Naselje Kolubara 2 (foto: Đorđe Đoković)
Naselje Kolubara 2 (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2021, 11:03

"Ako travu ne mogu da pokose, kako da očekujemo da urade nešto više"?

č: | fb:

U gradskim naseljima nikada veći korov i trava nisu bili, nikada jun nismo dočekali bez cveća u parkovima i na Gradskom trgu, a ove godine su bez cveća i korpe postavljene na javnu rasvetu duž Karađorđeve ulice...

Prazne korpe za cveće

Prazne korpe za cveće (Foto: Kolubarske.rs)

Ovo su samo neka od zapažanja građana koji su se javili našoj redakciji. Svi su nam postavili ista pitanja: "Ako travu ne mogu da pokose, kako da očekujemo da urade nešto više za nas" i "može li neko da apeluje da se pokosi trava u Kolubari 2 i Zbratimljenim gradovima"?

Naselje Zbratimljeni gradovi

Naselje Zbratimljeni gradovi (Foto: Đorđe Đoković)

Naselje Kolubara 2

Naselje Kolubara 2 (Foto: Đorđe Đoković)

Park ispred limenke bez cveća

Park ispred limenke bez cveća (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ekipa Kolubarskih.rs juče i danas je obišla ova dva naselje i prošetala centrom Valjeva. Uverili smo se da su trava i korov do kolena, da kosačica u naselja Kolubara 2 i Zbratimljeni gradovi nije ušla od početka godine, ali smo videli i ekipu koja je upravo počela da kosi travu u oba naselja.

Naselje Zbratimljeni gradovi

Naselje Zbratimljeni gradovi (Foto: Đorđe Đoković)

Naselje Kolubara 2

Naselje Kolubara 2 (Foto: Đorđe Đoković)

Košenje trave u parku ispred limenke

Košenje trave u parku ispred limenke (Foto: Kolubarske.rs)

 

Danas su radnici Vidraka sređivali i park u centru grada ispred "limenke", koji je takođe zarastao u korov. Kažu da bi ovih dana trebalo da bude posađeno i cveće. 

 

Nismo saznali zbog čega se toliko kasni sa sređivanjem zelenih površina u naseljima i u centru Valjeva, zbog čega smo u korovu umesto u cveću? Možda to sada i nije bitno, važno je da će trava biti pokošena, a cveće, nadamo se posađeno. I nadamo se da će tokom leta Vidrak bolje održavati javne zelene površine.

 

U budžetu 21,2 miliona za održavanje javnih zelenih površina

 

U gradskom budžetu planirana su značajna ili dovoljna sredstva za održavanje javnih zelenih površina, te je nejasno zbog čega se nedovoljno održavaju, naročito zbog čega se trava ne kosi redovnije s obzirom na to da je upravo za taj posao izdvojeno 14 miliona dinara! 

 

U Planu komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture grada Valjeva piše da je za održavanje javnih zelenih površina opredeljneno 21,2 miliona dinara!

 

Pored 14 miliona dinara za košenje trave, za uklanjanje ambrozije namenjeno je 1,5 milion, za nabavku cveća milion dinara, koliko će biti potrošeno i za sanitarnu seču stabala. Nešto više novca – 2,5 miliona dinara, planirano je za kupovinu sadnica drveća i dekorativnog šiblja i niskih poleglih četinara.

 

Za održavanje zelenih površina na Divčibarama planirano je 2,2 miliona dinara, piše u U Planu komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture grada Valjeva.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara