Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
01.04.2021, 06:54

Suđenje za zloupotrebe na projektu "Nevidljiva deca" počinje u maju

č: | fb:

Prvi glavni pretres u Višem sudu u Beogradu protiv sedmoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u pomaganju, koji su bili angažovani na projektu "Nevidljiva deca", biće održan 18. maja, piše u odgovoru Višeg suda u Beogradu na zahtev Kolubarskih.rs da nam dostavi kopije optužnog predloga.

 

U odgovoru je navedeno da nam Viši sud u Beogradu ne može dostaviti kopije optužnog predloga za okrivljene jer bi to "moglo ozbiljno da omete dalje vođenje i okončanje ovog sudskog postupka". Dalje se navodi da bi "moglo doći do zloupotrebe dostavljenog dokumenta pre nego što bude prvi put objavljen na glavnom pretresu koji će biti otvoren za javnost".

 

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je 15. januara 2021. godine Višem sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, optužni predlog protiv okrivljene Katarine Milićević, direktorke Centra za socijalni rad, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

 

Na optužnici su se našli Jelena Kalat, bivša direktorka JKP Vidrak, Radoica Rstić, odbornik u Skupštini Valjeva i šef odborničke grupe SNSSnežana Vićentijević, Nemanja Aćimović, Nikola Đurović i Suzana Momčilović zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

 

Kako su Kolubarske.rs ranije pisale, direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević je ugovore sa petoro angažovanih na projektu "Nevidljiva deca" potpisala sa retroaktivnim dejstvom ili važenjem unazad, čime je, prema nalazima Ministarstva finansija, nenamenski potrošeno 28.215 evra.

 

Bivša direktorka "nije bila dostupna" da potpiše ugovore

 

Direktorka Centra za socijalni rad "Kolubara" Katarina Milićević kaže da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava opredeljenih za projekat "Nevidljiva deca" i naglašava da su postojali objektivni razlozi zbog čega je ugovore sa angažovanim licima potpisala retroaktivno. Prema njenim rečima ti objektivni razlozi su to što bivša direktorka Centra za socijalni rad Katarina Vlajković, koja je potpisala ugovor za realizaciju projekta "Nevidljiva deca", "nije bila dostupna da potpiše pojedinačne ugovore sa angažovanim licima".

 

Milićević nije odgovorila na pitanje šta znači to da direktorka "nije bila dostupna", ali je navela da je Skupština grada, "zbog te nedostupnosti", Katarinu Vlajković smenila, a nju je krajem novembra 2017. godine imenovala za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad. "Tako da sam tek tada, ili nakon šest meseci od početka realizacije projekta, mogla da potpišem ugovore sa angažovanim licima", objašnjava Milićević.

Katarina Milićević

Katarina Milićević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ona ne smatra da je retroaktivno potpisivanje ugovora nezakonito, a na pitanje na osnovu čega je isplaćen novac za šest meseci onima koji su, navodno, radili, Katarina Milićević nema konkretan odgovor. Kratko kaže da ih je bivša direktorka "uvela u posao usmenim sprazumom". Bez odgovora je ostalo i pitanje zbog čega bivša direktorka Katarina Vlajković umesto "usmenog sporazuma" sa anagažovanim licima nije potpisala ugovore onda kada su "uvedeni u posao", a to je 5. jun 2017. odnosno 1. avgust 2017, nego je to učinjeno tek 6. decembra 2017. godine?

 

Angažovani na osnovu usmenog dogovora, a ne ugovora

 

Suzana Momčilović je jedna od sedmoro okrivljenih za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju u vezi projekta "Nevidljiva deca". Ona je za Kolubarske.rs potvrdila da je bez potpisanog ugovora, na osnovu usmenog dogovora, počela da radi na projektu od 1. avgusta, i naglašava da je niko nije upozorio da nije po zakonu to što je ugovor za posao koji je počela da radi 1. avgusta potpisala tek 6. decembra. Objašnjava da je menadžerka projekta Jelena Kalat svima, koji su bez ugovora počeli da rade na projektu, rekla da će ih potpisati tek kada Skupština grada izabere novog direktora Centra za socijalni rad.

 

Međutim, u vreme kada je Suzana Momčilović počela rad na projektu 1. avgusta, Centar za socijalni rad je imao direktora, a to je bila Katarina Vlajković. Otuda pitanje zbog čega sa njom nije potpisala ugovor, nego je čekala novog direktora?

 

"Ja samo znam da je bio problem ko će da potpiše ugovore. Nekoliko njih je počelo da radi pre mene, i iskreno nisam imala nikakvu sumnju da postoji neki problem u vezi potpisivanja ugovora. Znala sam da je tadašnja direktorka trebalo da ide na trudničko bolovanje. Inače sa njom nisam ni kontaktirala, jer sam na sastanke išla u Gradsku upravu, i svoj zadatak sam počela da radim od 1. avgusta ne razmišljajući o tome da li ću i kada potpisati ugovor, kao ni da li ću biti plaćena", rekla je Suzana Momčilović.

