Registracija Prijava preko FB
Otpadne vode (foto: DjordjeDjokovic)
Otpadne vode (foto: DjordjeDjokovic)
07.04.2021, 07:06

U Eko Fondu za oko 25 miliona dinara više novca nego lane

č: | fb:

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi 63.952.000 dinara, što je za skoro 25 miliona dinara više nego prošle godine. Sa tim novcem biće finansirano osam projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2021. godini, koji je usvojilo Gradsko veće.

 

Prema Programu, najviše novca 33 miliona dinara biće utrošeno za "upravljanje otpadnim vodama" i to za projektovanje i izgradnju kišne i fekalne kanalizacione mreže, izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama i fekalnu kanalizacionu mrežu u Beloševcu – drga faza.

 

Iznos od 11.760.000 dinara predviđen je za JKP Toplana, nabavku opreme za kotlarnicu na pelet i nabavku toplotnih podstanica neophodnih za priključenje novih objekata na daljinski sistem grejanja.

 

Za projekat "upravljanje ostalim vrstama otpada" biće utrošeno 10,1 milion dinara, i to pet miliona za specijalizovane usluge na uklanjanju divljih deponija i 5,1 milion dinara za finansiranje izgradnje regionalne deponije "Eko Tamnava" u Kaleniću. Prošle godine u regionalnu deponiju bilo je uloženo 4,6 miliona dinara.

  

Ove godine za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine predviđeno je oko 5,4 miliona dinara, što je za milion manje nego prošle godine. Od planiranog iznosa preko 3,6 miliona dinara biće potrošeno za monitoring kvaliteta vazduha, 1.150.000 za monitoring kvaliteta vode i zemljišta, 500 hiljada za iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine i 120 hiljada za merenje buke.

 

U Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2021. godini je navedeno da je dva miliona dinara namenjeno Ekološkom društvu „Gradac“.

 

Ovogodišnji Fond za zaštitu životne sredine ima više novca nego prošle godine, ali je "tanji" u odnosu na 2019.

 

Prošle godine je u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine bilo oko 40 miliona dinara, 2019. je iznosio 69,7 miliona dinara, pre tri godine bio je 48,6 miliona, oko 47,6 miliona iznosio je 2017, dok je pre pet godine budžetski fond bio "težak" 65 miliona dinara.

 

Cifre i pojedine aktivnosti i programi koji se finansiraju iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine se menjaju, ali ono što je isto godinama, ili rečenice koje se prepisuju, jesu one napisane u obrazloženju Programa korišćenja sredstava, a glasi:

 

"Program zaštite životne sredine ima za svrhu obezbeđivanje uslova za održivi razvoj lokalne zajednice odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Programom se planiraju aktivnosti koje će doprineti očuvanju postojećih vrednosti i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji grada Valjeva", navedeno je i u ovogodišnjem Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiru životne sredine.

 

 

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 19 sati 25 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 21 sati 42 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara