Lazar Gojković (foto: DjordjeDjokovic)
Lazar Gojković (foto: DjordjeDjokovic)
30.04.2021, 09:05

Gojković: dolazak nemačke kompanije je sjajna vest, ne za Valjevo, već za celu Srbiju!

č: | fb:

"Dajemo zemljište nemačkom investitoru da bi se naši građani zaposlili i imali kvalitetno novo radno mesto", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na sednici Skupštine grada na kojoj je usvojeno nekoliko odluka "neophodnih" za dolazak stranih investitora.

 

Jedan investitor je poznat, to je nemačka kompanija "Bizerba", proizvođač vaga, dok je ime druge nemačke kompanije za sada tajna, jedino je poznato da je to proizvođač sanitarija koji tek treba da odluči da li će proizvodni pogon otvoriti u Srbiji.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornici su usvojili Odluku o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Valjeva u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade, po kojoj će grad pokloniti državi svoje zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, a potom će država tu parcelu pokloniti investitoru, odnosno privrednom društvu "Bizerba SE &Co. KG".

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković tvrdi da to nije poklon nemačkom investitoriu nego "ulaganje u investicije, znanje, školovanje, ulaganje u nešto gde ćemo svi zajedno osetiti boljitak". On je najavio da će na parceli u Privrednoj zoni u Popučkama nemačka kompanija "Bizerba" vrlo brzo početi izgradnju fabrike, koja će se odvijati u tri koraka.

 

"Prvi korak je montaža vaga za maloprodaju industrijskih komponenti, i to će biti realizovano do kraja trećeg kvartala 2022. godine, drugi korak je štamparija za etikete i štampane ploče, biće završena u dva korka i to 2024. odnosno 2026. godine, i treći, paralelno sa drugim korakom, formiraće se nezavisni i potpuno obučeni tim za inženjerska i softer rešenja za dalji razvoj portfolija", rekao je Gojković.

 

Naglasio je da su efekti ovij stranih investicija merljivi i višestruki po svim osnovama.

 

"Efekti od ovih investicija su naplata poreza po svim osnovama, naplata doprinosa, taksi, dažbina. Zatim saradnja tih kompanija sa velikim brojem domaćih preduzeća i otvaranje indirektnih radnih mesta. I upravo je to ključno, da pored otvaranja direktnih radnih mesta komapnije ovog tipa otvaraju i indirektna radna mesta, a samim tim podižu privrednu aktivnost i životni standard građana Valjeva", rekao je Gojković.

 

On nije naveo iznose kako bismo osim "merljivih efekata" u slovima znali i "merljive efekte" u brojkama. Koliko para će se sliti u budežet grada od naplate doprinosa, taksi, dadžbina? Nije naveo koji je to "veliki broj domaćih prduzeća", niti procenu koliko će biti otvoreno "indirektinih radnih mesta", nije saopštio za koliko procenata će biti podignuta privredna aktivnost i životni standard građana Valjeva?

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Gradonačelnik Lazar Gojković je sa skupštinske govornice građanima Valjeva predstavio nemačkog investitora.  

 

"Privredno društvo Bizerba se bavi proizvodnjom maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti i do kraja 2026. godine planiraju da ulože 33 miliona evra u materijalna i nematerijalna sredstva, i zaposle 305 ljudi na neodređeno vreme. Njihov cilj je da šire proizvodnju, pa smo se u jednom momentu dotakli i broja od 490 radnika koji su planirani u budućnosti. Izneli su čak i podatak da će u narednih šest godina bruto plata iznositi 13.645.000 evra. Biće zaposlen veliki broj visoko školavanih ljudi", rekao je Lazar Gojković.

 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem marta, prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Iverak-Lajkovac, najavio dolazak velikog nemačkog investitora u Valjevo. Tada nije otkrio o kojoj kompaniji je reč, ali je rekao da će prosečna plata u toj fabrici biti 1.000 evra!

 

Sudeći po onome što je rekao Lazar Gojković da će za 305 radnika u narednih šest godina bruto plata iznositi 13.645.000 evra, jasno je da će prosečna plata biti daleko manja od 1000 evra koliko je najavio Aleksandar Vučić. Prema važećim propisma za porez i doprinose na zarade, prosečna neto plata radnika u nemačkoj kompaniji u Valjevu iznosiće oko 380 evra neto, što je oko 44.500 dinara mesečno. Inače, prosečna neto zarada u Valjevu u februaru je iznosila 55.065 dinara, dok je u Srbiji bila 62.280 dinara.

 

Predstavljajući porodičnu kompaniju sa tradicijom dugom 150 godina, Lazar Gojković je rekao da "Bizerba" danas zapošljava 4.300 radnika širom sveta, a prema podacima objavljenim na Wikipedia, 2018. godine je zapošljavala 4.100 radnika širom sveta, dok je godišnji prihod ove nemačke kompanije iznosio 677 miliona evra.

 

"Verujte da je dolazak nemačkih kompanija sjajna vest, ne za Valjevo, već za celu Srbiju. Znači u pitanju su preozbiljne nemačke kompanije", zaključio je gradonačelnik Lazar Gojković na sednici Skupštine grada.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 9 sati 59 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 23 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...