Gojković i Vujović u Toplani (foto: DjordjeDjokovic)
Gojković i Vujović u Toplani (foto: DjordjeDjokovic)
31.03.2021, 06:48

Milion evra biće uloženo u smanjenje aerozagađenja

č: | fb:

U izgradnju vrelovoda "Železnička", sa ugradnjom toplotnih podstanica, i u prateću opremu za prelazak kotla od 50 megavata u gradskoj Toplani na komprimovani gas, biće uloženo 103 miliona dinara.

 

"Ovim radovima, koje sa 80 miliona dinara finansira Republika, dok je ostatak obezbeđen iz gradske kase, započinje rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja u Valjevu. Siguran sam da ćemo već od sledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da Valjevo problem aerozagađenja ne može da reši bez pomoći države i da su, sa ovim investicijama, zajednički počeli da ispunjavaju najvažnije obećanje, a to je da će Valjevci udisati čistiji vazduh.

 

"Na konkursu Minitarstva zaštite životne sredine, novac smo dobili za konkretne projekte. Proširenje toplovodne mreže, izgradnja vrelovoda Železnička u dužini od 1250 metara za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijskog arhiva, a uporedo sa izgradnjom primarne mreže stvaraju se uslovi za izgradnju priključnog vrelovoda za objekat kasarne "Vojvoda Živojin Mišić" i objekte koji su na toj lokaciji u izgradnji. Zatim zamena energenta u Toplani, sa mazuta prelazimo na prirodni gas. Što se tiče rokova za početak radova, u narednih nekoliko dana raspisaćemo javnu nabavku, prikupljamo dokumentaciju za raspisivanje javne nabavke, i za nekih tridesetak dana od tog momenta imaćemo izabranog izvođača, i siguran sam da ćemo do nove grejne sezone završiti sve", rekao je gradonačelnik. 

 

Pokušaćemo rebalansom budžeta da obezbedimo novac da priključak na gas i toplotne podstanice budu besplatni.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine, izdvojiće četiri miliona, a Grad još milion dinara, za ozelenjavanje javnih površina. Prema rečima gradonačelnika Valjeva, duž nove Ulice Mirka Obradovića biće posađeno oko 150 stabala drveća, kao i nekoliko desetina stabala u naselju "Kolubara 2".

 

Oporavaljmo ranjena pluća Valjeva zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvom

Gojković i Vujović u Toplani

Gojković i Vujović u Toplani (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je pohvalila gradsko rukovodstvo zbog odlučnosti da krene u rešavanje jednog od najvećih problema u gradu, kao i zbog činjenice da Valjevo ima projekte sa kojima je konkurisalo za sredstva iz republičke kase. Ministarka je nakon obilaska gradske Toplane rekla da će na smanjenje aerozagađenju značajno uticati zamena energenta, tačnije prelazak sa mazuta na prirodni gas.

 

"Dugo se pričalo o Valjevu, jer spada među gradove koji su u vrhu skale sa prekomernim aerozagađenjem. Ministartsvo je po prvi put ove godine odvojilo značajna sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije, preko 50 jedinica lokalne samouprave je konkurisalo za novac za finansiranje projekata. Naš zahtev je da do sledeće grejne sezone, sve opštine koje su potpisale ugovor, realizuju projekte za koje su dobile novac", rekla je ministarka.

Irena Vujović

Irena Vujović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, aerozagađenje nije jedini problem u Valjevu, nego je to i upravljanje čvrstim otpadom. Ona je najavila da će do kraja godine početi radovi na regionalnoj deponiji "Kalenić", koja je "najspremnija po papirologiji i dokumentaciji", od svih regionalnih deponija u Srbiji, a sredstva od 26 miliona evra biće obezbeđena iz kredita.  

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 1 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 1 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...