Branko Ivković (foto: Đorđe Đoković)
Branko Ivković (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2021, 12:51

Sa kojom Bizerbom je potpisan ugovor, sa srpskom ili nemačkom?

č: | fb:

Valjevski odbor Stranke slobode i pravde sumnja da je ministarka privrede Anđelka Atanasković potpisala Ugovor sa nemačkom kompanijom Bizerba o podsticajima za investiciju u Valjevu, već da je ugovor potpisan sa srpskom kompanijom osnovanom u februaru ove godine. Otuda javno postavljeno pitanje, i državnom vrhu i gradskom rukovodstvu, kako glasi puno poslovno ime firme sa kojom je prošle nedelje u Predsedništvu Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisan ugovor, koji je predstavljen kao ugovor decenije koji će "doneti drastične promene ne samo za Valjevo već za ceo Kolubarski okrug u koji je, predsednik, svrstao i Kosjerić".

 

Predsednik GrO Stranke slobode i pravde Branko Ivković je na konferenciji za novinare saopštio da postoje tri firme koje u svom nazivu imaju ime Bizerba.

 

"Od početka sage o stranom investitoru koji dolazi u Valjevo, taj nemački investitor oslovljava se isključivo imenom Bizerba, bez ikakve dalje oznake u nastavku kako glasi puno poslovno ime firme. Kompanija Bizerba u svom sastavu ima više firmi, a za ovu priču su bitne tri i to: Bizerba SE&Co.KG Balingen, koja se najčešće pominje, osnovana je 1868. godine, bavi se proizvodnjom vaga. Zatim Bizerba Kapitalverwaltung GmbH, Balingen i Bizerba Production&Tech Center d.o.o. Beograd – Stari grad. Ova treća firma, koja nas danas interesuje, osnovana je 5. februara 2021. godine, njeno sedište je u Beogradu, na adresi Knez Mihaila 1/3, sprat III, broj stana 1. Osnivač ove beogradske firme je, sa sto posto kapitala i jedini član, Bizerba Kapitalverwaltung GmbH, Balingen. Osnivački ulog u srpsku firmu je 1.175.000 dinara ili nepunih 10.000 evra", kaže Ivković.

On dalje navodi da je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), zakonski zastupnik, odnosno direktor firme Bizerba Production&Tech Center d.o.o. Beograd – Stari grad, Frank Rajnhart, a to je čovek koji je označen na svim zvaničnim sajtovima, pa i na sajtu Ministarstva privrede, kao predstavnik kompanije Bizerba. Ivković naglašava da svojstvo predstavnik u poslovnom i pravnom prometu ne postoji!

 

"Svaka od ove tri firme, koje u nazivu imaju Bizerba, posluje samostalno u pravnom prometu, ima svoja prava i obaveze. Za eventualne nastale dugove svaka firma odgovara svojom imovinom. U nekom budućem vremenu, u slučaju da neki posao krene naopako, svaka firma odgovara za sebe. Moram da kažem da što se tiče same procedure osnivanja firmi nema nikakvih problema, ali je problem to što ne znamo sa kojom firmom je potpisan ugovor", naveo je predsednik valjevskog odbora Stranke slobode i pravde.

 

Naglasio je da je obaveza državnih organa da saopšti javnosti sa kojom firmom je potpisan ugovor, da li sa onom koja je osnovana 1868. godine u Nemačkoj ili sa firmom koja je osnovana 2021. u Beogradu. Ivković smatra da tu obavezu prema građanima Valjeva ima i gradsko rukovodstvo, dakle treba da saopšti sa kojom je firmom potpisan ugovor, ako to valjevska vlast uopšte zna.

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ivković je podsetio da javnosti nisu poznati ni detalji ugovora koji su potpisali ministarka privrede Anđelka Atanasković i predstavnikom kompanije Bizerba Frank Rajnhart.

 

Predsednik valjevske Stranke slobode i pravde smatra da se radi o ugovoru kojim se Republika Srbija obavezala da "podstakne" stranog investitora da u budućem vremenu investira u našoj zemlji, a to u prevodu znači da se država obavezuje da, kroz finansijska i druga davanja, faktički plati stranom investitoru da posluje u našoj državi.

 

"Dakle, nema tu nikakve ljubavi, nema ulaganja u Valjevo, kako to oni vole da ponavljaju do besvesti, svaki investitor ulaže u isključivo u biznis kojim se bavi vodeći se svojim ekonomskim interesima, što je i normalno. Zašto taj ugovor nije javno objavljen pa svi zajedno da podelimo radost sa vođom i njegovim slugama? Koliko novca će vlast dati stranom investitoru samo kroz subvencije iz naših džepova? Kakve obaveze smo još preuzeli tim ugovorom kako bi odobrovoljili stranog investitora da stavi paraf na taj ugovor? Da li gradska vlast u Valjevu ima odgovor na bilo koje pitanje u vezi ovog posla? Ili im je jedina uloga da, bez pitanja, poklanjaju imovinu grada? Da li su oni uopšte upoznati sa sadržinom navedenog ugovora", upitao je Ivković.

 

Predsednik GrO SSP Branko Ivković je naglasio da njihova namera nije da diskredituje stranog investitora, koji su verovatno dobri domćini u svojim firmama, ulažu i posluju. "Mi nemamo pravo njih da pitamo bilo šta u vezi njihove investicije, ali zato imamo pravo i obavezu da od ovih naših raspikuća tražimo da polože račune građanima i da odgovore na svako pitanje koje se tiče raspolaganja našom imovinom", zaključio je Branko Ivković, predsednik Stranke slobode i pravde.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 9 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 5 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara