Registracija Prijava preko FB
Zemljište u Popučkama - buduća privredna zona (foto: DjordjeDjokovic)
Zemljište u Popučkama - buduća privredna zona (foto: DjordjeDjokovic)
28.04.2021, 06:58

Najveći poklon građana Valjeva u savremenoj istoriji grada

č: | fb:

Kompanija "Bizerba", nemački proizvođač vaga, otvoriće svoje pogone u Valjevu, rečeno je na sednici Gradskog veća prilikom usvajanja Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Valjeva u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade.

 

Kako je navedeno u obrazloženju ove Odluke, "Razvojna agencija Srbije uputila je 21. aprila dopis, kojim obaveštava grad Valjevo da je privredno društvo 'Bizerba SE &Co. KG' dostavilo pismo o namerama kojim je iskazalo zainteresovanost za realizaciju investicionog projekta u Srbiji, u gradu Valjevu, a koji se odnosi na proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti, kao i da zaposli 305 novih radnika na neodređeno vreme".

 

U Odluci se dalje navodi da će grad Valjevo, u "cilju realizacije projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju i grad", pokloniti državi svoje zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama.

 

Nakon što Republika Srbija dobije zemljište na poklon od Valjeva i postane vlasnik, tu parcelu od 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama pokloniće investitoru, odnosno privrednom društvu "Bizerba SE &Co. KG".

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, grad Valjevo je za potrebe buduće privredne zone u septembru 2017. godine kupio skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, a koje nije infrastrukturno opremljeno. Godinu dana kasnije gradsko rukovodstvo je odlučilo da za 39,3 miliona dinara kupi još oko 4 hektara zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a nalazi se pored već kupljenih parcela. Zemljište je, kako je tada obrazloženo, kupljeno da bi se "formirao prostorno jedinstven kompleks privredne namene u vlasništvu Grada". Sada je gradsko rukovodstvo odlučilo da deo zemljišta, koje su pre tri i po godine građani Valjeva platili oko 234 miliona dinara, pokloni Republici, a Republika će pokloniti nemačkoj kompaniji "Bizerba SE &Co. KG".

 

Dolazak velikog nemačkog investitora u Valjevo najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre mesec dana prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac.

 

Prema ranijim najavama, nemačka kompanija će od države dobiti i subvencije za otvaranje novih radnih mesta, ali još uvek nije poznat iznos. Prema dostupnim podacima o dosadašnjim subvencijama stranim investitorima, iznosi se kreću i do 73.000 evra po zaposlenom, koliko je dobila kompanija Rauch u Koceljevi, ili čak 144.000 evra, koliko je dobila kompanija Henkel.

 

Pored toga što će nemačka kompanija "Bizerba SE &Co. KG" na poklon dobiti 11,8 hektara parcela u Privrendoj zoni, koje će infrastrukturno opremiti Grad i država, i subvencije za svako novo radno mesto, nezvanično saznajemo da će biti oslobođena plaćanja svih gradskih dažbina.

 

Prema nezvaničnim informacijama nemačka kompanija "Bizerba SE &Co. KG" počeće izgradnju proizvodnih pogona u septembru ove godine, a radovi bi trebalo da budu okončani 2022. godine.

  

U Valjevo možda dođe još jedan investitor iz Nemačke

  

Na sednici Gradskog veća usvojene su još dve odluke: Odluka o izradi izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Valjeva (GUP) i Odluka o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije Privredna zona.

 

Ova dva plana se menjaju zbog potencijalnig investitora kome je potrebna parcela površine od 13 hektara pravougaonog oblika. U Odluci nije navedeno o kojoj kompaniji se radi, osim da je reč o "renomiranoj kompaniji koja se bavi sanitarijama".

 

"Razlog za brzu izmenu GUP-a Valjevo je formiranje građevinske parcele za izgradnju privrednog kompleksa renomirane kompanije iz Nemačke koja posluje u oblasti industrije sanitarija, a na tržištu postoji 120 godina. Kompanija je zainteresovana za izgradnju proizvodnog pogona u Valjevu. Predviđa se da će u toku trogodišnjeg-petogodišnjeg investicionog perioda biti investirano 70 miliona evra i da će biti zposleno 800 radnika", navodi se u Odluci.

 

Grad Valjevo ima u vlasništvu parcele u privrednoj zoni u Popučkama, ali nema 13 hektara u komadu, te je za potrebe potencijalnog nemačkog investitora potrebno dokupiti još parcela koje se nalazi pored gradskog zemljišta. Međutim te privatne parcele se vodi kao poljoprivredno, a da bi se prevele u građevinsko zemljište neophodno je izmeniti postojeću granicu Generalnog urbanističkog plana Valjeva, kao i granicu Plana generlne regulacije Privredna zona.

 

U Olduci o izmeni GUP-a je navedeno da su Ministarstvo privrede, kompanija iz Nemačke i grad Valjevo potpisali Memorandum o razumevanju u cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose kao i da jasno iskažu svoje namere da olakšaju investiciju nemačke kompanije u Srbiji. Nije preciziran sadržaj Memoranduma, koji je potpisao i grad Valjevo.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, nemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom sanitarija, još uvek nije odlučila da li će proizvodni pogon otvoriti u Srbiji. Odluku tek treba da donese u naredna tri meseca, nakon čega će biti poznato više detalja o ovoj investiciji, ukoliko se odluči za Srbiju, odnosno Valjevo.

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 sati 9 minuta

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...

Likovna kolonija Ribnica 2021. (foto: www.mionica.rs)
Po treći put Pre 4 sati 40 minuta

Mionica domaćin likovne kolonije "Ribnica3 2021"

U Mionici je po treći put organizovana likovna kolonija "Ribnica3 2021", koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložba radova biće...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati 40 minuta

U Valjevu preminule još tri osobe, 157 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu su preminule još tri osoba. U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 166 kovid pacijenata. Testirano je 367 na teritoriji Kolubarskog okruga, u Kovid ambulanti...  · 1 komentar