Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2021, 06:58

Procena je da u Parku Pećina ima oko 500 bolesnih stabala

č: | fb:

Savet za zaštitu životne sredine GrO Srpske napredne stranke, povodom obeležavanja Evropskog dana parkova, organizovao je konferenciju za novinare u Parku Pećina o očuvanju životne sredine i zaštiti prirodih resursa.

 

Rečeno je da u uređenom delu najvećeg gradskog parka ima oko 1200 stabala, a procena je da je skoro polovina oštećena i bolesna, te će u narednom periodu biti posečena, a umesto njih biće posađeno novo drveće.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dragutin Kuzmanović, predsednik Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine GrO SNS, je rekao da je u toku izrada elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina, koji rade profesori Šumarskog fakulteta u Beogradu. Prema tom elaboratu, pre pošumljavanja, jedan broj stabala moraće da bude uklonjen.

 

"Preko 20 čak i 30 godina niko se nije bavio pitanjem Pećine, došli smo do toga da su stabla stara, zato smo i mi odlučili, i dajemo podršku Gradu, da se konačno taj deo priče reši", rekao je Kuzmanović.

 

Biljana Pavlović, doktor poljoprivrednih nauka, navela je da je u Parku Pećina evidentiran veliki broj oštećenih stabala lišćara i četinara. Utvrđeno je da su fitopatogene gljive najčešći prouzrokovači bolesti korena i prizemnog dela stabala, kao i truleži drveća.

 

"Upravo ova gljiva je prošlog leta prouzrokovala pad stabla lipe u Parku Pećina kada je oštećeno jedno vozilo, a na sreću nije bilo povređenih. Ono što je karakteristika drveća koje je napala fitopatogena gljiva jeste to da spolja izgledaju sasvim zdravo", rekla je Pavlović.

Biljana Pavlović

Biljana Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njenim rečima, od četinara, najugroženija vrsta u parku je crni bor, a od lišćara su oboleli lipa, javor, divlji i pitomi kesten. U zavisnosti od stepena oštećenja i oboljenja stabla u Parku Pećina su svrstana u četiri kategorije.

 

"U prve dve kategorije nalaze se stabla koja su izrazito obolela sa jasnim simptomima oštećenja, i ona će biti posečena, u trećoj kategoriji su stabla sa mehaničkim oštećenjem, radiće se orezivanje i njihovo zdravstveno stanje će se pratiti, dok su u četvrtoj kategoriji zdrava stabla", navela je dr Biljana Pavlović.

 

Bez obzira na bolesna i oštećena stabala, boravak u Parku Pećina je bezbedan. "Zdravstveno stanje stabala jeste loše, ali nismo ugroženi", poručila je Pavlović.

Dragutin Kuzmanović

Dragutin Kuzmanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje novinara koliko stabala će zbog bolesti i oštećenja biti uklonjeno, a koliko će biti orezano, Dragutin Kuzmanović kaže da s obzirom na to da je u toku izrada elaborata, koji bi trebalo da bude završen za dvadesetak dana, nije poznat tačan broj obolelih i oštećenih stabala. Dodaje da je procena da ih ima oko 500 i da će sva biti uklonjena, a umesto njih biće posađena nova jer će se paralelno raditi i plan pošumljavanja. 

 

U planu je da se poseku i sva bolesna stabla na Divčibarama, posebno ona koja se nalaze u blizni ski staze "Crni vrh", a biće praćeno i zdravstveno stanje drveća u gradskim naseljima, kao i drvoreda. Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine je nedavno formiran, prvi korak je da se dovede u red Park Pećina, poručili su.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 12 sati 24 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 12 sati 25 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara