Registracija Prijava preko FB
Ivan Manić i Dejan Đerić (foto: Kolubarske.rs)
Ivan Manić i Dejan Đerić (foto: Kolubarske.rs)
09.04.2021, 06:52

Lokalni front ne odustaje i porčuje: Ovako više neće moći

č: | fb:

Zbog konstantnih pritisaka, vređanja i omalovažavanja odbornika u Skupštini grada Ljubomira Radovića, iz Lokalnog fronta Valjevo, kao i zbog nekulturnog i bahatog ponašanja u loklanom parlamentu, ovo udruženje građana je zatražilo izvinjenje zbog laži i uvreda iznetih na račun njihovog odbornika.

 

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Ivan Manić je, na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave, rekao da je Skupština grada skoro preslikana burleska onoga što se događa u republičkom parlamentu.

 

- Poslušni vojnici vladajuće partije ispunjavaju zadatke, Skupštinom upravljaju ljudi iz senke, dok raznorazni Gajići, Milutinovići, Gvozdenovići, Vitorovići, zaduženi za jezive, šovinističke analogije, viceve koji nikoma nisu smešni i retoriku prikladnu kakvom bircuzu (u kome ih istomišljenici, siguran sam, tapšu po ramenu), preko naših leđa ostvaruju lične interese. U isto vreme, gospodin Rstić suptilnim mahanjem prstom pokazuje predsednici Skupštine kome da dozvoli repliku ili je spreči. Za to vreme, skupštinska većina, opet po uzoru na republički parlament i njihovu žabokrečinu, poslušno diže ruke i ćuti, čak i kada članovi njihovog poslaničkog kluba vređaju članove njihove porodice ili prijatelje. Svaka čast gospodo, sjajno radite svoj domaći. Samo, zaboravljate da vaše gazde ne sede u Beogradu. Vaši šefovi su građani ovog grada, oni vas plaćaju. Zato poručujemo, ovako više neće moći - rekao je Manić.

 

Prema njegovim rečima, odbornik Ljubomir Radović je, kao jedini predstavnik istinske opozicije u lokalnom parlamentu, izložen najgorim pritiscima i uvredama. Istovremeno, Radović, profesor geografije, otac jednoj i suprug drugoj Valjevki, permanentno i dosledno odbija da se spusti na nivo svojih političkih protivnika.

 

-  Godinama hrabro upoznaje javnost sa činjenicama od krucijalnog značaja za život građana i postavlja prava pitanja. Uz čitavu plejadu najgorih uvreda, čiji pregled smo pripremili kao tužno podsećanje dokle doseže šovinizam i nepristojnost predstavnika lokalne vlasti, poslednja dešavanja prilikom kojih je odbornik Vitorović ukazao na autohtonost svog "pravovernog", valjevskog porekla, a Radovića prozvao zbog mesta rođenja, uzburkali su lokalnu javnost. Mnogi naši sugrađani otvoreno su se usprotivili. Nije Vitorović slučajno izabrao Tutin. Zna gospodin Vitorović dobro šta je hteo da kaže. Gospodin Vitorović nije time pokušao da uvredi samo profesora Radovića, koji je Valjevac, rođen u Sarajevu, već i sve svoje komšije, sugrađane i, u krajnjem slučaju, kolege odbornike, koji, eto, nisu "izvorni Valjevci" kao dotični gospodin. Ali, gospodine Vitoroviću, opet vam kažemo, neće moći! - poručio je Ivan Manić.

Dejan Đerić i Ivan Manić

Dejan Đerić i Ivan Manić (Foto: Kolubarske.rs)

On je naveo da je lični razlog mnogih, pa i njega, da se uključe u društveni aktivizam u osnovi nemir zbog nepravde i nepristajanje na ćutanje.

 

- Kada su pre dve godine, u maniru najgoreg etiketiranja i blaćenja protivnika od strane prestoničkih nazovi-medija, lokalni moćnici SNS odlučili da se obruše na ljude poput Ljubomira Radovića i Darije Ranković, između ostalih, shvatio sam da više nema ćutanja. Da je moje ili naše nereagovanje zapravo saučesništvo u njihovom nepočinstvu. U međuvremenu su se šefovi iste te kuhinje laži obrušili i na druge građane i aktiviste. Greh svih napadnutih je samo to što stvari nazivaju pravim imenom i nije ih strah. Šefovi hoće da nas zaplaše? Neće moći, gospodo - ponovio je Ivan Manić.

 

Zašto ćutimo na nepravdu? Zašto smo i kada smo izgubili osećaj za kulturno, pristojno i čestito? Ko je kriv za to? Šta ćemo uraditi?

 

Aktivista Lokalnog fronta Dejan Đerić Đenka saopštio je tri zahteva. Prvi je momentalno izvinjenje zbog laži i uvreda iznetih na račun Ljubomira Radovića, članova Lokalnog fronta Valjevo, ili bilo kog drugog pojedinca u lokalnom parlamentu i javnom životu uopšte.

 

Potom, uvođenje reda i poštovanje elementarnih pravila demokratskog i parlamentarnog ponašanja svih učesnika u javnom i političkom životu, a naročito u Skupštini grada Valjeva, za koju je po funkciji najodgovornija predsednica Skupštine Snežana Rakić.

 

Treći zahtev je, konačan, iako davno zakasneli, izbor Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa koji predviđaju članovi 74 i 79 Poslovnika o radu Skupštine grada Valjeva.

 

Đerić je citirao Duška Radovića, čoveka čije reči uvek odzvanjaju u svačijim ušima. "Meni se čini da je kultura više stvar vaspitanja nego obrazovanja, više stvar etike, nego estetike".

 

Aktivisti Lokalnog fronta Valjeva su na kraju konferencije za novinare poručili: "Ne vredi, gospodo, morate shvatiti. Mi ne odustajemo. Lokalni front Valjevo neće odustati! Ovako više neće moći!".

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 22 minuta

U Valjevu preminule još dve osobe, novozaraženih 14

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve osobe, u Lajkovcu još jedna. U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 29, od toga u Valjevu 14, hospitalizovano 76 kovid pacijenta. Testirano...  · 1 komentar

Second hand shop (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post dr Slobodan Ilić Pre 10 sati 7 minuta

Valjevo na škrgama

Ovo je priča o velikom uspehu našeg grada – nezvaničnoj liderskoj poziciji u jednom rastućem biznisu, koji je direktno povezan sa ličnom potrošnjom Valjevki i Valjevaca. Grad – lider "second hands"...

Paketi - Zato sto mislomo na vas (foto: Predrag Savić)
Shit happens Pre 7 sati 38 minuta

Great shit happens

Javljaju, poklanja Vučić vitamine penzionerima. Od svoje platice?   Ubeđen sam da mnogi penzioneri veruju kako predsednik Srpske napredne stranke (SNS) ima sva prava da raspolaže parama iz...

Putni prelaz (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Infrastruktura železnice Srbije Pre 7 sati 31 minuta

Ponovo su u funkciji uređaji na putnom prelazu Valjevo-Divci

Uređaji na putnim prelazima na barskoj pruzi između Valjeva i Divaca su ispravni i ponovo su u funkciji, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije. Uređaji su bili u kvaru od večernjih časova...