrani predsednik za koga je glasalo više od dva miliona građana. Da kažete da nije dobrodošao čovek koji je doveo investitora u Valjevo, je l' nije dobrodošla izgradnja brze saobraćajnice? Je l' to za vas nije dobrodošlo u ovaj grad? Je l' nije dobrodošla rekonstrukcija bolnice, izgradnja hale, nemačka investicija, gasifikacija, plata od 1000 evra, sve što je najavio predsednik?", pitao je Rstić.

 

Potom je podsmešljivo govorio o broju članova Lokalnog fronta Valjevo, kome pripada Ljubomir Radović.

 

"Vi ste postigli jedan rekord, uspeli ste da na taj skup u Divce dovedete kompletno vaše članstvo! To još nijednoj političkoj organizaciji nije pošlo za rukom. Uspeli ste svi da dođete jednim automobilom. A juče ste u pomoć pozvali Nebojšu Zelenovića koji je za vas dobrodošao. Zamislte da je SNS izvela 10 hiljada svojih članva, kao što ste vi izveli sve vaše članove u Divce, kako bi izgledao grad. Treba da vas bude sramota za postupak koji ste uradili, o tome će vam suditi birači na sledećim izborima", poručio je Rstić i podsetio Radovića da je danas u Skupštini zahvaljujući upravo Aleksandru Vučiću koji je malim partijama to omogućio spuštajući cenzus.

 

"Da vam to nije omogućio mogli biste sednice ove Skupštine samo da gledate preko televizije", rekao je Radoica Rstić, koga predsednica Skupštine Snežana Rakić nije prekidala, niti opominjala, verovatno smatrajući da se on "drži teme".

 

Rakić nije dozvolila odborniku Radoviću da replicira kolegi Rstiću. "Ne možete jer se niste kretali u krugu odborničkih pitanja. Ta Vaša druga diskusija nije vezana za odborničko pitranje", zaključila je predsednica Skupštine Snežana Rakić.

 

Podsećamo, policija je u utorak, 23. marta, uhapsila aktivistu Lokalnog fronta Va i jednog fotoreportera. Aktivisti su pokušali da, u Divcima gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazio radove na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac, kao slobodni građani pokažu šta misle o njegovoj poseti valjevskom kraju. Oni su imali nameru da rašire transparent na kome je pisalo: "Nisi dobrodošao", ali ih je u tome sprečila policija, koja ih je, kako navode, brutalno, uz primenu sile, bez ikakvog razloga i pravnog osnova, privela sa lisicama na rukama i u pritvoru držala osam časova.

 

Aktivisti Loklanog fronta su objasnili da Vučić nije dobrodošao sve dok je Valjevo najzagađeniji grad u Srbiji, sve dok se ne reši problem krušikove energane, koja je jedan od najvećih zagađivača u gradu, a istovremeno veliki novac iz te fabrike završava u privatnim firmama koje su bliske aktuelnoj vlasti, sve dok radnici Krušika ostaju bez posla...

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 10 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...