Registracija Prijava preko FB
Psi lutalice (foto: DjordjeDjokovic)
Psi lutalice (foto: DjordjeDjokovic)
21.04.2021, 11:50

Problem pasa lutalica može se lako i brzo rešiti

č: | fb:

Stranka slobode i pravde (SSP) smatra da nijedna od dosadašnjih gradskih vlasti nije imala jasnu strategiju u rešavanju problema pasa lutalica, dok su nadleži organi prema ovom problem bii nemarni.

 

Zbog takvog odnosa prema jednom od većih problema u gradu, iz budžeta Valjeva i JKP Vidrak plaćaju se enormno visoki iznosi za naknadu štete od ujeda pasa lutalica.

 

Predsednik IO GrO Stranke slobode i pravde Stefan Jakovljević navodi da je, samo u 2020. godini, za naknadu štete od ujeda pasa lutalica iz gradskog budžeta isplaćeno preko 10 miliona dinara dok je JKP Vidrak, čiji je osnivač Grad Valjevo, isplatilo 25 miliona dinara, što je preko 35 miliona dinara ili 300.000 evra.

 

Smatra da je sa tim novcem moglo mnogo toga da se uradi i navodi, primera radi, da je za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića u budžetu grada za 2021. godinu opredeljeno 85 miliona dinara, što je otprilike dvogodišnji iznos za naknadu štete od ujeda pasa lutalica.

 

- Za takve vitalne projekte godinama nema dovoljno sredstava dok se, sa druge strane, novac  iz budžeta grada nemilice rasipa. Posebno treba istaći da je ovaj vid naknade štete jedna "siva zona" jer je poslednjih godina bio predmet mnogobrojnih zloupotreba – kaže Jakovljević.

Stefan Jakovljević

Stefan Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima, svakog meseca na ulicama našeg grada pojavi se više stotina novih štenaca, što dovodi do stalnog povećanja broja pasa lutalica. On podseća da je obaveza lokalnih samouprava, shodno Zakonu o dobrobiti životinja, da vodi brigu o njima, da obezbedi adekvatno prihvatilište, kao i da ispoštuje sve uslove koji su propisani navedenim Zakonom, a tiču se obavezne sterilizacije, vakcinacije, obezbeđivanja pregleda životinja u prihvatilištu, procesa udomljavanja, ishrane, razdvajanja bolesnih od zdravih pasa.

 

- Međutim, svi smo svesni da se odredbe ovog zakona, kao i drugih podzakonskih propisa, apsolutno ne poštuju. Zato mi danas nemamo evidenciju koliko pasa lutalica ima na ulicama, nemamo njihove podatke niti tačan broj obeleženih pasa, njihovo udomljavanje se ne vrši organizovano već je prepušteno slučaju, a naš grad nema ni spalionicu za ugunule pse. Takođe, ne postoji evidencija o broju obavljenih sterilizacija od strane veterinarske ustanove kojoj je dodeljen ugovor za javnu nabavku, čija vrednost je 1,4 miliona dinara. Rok važenja ovog ugovora je godinu dana, a preuzete ugovorne obaveze pružaoca usluga odnose se na stručnu veterinarsku trijažu pasa na teritoriji grada Valjeva, vakcinaciju i sterilizaciju, obeležavanje pasa, hiruške zahvate, pravljenje zapisnika i lekove – nabraja Jakovljević.

 

On pita nadležene šta je u periodu važenja ugovora od svega navednog ostvarno i u kojoj meri? Koliko je pasa vakcinisano, koliko pasa je sterilisano, koliko je obavljeno hiruških zahvata u navedenom periodu od strane pružaoca usluga? Zaključuje, da je urađeno vrlo malo sudeći po stanju na našim ulicama.

Azil za pse u Zlatariću

Azil za pse u Zlatariću (Foto: Đorđe Đoković)

Stranka slobode i pravde (SSP) ukazuje na to da su smeštajni uslovi u prihvatilištu ili azilu u selu Zlatarić, u kojima psi borave, katastrofalni.

 

- U boksovima, koji su malih dimenzija, nalazi se i sedam do osam pasa, u pojedinim delovima objekta nema ni dnevne svetlosti, hrana koja se obezbeđuje putem javnih nabavki je najlošijeg kvaliteta i nema je dovoljno niti se ravnomerno raspodeljuje, psi se ne izvode u šetnju i postaju agresivni, što otežava proces udomljavanja. U prihvatilištu trenutno boravi preko 200 pasa, iako je projektovan kapacitet za njih 150. Fotografisanje u unutrašnjosti prihvatilišta je zabranjeno dok su posete građana dozvoljene isključivo petkom od 11 do 13 časova. Naravno, razlog svemu tome je da se prikrije pravo stanje koje je zastrašujuće jer bi se pre moglo reći da se radi o mučilištu nego prihvatilištu za životinje – tvrdi funkcioner valjevskog odbora SSP.

 

On je na konferenciji za novinare Stranke slobode i pravde saopštio plan,  

 

- Prema procenama stručnjaka, za proširenje kapaciteta postojećeg prihvatilišta za optimalan broj pasa i pravljenje većeg ograđenog ispusta za šetanje potrebno je izdvojiti oko 50. 000 evra. Da podsetimo, radi se o iznosu koji predstavlja samo jednu šestinu iznosa koji se izdvoji na godišnjem nivou za naknadu štete od ujeda pasa. Proširivanjem kapaciteta prihvatilišta smanjio bi se broj pasa na ulicama što bi direktno uticalo na gradski budžet. Takođe, dodatnim ulaganjima radi poboljšanja postojećih uslova u prihvatilištu obezbedili bi se mnogo kvalitetniji uslovi za sve pse koji se tamo nađu. Sličan model rešavanja ovog problema predvidele su i zemlje u našem neposrednom okruženju, a ovo je samo jedan od primera kako bi trebalo da izgleda prihvatilište za pse, koje zadovoljava neophodne standarde – kaže Jakovljević.

