Zemljište u Popučkama - buduća privredna zona (foto: DjordjeDjokovic)
Zemljište u Popučkama - buduća privredna zona (foto: DjordjeDjokovic)
28.04.2021, 06:58

Najveći poklon građana Valjeva u savremenoj istoriji grada

č: | fb:

Kompanija "Bizerba", nemački proizvođač vaga, otvoriće svoje pogone u Valjevu, rečeno je na sednici Gradskog veća prilikom usvajanja Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Valjeva u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade.

 

Kako je navedeno u obrazloženju ove Odluke, "Razvojna agencija Srbije uputila je 21. aprila dopis, kojim obaveštava grad Valjevo da je privredno društvo 'Bizerba SE &Co. KG' dostavilo pismo o namerama kojim je iskazalo zainteresovanost za realizaciju investicionog projekta u Srbiji, u gradu Valjevu, a koji se odnosi na proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti, kao i da zaposli 305 novih radnika na neodređeno vreme".

 

U Odluci se dalje navodi da će grad Valjevo, u "cilju realizacije projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju i grad", pokloniti državi svoje zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama.

 

Nakon što Republika Srbija dobije zemljište na poklon od Valjeva i postane vlasnik, tu parcelu od 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama pokloniće investitoru, odnosno privrednom društvu "Bizerba SE &Co. KG".

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, grad Valjevo je za potrebe buduće privredne zone u septembru 2017. godine kupio skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, a koje nije infrastrukturno opremljeno. Godinu dana kasnije gradsko rukovodstvo je odlučilo da za 39,3 miliona dinara kupi još oko 4 hektara zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a nalazi se pored već kupljenih parcela. Zemljište je, kako je tada obrazloženo, kupljeno da bi se "formirao prostorno jedinstven kompleks privredne namene u vlasništvu Grada". Sada je gradsko rukovodstvo odlučilo da deo zemljišta, koje su pre tri i po godine građani Valjeva platili oko 234 miliona dinara, pokloni Republici, a Republika će pokloniti nemačkoj kompaniji "Bizerba SE &Co. KG".

 

Dolazak velikog nemačkog investitora u Valjevo najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre mesec dana prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac.

 

Prema ranijim najavama, nemačka kompanija će od države dobiti i subvencije za otvaranje novih radnih mesta, ali još uvek nije poznat iznos. Prema dostupnim podacima o dosadašnjim subvencijama stranim investitorima, iznosi se kreću i do 73.000 evra po zaposlenom, koliko je dobila kompanija Rauch u Koceljevi, ili čak 144.000 evra, koliko je dobila kompanija Henkel.

 

Pored toga što će nemačka kompanija "Bizerba SE &Co. KG" na poklon dobiti 11,8 hektara parcela u Privrendoj zoni, koje će infrastrukturno opremiti Grad i država, i subvencije za svako novo radno mesto, nezvanično saznajemo da će biti oslobođena plaćanja svih gradskih dažbina.

 

Prema nezvaničnim informacijama nemačka kompanija "Bizerba SE &Co. KG" počeće izgradnju proizvodnih pogona u septembru ove godine, a radovi bi trebalo da budu okončani 2022. godine.

  

U Valjevo možda dođe još jedan investitor iz Nemačke

  

Na sednici Gradskog veća usvojene su još dve odluke: Odluka o izradi izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Valjeva (GUP) i Odluka o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije Privredna zona.

 

Ova dva plana se menjaju zbog potencijalnig investitora kome je potrebna parcela površine od 13 hektara pravougaonog oblika. U Odluci nije navedeno o kojoj kompaniji se radi, osim da je reč o "renomiranoj kompaniji koja se bavi sanitarijama".

 

"Razlog za brzu izmenu GUP-a Valjevo je formiranje građevinske parcele za izgradnju privrednog kompleksa renomirane kompanije iz Nemačke koja posluje u oblasti industrije sanitarija, a na tržištu postoji 120 godina. Kompanija je zainteresovana za izgradnju proizvodnog pogona u Valjevu. Predviđa se da će u toku trogodišnjeg-petogodišnjeg investicionog perioda biti investirano 70 miliona evra i da će biti zposleno 800 radnika", navodi se u Odluci.

 

Grad Valjevo ima u vlasništvu parcele u privrednoj zoni u Popučkama, ali nema 13 hektara u komadu, te je za potrebe potencijalnog nemačkog investitora potrebno dokupiti još parcela koje se nalazi pored gradskog zemljišta. Međutim te privatne parcele se vodi kao poljoprivredno, a da bi se prevele u građevinsko zemljište neophodno je izmeniti postojeću granicu Generalnog urbanističkog plana Valjeva, kao i granicu Plana generlne regulacije Privredna zona.

 

U Olduci o izmeni GUP-a je navedeno da su Ministarstvo privrede, kompanija iz Nemačke i grad Valjevo potpisali Memorandum o razumevanju u cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose kao i da jasno iskažu svoje namere da olakšaju investiciju nemačke kompanije u Srbiji. Nije preciziran sadržaj Memoranduma, koji je potpisao i grad Valjevo.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, nemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom sanitarija, još uvek nije odlučila da li će proizvodni pogon otvoriti u Srbiji. Odluku tek treba da donese u naredna tri meseca, nakon čega će biti poznato više detalja o ovoj investiciji, ukoliko se odluči za Srbiju, odnosno Valjevo.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara