Viši sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2021, 06:52

Advokati poručuju: Sud će biti dostupan samo imućnima

č: | fb:

Advokati traže da se iz javne rasprave povuče Nacrt Zakona o parničnom postupku. Upozoravaju da ovako zamišljen zakon onemogućava pristup sudu građanima, sem veoma imućnima, jer ih, kako su naveli, visina i način plaćanja sprečava da pokrenu postupak.

 

"Izmenama Zakona o parničnog postupka vlast ima nameru da faktički uskrati pravo na pristup sudu ogromnoj većini građana. Pred sud će moći samo oni sa dubokim džepom, a običan građanin biće ostavljen na milost i nemilost sili i nepravdi", kažu advokati Valjeva. Oni poručuju da ovo nije borba za advokaturu, ovo je borba za elementarna ljudska prava jer ako vlast uspe u svojim namerama ostaće nam gola diktatura i ostaćemo bez bilo kakve pravne zaštite!

  

U saopštenju za javnost Odbor advokata Valjeva navodi da su građani Republike Srbije ugroženi gore nego da je ratno stanje i okupacija, jer izmenama Zakona o parničnom postupku, nemaju pravo na pristup sudu.

 

"S obzirom na to da su decenijama osiromašeni, uništeni i devastirani, sada će građani morati da plaćaju sudske takse od 10.000 do 100.000 dinara odmah po podnošenju tužbe, jer ako to ne učine u roku od osam dana, povlače im tužbu. Do sada se sudska taksa mogla plaćati i na kraju suđenja, i to iz džepa one strane koja je izgubila u sporu. Ovo je crvena linija posle koje smo u totalnoj okupaciji, banaka, stranih korporacija i države, u kojoj ne možemo imati nikakva prava, koja su i do sada bila teško i mukotrpno ostvariva kroz duge procese", navode advokati.

 

Dodaju da siromašan čovek nema nikakve šanse u sudskim postupcima protiv finansijskih džinova, jer neće moći finansijski da izdrži do pravosnažnog okončanja suđenja. Navode primer radnika koji je otpušten i tuži firmu, on mora da plati par desetina hiljada dinara za taksu da bi tužio, a kako će da plati kad nema zaradu? Ili primer povređenog u saobraćajnoj nesreći koji hoće da tuži vozača za štetu od, recimo, milion dinara, moraće da plati taksi od bar 50.000 dinara.

 

"Ovo je i udar na advokaturu kao jedinu nezavisnu i slobodnu profesiju, koja je u službi odbrane građana od osionosti bilo izvršne vlasti, bilo poslodavaca, firmi, tj. bezakonja bilo kojeg drugog pravnog ili fizičkog subjekta. Advokatura je i jedina imala potencijal da promeni nešto u ovoj zemlji na bolje. Posle ovoga advokatura se gasi i do 50 posto, jer retko koji građanin će hteti da tuži, jer mu za to treba ogroman novac, ili ćemo morati da imamo ogromne svote novca na računu, kako bi plaćali sudske takse za građane, kao što smo do sad plaćali veštačenja, predujmove za izvršenje... Do sad smo mogli i besplatno da ih zastupamo, pa da na kraju svako dobije svoje troškove, a posle ovoga samo onaj koji ima novca moći pred sud", saopštavaju advokati.

 

Oni smatraju da je bankarski lobi progurao deo Nacrt izmena ZPP-a, jer ako građanin podnese više tužbi protiv banaka, moraće on da plaća troškove banci, a ima pravo samo na troškove jedne tužbe? Masovnim tužbama, i to par stotina hiljada tužbi, narod je konačno počeo da krnji taj finansijski establišment.

 

Takođe, navodi Odbor advokata Valjeva, ta famozna digitalizacija, za čije sprovođenje imaju interes pojedinci iz izvršne vlasti, ili bar njihova rodbina, a koja se uvodi kao jedino sredstvo komunikacije sa sudijama, niti ima uporište u praksi i realnosti, niti je izvodljivo, ali važno je da se opravda toliki novac uložen u digitalizaciju.

 

Takođe i uođenje trostepenosti u postupak, jer posle tužbe, žalbe imate pravo i na reviziju (bilo je i do sad ali sa limitom od 40.000 evra, pa je retko koji postupak ispunjavao te uslove), dovodi građane u sitauciju da mogu da se sude i do 10 godina.

 

"I kao najproblematičnija odredba ovog predloga izmene zakona, je retroaktivnost. Naime ove odredbe važe i za postupke u toku. Tako da bi tek onda nastao pravi haos, i pravna nesigurnost. Dosadašnji ZPP je poprilično dobar, sudske takse su uređene Zakonom o sudskim taksama, te je tako i naplata istih vrlo efikasna, čak država ima i mehanizam prinudne naplate sudske takse i to uvećane za 50 posto. Tako da ne postoji nikakav pravno, teorijsko, pozitivni razlog za izmene ovog zakona", zaključuje u svom saopštenju Odbor advokata Valjeva.

 

Poručuje građanima da ako je 2014. štrajk advokata bio mahom borba za advokatska prava, gde su pokazali snagu i to šrajkom od šest meseci kada su uzdrmali sistem, kada su mnogi od advokata bez primanja bili na ivici opstanka, ovo danas je vaša borba, jer ste posle ovoga građani drugog reda.

 

Odbor advokata Valjeva je pozvao građane Valjeva da se pridruže protestu koji će biti održan u četvrtak, 10. juna u 14 časova kod spomenika prote Mateje Nenadovića.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 26 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 21 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...