 

Dalje predlaže da bi se od postojećeg prihvatilišta mogao napraviti jedan mini pseći zoo vrt, u kome bi bile omogućene svakodnevne posete građana, posebno roditelja koji nemaju uslove za držanje kućnih ljubimaca, ali bi želeli da odvedu svoju decu da sa druže sa psima. Prema rečima Jakovljevića, na taj način bi se vršila socijalizacija pasa, pospešilo bi se i njihovo udomljavanje, dok bi svi ljubitelji pasa imali mogućnost da na samo nekoliko minuta od centra grada provode svoje vreme.

 

- Pored toga, neophodno je pooštravanje kontrole ispunjavanja ugovornih obaveza iz ugovora za javne nabavke veterinarskih usluga. U slučaju neispunjenja ugovornih obaveza od strane pružaoca usluga, svakako je predviđena i mogućnost naručioca da raskine ugovor zbog neispunjenja i da se pokrene novi postupak javne nabavke bez odlaganja. Kada je reč o sterilizacijama pasa, pružalac usluga iz navedenog ugovoraima predviđenu obavezu da steriliše i vakciniše sve pse koji se nađu u prihvatilištu – kaže Jakovljević.

 

Smatra da je kroz različite vrste akcija i podsticaja neophodno i podizanje svesti građana o značaju ovog postupka sa ciljem da se što veći broj vlasnika pasa odluči za sterilizaciju.

 

Azil za pse u Zlatariću

Azil za pse u Zlatariću (Foto: Đorđe Đoković)

Takođe, bila bi uvedena javna evidencija i prezentacija svih nevlasničkih pasa na sajtu, kako bi se poboljšalo njihovo udomljavanje. Građani bi jednostavnim pristupom sajtu pihvatilišta mogli videti slike svih pasa, kao i podatke o rasi, polu, starosti i tako bi na vrlo jednostavani lak način mogli da izvrše izbor psa koga žele da udome. Na taj način bi se povećao kapacitet prihvatilišta.

 

Stefan Jakovljević ukazuje i na to da ne treba zaboraviti ni probleme sa vlasničkim psima. Smatra da se u praksi, skoro, ne primenjuju Zakon o dobrobiti životinja i Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Valjeva.

 

- Navedenim propisima, vrlo su jasno utvrđena pravila o obaveznom nošenju korpi za kategoriju opasnih pasa, o načinu i mestima izvođenja i šetanja pasa, o obavezi vlasnika za čišćenje izmeta, o obaveznoj registraciji pasa do trećeg meseca starosti. Odgovornost za slabu primenu tih propisa je na komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji grada Valjeva. Ti organi imaju ingerencije u sprovođenju nadzora nad poštovanjem navedenih propisa i eventualnog podnošenja prekršajnih prijava protiv nesavesnih vlasnika. Dakle, propisi postoje samo ih treba primeniti u praksi! Novčana sredstva koja bi se prikupila u budžetu od novčanih kazni, mogla bi se preusmeriti u održavanje čistoće na gradskim ulicama, za obezbeđivanje hrane i poboljšanja uslova u prihvatilištu za pse ili bilo koju drugu svrhu od lokalnog značaja. Zbog ponašanja neodgovornih pojedinaca kao i nemara gradskih organa i odgovorni vlasnici pasa trpe svakodnevne kritike kako na društevnim mrežama tako i na gradskim ulicama, ni krivi ni dužni – napominje.

 

Dodaje da vlasnicima pasa Grad nije obezbedio uslove u skladu sa važećim propisima. Jedan od ključnih problema je i taj što u Valjevu nema nijedan ograđeni park za pse.

 

- Takvi parkovi iziskuju minimalan prostor i ulaganja od strane lokalne samouprave, a vlasnicima pasa bi se na taj način omogućilo da imaju posebna ograđena mesta za dnevne potrebe pasa koji na taj način ne bi ometali ostale građane u njihovim dnevnim aktivnostima. Ovakvi parkovi bi mogli da se naprave na više lokacija u gradu, pogotovo u blizini većih stambenih naselja ali i u centralnoj zoni grada – predlaže.

Stefan Jakovljević

Stefan Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik IO GrO Stranke slobode i pravde Stefan Jakovljević zaključuje da bi sprovođenjem u delo njihovog programa, gradske ulice bile čistije, bezbednost građana mnogo veća, dok bi novac iz gradskog budžeta bio usmeren na konkretne potrebe građana, a psima bi se obezbedili mnogo humaniji uslovi koje zaslužuju.

 

"Grad bez pasa lutalica ne znači grad bez pasa već bez pasa koji su odbačeni i nezbrinuti, a to je odgovornost svih nas ali i ogledalo naše civilizacijske zrelosti", poručio je Jakovljević.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 13 sati 32 minuta

U Valjevu novozaraženih 12

U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 21, od toga u Valjevu 12, hospitalizovano je 67 kovid pacijenta. Testirano je 205 na teritoriji Kolubarskog okruga, od toga u Kovid ambulanti Doma zdravlja...

Marinika Tepić nakon saslušanja u policiji (foto: Željko Trifunović)
Bez kraja Pre 21 sati 6 minuta

Imaju li "deca" nekog bližeg od Marinike?

Kako se i moglo očekivati stišala se buka oko Palme. Po principu: svaka buka i bruka, za tri dana! I ako ima i ako nema, nove... Tako da je vreme i za malo "inventarisanja", i razmišljanja o tome...  · 12 komentara