Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2021, 06:57

Uprkos ugroženoj životnoj sredini, budžet fonda za zaštitu nije potrošen

č: | fb:

Grad Valjevo je u prošloj godini potrošio oko 66,4 posto sredsatva planiranih za finansiranje zaštite i unapređivanja životne sredine. Najmanje novca, tek osam posto od planiranog, utrošeno je za uklanjanje divljih deponija.

 

Prema Izveštaju o ostvarivanju Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine nije potrošeno preko 13,2 miliona dinara, ali nije navedeno gde je završio taj novac koji je bio planiran za zaštitu životne sredine.

 

Od 39.331.000 dinara koliko je bilo planirano da se potroši na sedam projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, potrošeno je 26.111.616 dinara.

 

U Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Valjeva u 2020. godini, koji je lane usvojila Skupština grada, najviše novca 12,9 miliona dinara planirano je za "upravljanje ostalim vrstama otpada": za uklanjanje divljih deponija 8,3 miliona dinara i za subvencije preduzeću EKO-Tamnava oko 4,6 miliona dinara.

 

Međutim, sudeći prema Izveštaju, koji je usvojila nedavno Skupštia grada, većina aktivnosti vezanih za uklanjanje divljih deponija nije realizovana, niti je potrošen planiran novac, osim 708.000 dinara utrošenih za sanaciju divljih deponija.

 

Nije potrošeno 5,5 miliona za primarnu selekciju otpada i za nabavku odgovarajućih posuda i opremanje Vidraka, kao ni 1,5 miliona dinara za obezbeđenje prostora za deponovanje iskopa zemlje, građevinskog i medicinskog otpada.

 

Prema Programu, bilo je planirano da 12 miliona dinara bude utrošeno za "upravljanje otpadnim vodama". Navedeno je da je taj iznos "planiran prema Planu komunalnle izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture Valjeva za 2020. godinu". U Izveštaju o ostvarivanju Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za taštitu životne sredine navedeno je da je potrošeno 9.057.478,50 dinara, ali nije precizrano na koje aktivnosti ili projekte je taj novac potrošen.

 

Međutim u Odluci o završnom računu budžeta Valjeva za 2020. godinu u Programu 6 – Zaštita životne sredine piše: "Upravljanje otpadnim vodama – aproprijacija u iznosu od 9.057.478,50 dinara sredstva budžeta nisu realizovana za izgradnju komunalne kanalizacione mreže na Divčibarama, kao ni za fekalnu kanalizacionu mrežu u naseljenom mestu Beloševac II faza".

 

Za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine bilo je predviđeno 6,4 miliona dinara, a potrošeno je oko 3,8 miliona dinara. Od planiranih 4,6 miliona za monitoring kvaliteta vazduha, utrošeno je oko tri milona dinara, dok nije potrošeno po pola miliona dinara za monitoring kvaliteta voda i zemljišta, i za iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine.

 

Sto posto su potrošena sredstva planirana za gradsku Toplanu, subvencije od pet miliona dinara, i dotacije za realizaciju programa Ekološkog društva Gradac od 1,5 miliona dinara.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 31 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 32 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...