Registracija Prijava preko FB
Otpadne vode (foto: DjordjeDjokovic)
Otpadne vode (foto: DjordjeDjokovic)
07.04.2021, 07:06

U Eko Fondu za oko 25 miliona dinara više novca nego lane

č: | fb:

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi 63.952.000 dinara, što je za skoro 25 miliona dinara više nego prošle godine. Sa tim novcem biće finansirano osam projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2021. godini, koji je usvojilo Gradsko veće.

 

Prema Programu, najviše novca 33 miliona dinara biće utrošeno za "upravljanje otpadnim vodama" i to za projektovanje i izgradnju kišne i fekalne kanalizacione mreže, izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama i fekalnu kanalizacionu mrežu u Beloševcu – drga faza.

 

Iznos od 11.760.000 dinara predviđen je za JKP Toplana, nabavku opreme za kotlarnicu na pelet i nabavku toplotnih podstanica neophodnih za priključenje novih objekata na daljinski sistem grejanja.

 

Za projekat "upravljanje ostalim vrstama otpada" biće utrošeno 10,1 milion dinara, i to pet miliona za specijalizovane usluge na uklanjanju divljih deponija i 5,1 milion dinara za finansiranje izgradnje regionalne deponije "Eko Tamnava" u Kaleniću. Prošle godine u regionalnu deponiju bilo je uloženo 4,6 miliona dinara.

  

Ove godine za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine predviđeno je oko 5,4 miliona dinara, što je za milion manje nego prošle godine. Od planiranog iznosa preko 3,6 miliona dinara biće potrošeno za monitoring kvaliteta vazduha, 1.150.000 za monitoring kvaliteta vode i zemljišta, 500 hiljada za iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine i 120 hiljada za merenje buke.

 

U Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2021. godini je navedeno da je dva miliona dinara namenjeno Ekološkom društvu „Gradac“.

 

Ovogodišnji Fond za zaštitu životne sredine ima više novca nego prošle godine, ali je "tanji" u odnosu na 2019.

 

Prošle godine je u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine bilo oko 40 miliona dinara, 2019. je iznosio 69,7 miliona dinara, pre tri godine bio je 48,6 miliona, oko 47,6 miliona iznosio je 2017, dok je pre pet godine budžetski fond bio "težak" 65 miliona dinara.

 

Cifre i pojedine aktivnosti i programi koji se finansiraju iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine se menjaju, ali ono što je isto godinama, ili rečenice koje se prepisuju, jesu one napisane u obrazloženju Programa korišćenja sredstava, a glasi:

 

"Program zaštite životne sredine ima za svrhu obezbeđivanje uslova za održivi razvoj lokalne zajednice odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Programom se planiraju aktivnosti koje će doprineti očuvanju postojećih vrednosti i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji grada Valjeva", navedeno je i u ovogodišnjem Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiru životne sredine.

 

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 6 sati 30 minuta

U Valjevu 22 novozaraženih

U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 39, od toga u Valjevu 22, hospitalizovano je 68 kovid pacijenta, deset je na respiratoru. Testirano je 228 na teritoriji Kolubarskog okruga, od toga u Kovid...  · 1 komentar