Suzana Momčilović

Suzana Momčilović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Momčilović kaže da je tek iz teksta, koji su objavile Kolubarske.rs početkom marta, saznala da je podignuta optužnica protiv nje. Potvrđuje da je ranije dala izjavu u Višem javnom tužilaštvu gde su je pitali o njenim aktivnostima na projektu u periodu od 1. avgusta do 6. decembra 2017. godine, i o tom retroaktivno potpisanom ugovoru.

 

Neka pitanja ostala bez odgovora

 

Uprkos našim pokušajima, nismo uspeli da razgovaramo sa bivšom direktorkom Centra za socijalni rad Katarinom Vlajković kako bismo čuli zbog čega nije potpisala ugovore sa licima angažovanim na projektu "Nevidljiva deca" i da li je tačno da "nije bila dostupna" od juna do septembra 2017. godine?

 

Na naše telefonske pozive nije se javljala ni menadžerka projketa "Nevidljiva deca" Jelena Kalat, koja je za taj posao bila plaćena 900 evra mesečno za dve godine trajanja projekta, od od 5. juna 2017. do 5. juna 2019. godine, što je ukupno 21.600 evra.

 

U trenutku kada je postala menadžer projekta bila je zaposlena u Domu zdravlja, ali je godinu dana pre završetka projekta napustila tu zdravstvenu ustanovu, jer je imenovana za v.d. direktora JKP "Vidrak". Međutim, Kalat je nastavila da radi i na poslovima menadžera projekta "Nevidljiva deca".

 

S obzirom na to da se menadžerka projekta nije javljala na naše telefonske pozive, poslali smo joj SMS sa nekoliko pitanja, na koja do danas nije odgovorila.

 

Između ostalog nije odgovorila na to zbog čega je retroaktivno potpisala ugovor, zašto je, iako nije bilo projektom planirano, angažovan defektolog, zbog čega je umesto pedijatra angažovan direktor Doma zdravlja koji to nije i zbog čega su u projekat "Nevidljiva deca" bili uključeni pretežno članovi i funkcioneri Srpske napredne stranke?

 

Većina angažovanih lica na projektu "Nevidljiva deca", su članovi Srpske napredne stranke, a među njima si direktori javnih institucija i odbornici u Skupštini grada. Direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević; menadžerka projekta Jelena Kalat, bivša direktorka javnog preduzeća; medicinska sestra Gorica Božić, u vreme projekta odbornica u Skupštini grada; direktorka Doma zdravlja, dr Branka Antić, su članice Unije žena Gradskog odbora SNS. Radoica Rstić, koji je bio PR projekta "Nevidljiva deca", je šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada.

 

Forum žena SNS (Milićević, Kalat, Antić)

Forum žena SNS (Milićević, Kalat, Antić) (Foto: Đorđe Đoković)

Bivši gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (SNS) je, odgovarajući na pitanja opozicionih odbornika i reagujući na njihove optužbe u vezi nenamenskog trošenja novca za ovaj projekat, govorio da je "sve po zakonu, kristalno čisto i jasno" i da sve koji sumnjaju treba da bude sramota jer se radi o projektu koji je pod pokroviteljstvom EU i, kako je rekao, "ne želi da bude bačena nijedna senka iz prostog razloga što je projekat više nego human". 

 

Uspostavljena nova usluge - Porodični saradnik

 

Projekat "Nevidljiva deca" vredan preko 186.000 evra ili oko 21,9 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 165.000 evra, koji su zajednički realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i valjevski Dom zdravlja, trajao je 24 meseca od 5. juna 2017. do 5. juna 2019. godine. Prvobitno je trebalo da bude okončan 5. aprila, ali je na zahtev realizatora projekta aneksom ugovora produžen za dva meseca.

 

Pema podacima saopštenim na finalnoj Konferenciji, u projekat "Nevidljiva deca" bilo je uključeno 60-oro dece. Njima su pružene različite usluge: primarna zdravstvena zaštita, stomatološke usluge, usluge fizikalne rehabilitacije, usluge psihologa, usluge negovateljica, obrazovne usluge, kao i ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

  

Kako je saopšteno, rezultat projekta je "poboljšan zdravstveni status dece sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom i njihovo uključivanje u društveni život. Samim tim korisnici su postali vidljiviji i prihvaćeniji".

 

Održivost projekta obezbeđena je uspostavljanjem nove usluge - Porodični saradnik, koja je finansirana sredstvima iz budžeta grada Valjeva, saopšteno je nakon realizacije projekta "Nevidljiva deca".

 

Prema nezvaničnim informacijama, broj dece koja su uključena u projekat je manji od navedenog. Naime, nekoliko roditelja za Kolubarske.rs je reklo da je njihovo dete bilo na spisku, ali mu nijedna usluga nije pružena.

 

"Došli su njih dvoje u našu kuću, razgovarali su sa nama, ubeležili ime i prezime deteta, i upisali još neke podatke. Rekli su da će ponovo doći i da će dete voditi kod doktora, međutim više se nikada nisu pojavili", priča otac jednog mališana, koji je želeo da ostane anoniman. 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 14 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara