Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2021, 08:58

Ubistvo Valjevke uoči dana sećanja na žene žrtve nasilja

č: | fb:

Na Dan sećanja na žene žrtve nasilja, saopštenjem za javnost se oglasila Demokratska stranka koja ukazuje na to da ove godine 18. maj ponovo dočekujemo sa poražavajućom statistikom.

 

Poslednja, sedma ubijena žena od početka 2021. godine  je tridesetčetvorogodišnja Valjevka. Prema informacijama dostupnim javnosti počinilac je bivši partner koji je već vršio porodično nasilje prema žrtvi i bio je pod merom zabrane prilaska.

 

Prema "Analizi slučajeva femicida vatrenim oružjem", koju je sproveo Autonomni ženski centar uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u periodu od juna 2017. godine do juna 2020. godine, u Srbiji su ubijene 84 žene. Svako peto ubistvo je izvršeno vatrenim oružjem.

 

Nesrećna žena, ubijena 17. maja, već je postala deo statistike koju će pokazati naredna analiza. Da li je ishod mogao da bude drugačiji? Ova žena se očito obraćala za pomoć nadležnim institucijama. Da li je došlo do propusta u proceni rizika? Postoje indikatori koji pokazuju da može doći do eskalacije nasilja ili ukazuju na potencijalni smrtni ishod. Da li je njeno ubistvo moglo da bude sprečeno?

 

Demokratska stranka se zalaže za prevenciju jer jedino ona može da dovede do smanjenja broja slučajeva nasilja.

 

"Pored toga, zahtevamo od nadležnih državnih organa da obaveste javnost o sprovedenim merama na sprečavanju nasilja nad ženama u gradu Valjevu, a koje mere su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici", navode valjevske demokrate u saopštenju i postavljaju pitanje - šta je preduzeto da se spreči femicid koji se dogodio u Valjevu?

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara