Saobraćajnica i dalekovodi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saobraćajnica i dalekovodi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.04.2021, 07:17

Vlast greši, a građani plaćaju

č: | fb:

Na trasi buduće saobraćajnice u Privrednoj zoni "našao" se dalekovod koji će morati da bude izmešten. Ovaj propust građani Valjeva će platiti preko 17,1 milion dinara, a posao projektovanja i izmeštanja dalekovoda dobila je beogradska firma Elnos BL.

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs kako je moguće da se napravi takva greška, ko je odgovoran, kao i koliko će to koštati građane Valjeva, gradonačelnik Lazar Gojković nam je dostavio pisani odgovor, koji sadrži iscrpan izveštaj nadležnih službi u kome je objašnjeno kako je došlo do toga da se dalekovodi "nađu" na trasi buduće saobraćajnice.

 

U odgovoru se navodi da je u Planu generalne regulacije Privredna zona, koji je usvojen 2015. godine, čiji je obrađivač bila JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva", planirana i definisana trasa buduće ulice kroz Privrednu zonu.

 

Međutim, prilikom projektovanja trase projektant nije uzeo u obzir da preko privredne zone prelaze dalekovodi i ukrštaju se sa trasom planirane saobraćajnice. Urađen je projekat, dobijena je i građevinska dozvola, a da pritom nije urađen neophodan  Elaborat ukrštanja dalekovoda sa trasom saobraćajnice kroz Privrednu zonu, na šta upućuju i uslovi Eletromreže Srbije (EMS), koji su izdati prilikom izrade Plana generalne regulacije Privredna zona.

 

"EMS je uložio žalbu zato što u zaštitnom pojasu nije, po pravilu, dozvoljena izgradnja objekata, a eventualna izgradnja je moguća uz poštovanje odredbi Pravilnika o tehničkim normativima za izgradnju nadzemnih elektroenergetskih vodova nazivnog napona od 1kV do 400kV, uz izradu Elaborata i pribavljanja uslova i saglasnosti nadležne institucije", objašnjavaju nadležne službe Gradske uprave.

 

Dalje se navodi da je Elaborat, koji je naknadno urađen, pokazao da rastojanje trase ulice od stuba dalekovoda, navedeno u Planu generalne regulacije Privredna zona, nije usaglašeno sa propisima. Naime, Pravilnikom o tehničkim normativima je propisano da udaljenost bilo kog dela stuba ne sme biti manje od 10 metara, osim u izuzetnim slučajevima kada se može smanjiti na najmanje 5 metara. Međutim, postojeći stub dalekovoda se nalazi na 2,48 metara od trase ulice.  

 

U odgovoru je još navedeno da je Elaborat pokazao dodatno i da trase visokonaponskih vodova u Planu generalne regulacije Privredna zona nisu ucrtane preko parcela preko kojih zapravo prelaze, odnosno ucrtane su neispravno.

Izgradnja saobraćajnice u Privrednoj zoni

Izgradnja saobraćajnice u Privrednoj zoni (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li je bilo jednostvanije i jeftinije menjati trasu saobraćajnice, objašnjeno je da je izmeštanje dalekovoda "najracionalnije rešenje" jer su u cilju realizacije izgradnje saobraćajnice kroz Privrednu zonu preduzete brojne aktivnosti – određena namena i planski osnov, pribavljena tehnička dokumentacija potrebna za izgradnju ulice, proglašen javni interes za ucrtanu trasu ulice, izvršena eksproprijacija... 

 

"Novi koridor saobraćajnice nije samo pomeranje regulacije za nekoliko metara, već podrazumeva izmenu Plana generalne regulacije i nova planska rešenja, novu eksproprijaciju za novu trasu, novu tehničku dokumentaciju za sve, odnosno čitavu novu proceduru, tako da je izmeštanje stuba najbezbolnije rešenje u uslovima kada obrađivač plana nije obratio pažnju na postojeće stubove", navele su u odgovoru nadležne službe Gradske uprave.

 

Nije samo obrađivač plana napravio propust. To su učinili i svi ostali u lancu donošenja predloga i odluke o izgradnji sabraćajnice u Privrednoj zoni. Naravno, kao i obično, odgovornost ne postoji i niko se ne obazire na cenu, a cenu uvek plaćaju građani. S obzirom na to da je porez na zarade najveći izvor prihoda budžeta grada, štetu od 17,1 milion dinara pokriće porez koji će za mese dana rada platiti 2933 zaposlena u Valjevu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 18 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 18 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara