Lazar Gojković i Jelena Blagojević (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković i Jelena Blagojević (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2021, 07:03

Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za kredit Svetske banke

č: | fb:

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, posetila je Valjevo i razgovarala sa predstavnicima grada.

 

Jedna od tema je bila realizacija kredita Svetske banke za poljoprivredu, vrednih 50 miliona dolara. Reč je o projektu za konkurentnu poljoprivredu koji se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Po tom sporazumu će poljoprivednici, odnosno korisnici ovog granta imati učešće od samo 10 posto. 

 

- Veoma je važno da lokalna samouprava kao i Poljoprivredna stručna služba informišu građane o pozivu koji će biti objavljen krajem aprila, a to je projekat koji radimo sa Svetskom bankom, popularno nazvan 50:40:10, gde su 50 posto bespovratna sredstva, 40 posto su kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10 posto je učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se krajem godine očekuje usvajanje programa IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6, a to je ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100 posto prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo.  Prvi poziv koji će biti objavljen krajem aprila se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, apsolutno sve - rekla je Jelena Blagojević.

Izjava za medije

Izjava za medije (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da godinama slušamo koliko je važna poljoprivreda kao oblast i koliko je bitno da Grad ulaže u poljoprivredu. "Smeo bih slobodno da kažem da smo mi prešli sa reči na delo i da smo dokazali koliko nam je to bitno", rekao je Gojković i dodao da to pokazuje iznos od 73,1 milion dinara, koliko je opredeljeno u ovogodišnjem budžetu grada Valjeva za poljoprivredu.

 

Nakod sastanka sa predstavnicima grada Valjeva, državna sekretarka je obišla Udruženje odgajivača "Ovca i vuna" i poljoprivredno gazdinstvo Jelene Pavlović u Gornjoj Bukovici.

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 19 sati 33 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 45 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 21 sati 6 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...