Skupština grada Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
21.05.2021, 11:13

"Koja pamet je pamet, ona u decembru ili ova danas?"

č: | fb:

Skupština grada usvojila je prvi rebalans budžeta grada Valjeva za 2021. godinu kojim su za preko 520 miliona dinara povećana sredstva u odnosu na inicijalni budžet, tako da će u gradskoj kasi u ovoj godini biti preko tri milijarde 621 milion dinara.

 

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da je jedan od razloga za prvi rebalans to što je grad Valjevo od Ministartva zaštite životne sredine dobio namenska sredstva u iznosu od blizu 84 miliona dinara, dok Grad treba da obezbedi učešće od oko 26 miliona dinara. Dalje navodi da je jedan od razloga korekcije gradske kase i kredit od oko 85 miliona dinara za kupovinu zemljišta za proširenje industrijske zone, dok namenska sredstva za prva četiri meseca iznose 122 miliona, a preneta neutrošena sredstva blizi 210 miliona dinara.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Šef opozicione odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je podsetio na to da su odbornici SPS i JS u decembru prošle godine, kada je usvojen budžet grada Valjeva za 2021. godinu u iznosu od oko 3,1 milijardu dinara, tvrdili da je "u budžetu bez osnova planirano manje novca u odnosu na 2020. godinu i da je trebalo planirati značajno veće prihode, bar 3,5 miljarde dinara", dok je vladjuća SNS koalicija tvrdila da je predloženi budžet realan i da bi "sve preko toga bilo populistički i prazna obećanja".

 

"Odakle vama podaci da će sledeće godine sve biti katastrofično kada je Vlada planirala rast od oko 3,5 posto. Pogledajte upustvo za izradu budžeta za 2021, to jasno piše. I Vlada Srbije je svoj budžet koncipirala na tih 3,5 posto rasta. Čemu tako katastrofična predviđanja, zbog čega se smanjuje budžet za preko 300 miliona dinara i čemu politika po principu budimo zadovoljni onim što smo održali", upitao je Đorđe Pavlović vladajuću većinu u decembru 2021. godine prilikom usvajanja budžeta.

 

Odgovorio mu je Radoica Rstić šef odborničke grupe SNS.

 

"Budžet, koji je predložilo Gradsko veće i gradonačelnik, a koji je zasnovan na realizaciji ovogodišnjeg budžeta sa uvećanjem 6-7 posto na osnovu preporuke Vlade Srbije, iznosi 3,067 milijardi. Znači da nije tačno da nije povećan rast, ali na osnovu realizacije, a ne na osnovu planiranja. Vi ste sa vaših 19 amandmana na prihodnoj strani tražili da se budžet poveća za 518 miliona dinara. Da smo to prihvatili, bio bi to nerealan budžet pun praznih obećanja. Možda nekima nije strano da prave takve, populističke i predizborne budžete, ali politika Srpske napredne stanke i Lazara Gojkovića jeste politika realnog razvoja", naglasio je pre samo pet meseci Rstić.

 

Đorđe Pavlović je juče, prilikom usvajanja prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2021. godinu, podsetio na te reči šefa odborničke grupe SNS Radoice Rstića i na tadašnju politiku naprednjaka, kao i na to da su socijalisti pre pet meseci predložili da budžet bude veći za 500 miliona, upravo za iznos za koliko danas vladajuća koalicija uvećava gradsku kasu.

 

"Koja pamet je pamet, je l’ ona u decembru 2020. ili ova danas. Kad ste vi-vi, koju politiku sprovodite?", upitao je vladajuću koaliciju šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef naprednjaka u Skupštini grada Radoica Rstić nije odgovorio na ova pitanja kolege, ali je rekao da je, koliko se njemu čini, a dosta dugo je u skupštinsim klupama, "ovo prvi pozitivan rebalans".

 

"Verovatno ih je bilo i u prethodnom periodu, ne mogu sad da se setim, ali mi je posebno drago i zadovoljstvo da ćemo danas imati priliku da glasamo za pozitivan rebalans, u odnosu na pre više desetina godina kada su uglavnom rebalansi bili negativni. Ovaj danas, koji ćemo usvojiti, je zasnovan na realnim procenama i analizama prethodnih meseci", zaključio je Radoica Rstić.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 48 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara