Lazar Gojković i Jelena Blagojević (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković i Jelena Blagojević (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2021, 07:03

Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za kredit Svetske banke

č: | fb:

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, posetila je Valjevo i razgovarala sa predstavnicima grada.

 

Jedna od tema je bila realizacija kredita Svetske banke za poljoprivredu, vrednih 50 miliona dolara. Reč je o projektu za konkurentnu poljoprivredu koji se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Po tom sporazumu će poljoprivednici, odnosno korisnici ovog granta imati učešće od samo 10 posto. 

 

- Veoma je važno da lokalna samouprava kao i Poljoprivredna stručna služba informišu građane o pozivu koji će biti objavljen krajem aprila, a to je projekat koji radimo sa Svetskom bankom, popularno nazvan 50:40:10, gde su 50 posto bespovratna sredstva, 40 posto su kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10 posto je učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se krajem godine očekuje usvajanje programa IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6, a to je ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100 posto prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo.  Prvi poziv koji će biti objavljen krajem aprila se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, apsolutno sve - rekla je Jelena Blagojević.

Izjava za medije

Izjava za medije (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da godinama slušamo koliko je važna poljoprivreda kao oblast i koliko je bitno da Grad ulaže u poljoprivredu. "Smeo bih slobodno da kažem da smo mi prešli sa reči na delo i da smo dokazali koliko nam je to bitno", rekao je Gojković i dodao da to pokazuje iznos od 73,1 milion dinara, koliko je opredeljeno u ovogodišnjem budžetu grada Valjeva za poljoprivredu.

 

Nakod sastanka sa predstavnicima grada Valjeva, državna sekretarka je obišla Udruženje odgajivača "Ovca i vuna" i poljoprivredno gazdinstvo Jelene Pavlović u Gornjoj Bukovici.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 59 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 36 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar