Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2021, 06:51

Lekari Doma zdravlja nezadovoljni načinom dodele stimulacija

č: | fb:

Deo zaposlenih u valjevskom Domu zdravlja nezadovoljan je raspodelom stimulacija za rad u Kovid ambulanti. Oni kažu da su, pored lekara i sestara angažovanih za rad sa kovid pacijentima, stumulaciju dobijali i oni koji nisu dolazili u dodir sa takvim pacijentima. Takođe, navode, da su sestre dobijale 30 posto stimulaciju bez obzira na broj pregleda i kontakata, dok su pojedini lekari dobijali stimulaciju od deset posto.

 

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije u valjevskom Domu zdravlja uputio je dopis direktoru te zdravstvene ustanove u kome navodi da su u poslednjiih nekoliko meseci uočili brojne nepravilnosti prilikom dodele stimulacije zaposlenima u Kovid ambulantama.

 

Lekari su u dopisu istakli da sve do decembra 2020. godine nisu obraćali pažnju na visinu stimulacije, jer su "mesecima radili bez nje, ali kada je direktorka počela bez jasnih kriterijuma da pravi razliku među doktorima iz različitih službi, a u martu i razliku između doktora i sestara, rešili su da reaguju".

 

Nekoliko lekara, sa kojima smo razgovarali, tvrdi da se direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić nije rukovodila jasno utvrđenim kriterijumima, nego je stimulaciju delila prema "ličnim simpatijama", navodeći da stimulaciju od 30 posto dobijaju "miljenici", a oni kojima direktorka nije naklonjena dobijaju deset posto bez obzira na to koliko su radili.

Branka Antić

Branka Antić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dr Antić negira te navode i tvrdi da je stimulacija isplaćivana u skladu sa kriterijumima koje je utvrdio Upravni odbor. A, u odluci koju je, na predlog direktora Doma zdravlja, doneo Upavni odbor piše da će iznos do 30 posto od osnovne plate biti isplaćen za zaposlene koji su prema rasporedu rada na mesečnom nivou ostvarili najveći broj pregleda, kontakata ili prevoza pacijenata sa sumnjom na kovid ili pozitivnih pacijenata. Iznos od 20 posto dobiće zaposleni koji nisu ostvarili puno radno vreme ili veći broj pregleda, dok će stimulaciju od deset posto dobiti oni koji su povremeno radili.

 

- Lekari koji su u martu pregledali do 200 pacijenata dobili su stimulaciju od 10 posto, za one koji su pregledali do 400 pacijenata povišica je iznosila 20, a lekari koji su pregledali preko 400 pacijenata dobili su stimualciju od 30 posto. Ja zaista ne znam koji lekar je koliko dobio novca. Sestre su sve dobile 30 posto, možda među njima ima i onih koje to nisu zaslužile, ali ja sam odlučila da im dam 30 posto jer su one u masi pozitivnih pacijenata, jer im one mere temperaturu, saturaciju... Mislim da je fer i korektno, imajući u vidu njihovu platu, da dobiju 30 posto povišicu koja mesečno iznosi oko 15 hiljada dinara - kazla je Antić. 

 

Objašnjava da odluku o visini stimulacija donosi ona, a na osnovu predloga načelnika odeljenja o tome ko je koliko radio i zaslužio da dobije novca. Upitana kako neki lekar ima 200 pregleda, a neki 400 i više, ko određuje smene i da li je pojedinim lekarima omogućeno da obave više pregleda, a samim tim i da im novčana nagrada bude veća, dr Antić kaže da smene i rad u Kovid ambulanti organizuju načelnici odeljenja.

 

- Lakari načelniku saopšte svoju želju gde i kada hoće da rade, i načelnik na osnovu toga pravi smene, kao što se radi i za vikende. Dakle, načelnici ništa ne rade samoinicijativno nego sve u dogovoru sa lekarima – kaže dr Antić i odgovara potvrdno na naše pitanje da li to znači da pojedini lekari sami sebi odrede mali broj pregleda, pa samim tim i manju stimulaciju.

Branka Antić

Branka Antić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na primedbu većine lekara da su stimulaciju, i to od 30 posto, dobijali i zaposleni u Domu zdravlja koji rade u administraciji, a ne u Kovid ambulanti, poput dve službenice u računovodstvu, direktorka Doma zdravlja kaže da "službenici u administraciji prošle godine uopšte nisu stimulisani, a da postoji mogućnost da i oni dobiju povišicu".

 

- Kako da ne stimulišemo osobe koje sve to obračunavaju i koje rade i van radnog vremena i popodne, ako treba i noću – rekla je dr Antić ne precizirajući šta to toliko rade van radnog vremena, pa i noću službenica i blagajnica Doma zdravlja.

 

Međutim, sudeći prema dopisu Ministarstva zdravlja, dostavljenom i valjevskom Domu zdravlja, pravo na stimulaciju imaju samo angažovani u Kovid ambulantama. "Direktori posebno treba da prepoznaju rad zaposlenih koji su angažovani u Kovid ambulantama, te da tim licima isplati nagrade, bonuse i slično", piše u dopisu. Na pitanje Kolubarskih.rs na osnovu čega su stimulaciju primili i službenici u administraciji, dr Antić odgovara da se konsultovala sa Ministarstvom zdravlja i da joj je odgovoreno da i oni mogu primiti stimulaciju, te je odlučila da ih nagradi, ali nije objasnila zbog čega samo te dve službenice.

 

- Što se tiče isplate stimulacije, moja savest je apsolutno mirna. Može da se buni ko god hoće, ja smatram da sam uradila maksimum za Dom zdravja od početka epidemije pa do danas. Radila sam po ceo dan, pa i noću, dok su neki lekari radili četiri sata. Smatram da je stimulacija apsolutno realna. Nije korektno to što se pojedini lekari bune jer nikada nisu imali veće plate, a za manje rada. Njihove kolege u drugim zdravstvenim centrima rade više i u težim uslovima – kazala je direktorka Doma zdravlja.

 

Odgovara potvrdno da i ona prima 30 posto stimulaciju, navodi da je radila i u Kovid ambulanti, te da često pacijente pregleda i u kanelariji, a pored toga je i rukovodilac ustanove.

 

Prema podacima Doma zdravlja, za 245 zaposlenih, koji su ostvarili pravo na nagradu od 10, 20 i 30 posto, u januaru je isplaćeno blizu 6,6 miliona dinara.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 15 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 28 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 48 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...