Prelet migova iznad Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Prelet migova iznad Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2021, 14:28

"Hrabrost i patriotizam su opredelili da pukovnik Pavlović odleti pravo u legendu"

č: | fb:

Danas, 4. maja na dan pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, dva "miga" Vojske Srbije preletela su iznad Valjeva tačno u 12.04 časova, "pozdravaljajući kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića. 

Migovi izna Valjeva

Migovi izna Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na današnji dan 1999. godine na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, braneći otadžbinu od NATO agresora. 

 

"Veliki čovek, pukovnik, pilot, Milenko Pavlović odleteo je u stroj večne nebeske eskadrile vazduhoplovaca ovenčane slavom i čašću profesije da večno živi", rekao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

 

Kod spomenika pilotu u Valjevu, u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika, parastos Milenku Pavloviću služili su sveštenici Eparhije valjevske. Na spomen obeležju u Ulici Vladike Nikolaja, nakon preleta aviona cveće i vence su položili porodica pilota Milenka Pavlovića, predstavnici Grada Valjeva, Vojske Srbije, Policije, boračkih udruženja...

Obeležena godišnjica pogibije pilota

Obeležena godišnjica pogibije pilota (Foto: Đorđe Đoković)

Porodica pilota Milenka Pavlovića

Porodica pilota Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Delegacija VS

Delegacija VS (Foto: Đorđe Đoković)

Delegcija Valjeva

Delegcija Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

- Izvršavajući zadatak odbrane slobodnog srpskog neba poleteo je u susret NATO avionima, koji su bombardovali našu otadžbinu. Sudbina je i ovaj put, kao mnogo puta ranije, nametnula da leti upravo put svog rodnog kraja, kraja u kojem su se u prošlosti dešavali mnogi istorijski događaji. Čin junaštva, hrabrosti, odgovorosti i patriotizma su opredelili da pukovnik Pavlović odleti pravo u legendu. To je bio poslednji Milenkov let, let kojim se braneći svoju otadžbinu, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda, svrstao u red besmrtnih. Voleo je svoj rodni kraj, svoju zemlju, i pilotski poziv, ali pre svega je voleo svoju porodicu. Umešnim komandovanjem, svojom pojavom, ulivao je poverenje i bio čvrst oslonac svojim saborcima, pilotima, tehničarima, oficirima, podoficirima i vojnicima. Sposobnost pukovnika Pavlovića, njegovih najbližih saradnika, svih pripadnika 204. lovačko-avijacijskog puka odlučujući su uticali da uprkos izrazitoj nadmoći agresora jedinica funkcioniše za sve vreme rata. Iako vreme prolazi, danas nakon 22 godine, a siguran sam i nakon 122 godine, sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića biće sve jače i jače. Njegovo herojsko delo, patriotizam, odnos prema Srbiji i srpskom narodu predstavlja nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama vazduhoplovaca. Svrstao se u stroj srpskih junaka koji su ličnim primerom pokazali kako se brani vojnička čast i ponos stavljajući sopstvenu žrtvu na oltar otadžbine - rekao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković

Duško Žarković

Duško Žarković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, opština Osečina. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

Pilot pukovnik Milenko Pavlović je za svoj rad dobio brojna priznanja i odlikovanja. Medalju za vojničke vrline 1981. godine, Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1988. godine, za ispoljeno junačko delo odlikovan je Ordenom za zasluge prvog stepena i Ordenom hrabroti, a 4. maja 2011. godine Srpska pravoslavna crkva porodici Milenka Pavlovića dodelila je Orden Svetog vladike Nikolaja. Odlukom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO 2013. godine Mileniku Pavloviću je posthumno dodeljen Zlatni letački znak.

 

Nikada nije proglašen za heroja. 

 

Cveće na spomenik pilotu

Cveće na spomenik pilotu (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 20 sati 53 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara