Gojković i Vujović u Toplani (foto: DjordjeDjokovic)
Gojković i Vujović u Toplani (foto: DjordjeDjokovic)
31.03.2021, 06:48

Milion evra biće uloženo u smanjenje aerozagađenja

č: | fb:

U izgradnju vrelovoda "Železnička", sa ugradnjom toplotnih podstanica, i u prateću opremu za prelazak kotla od 50 megavata u gradskoj Toplani na komprimovani gas, biće uloženo 103 miliona dinara.

 

"Ovim radovima, koje sa 80 miliona dinara finansira Republika, dok je ostatak obezbeđen iz gradske kase, započinje rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja u Valjevu. Siguran sam da ćemo već od sledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da Valjevo problem aerozagađenja ne može da reši bez pomoći države i da su, sa ovim investicijama, zajednički počeli da ispunjavaju najvažnije obećanje, a to je da će Valjevci udisati čistiji vazduh.

 

"Na konkursu Minitarstva zaštite životne sredine, novac smo dobili za konkretne projekte. Proširenje toplovodne mreže, izgradnja vrelovoda Železnička u dužini od 1250 metara za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijskog arhiva, a uporedo sa izgradnjom primarne mreže stvaraju se uslovi za izgradnju priključnog vrelovoda za objekat kasarne "Vojvoda Živojin Mišić" i objekte koji su na toj lokaciji u izgradnji. Zatim zamena energenta u Toplani, sa mazuta prelazimo na prirodni gas. Što se tiče rokova za početak radova, u narednih nekoliko dana raspisaćemo javnu nabavku, prikupljamo dokumentaciju za raspisivanje javne nabavke, i za nekih tridesetak dana od tog momenta imaćemo izabranog izvođača, i siguran sam da ćemo do nove grejne sezone završiti sve", rekao je gradonačelnik. 

 

Pokušaćemo rebalansom budžeta da obezbedimo novac da priključak na gas i toplotne podstanice budu besplatni.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine, izdvojiće četiri miliona, a Grad još milion dinara, za ozelenjavanje javnih površina. Prema rečima gradonačelnika Valjeva, duž nove Ulice Mirka Obradovića biće posađeno oko 150 stabala drveća, kao i nekoliko desetina stabala u naselju "Kolubara 2".

 

Oporavaljmo ranjena pluća Valjeva zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvom

Gojković i Vujović u Toplani

Gojković i Vujović u Toplani (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je pohvalila gradsko rukovodstvo zbog odlučnosti da krene u rešavanje jednog od najvećih problema u gradu, kao i zbog činjenice da Valjevo ima projekte sa kojima je konkurisalo za sredstva iz republičke kase. Ministarka je nakon obilaska gradske Toplane rekla da će na smanjenje aerozagađenju značajno uticati zamena energenta, tačnije prelazak sa mazuta na prirodni gas.

 

"Dugo se pričalo o Valjevu, jer spada među gradove koji su u vrhu skale sa prekomernim aerozagađenjem. Ministartsvo je po prvi put ove godine odvojilo značajna sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije, preko 50 jedinica lokalne samouprave je konkurisalo za novac za finansiranje projekata. Naš zahtev je da do sledeće grejne sezone, sve opštine koje su potpisale ugovor, realizuju projekte za koje su dobile novac", rekla je ministarka.

Irena Vujović

Irena Vujović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, aerozagađenje nije jedini problem u Valjevu, nego je to i upravljanje čvrstim otpadom. Ona je najavila da će do kraja godine početi radovi na regionalnoj deponiji "Kalenić", koja je "najspremnija po papirologiji i dokumentaciji", od svih regionalnih deponija u Srbiji, a sredstva od 26 miliona evra biće obezbeđena iz kredita.  

 

 

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara