Vakcinalni punkt u Holu centra za kulturu (foto: Kolubarske.rs)
Vakcinalni punkt u Holu centra za kulturu (foto: Kolubarske.rs)
09.06.2021, 09:31

Vakcinalni punkt u holu Centra za kulturu neće raditi do jeseni

č: | fb:

Vakcinalni punkt u holu Centra za kulturu Valjevo, gd eje Opšta bolnica organizovala vakcinaciju građana, neće raditi zbog letnje pauze. Prema rečima dr Zoran Živković, koordinatora Tima za imunizaciju ovo je samo privremeni prestanak rada vakcinalnog punkta. Dodaje da je došlo vreme godišnjih odmora, došlo je vreme kada je potrebno popuniti upražnjena mesta na radnim mestima u bolnici na odeljenjima koja se vraćaju u normalan režim rada, tako da je ovo privremeni prekid do jeseni kada se očekuje novi talas i početak novog ciklusa vakcinacije naših sugrađana.

 

Prekida u vakcinisanju građana neće biti, svi koji žele da se vakcinišu mogu to učiniti na punktu Doma zdravlja u objektu hotela "Narcis".

 

Dr Živković je rekao da je od februara do danas gotovo svakodnevno, iz dana u dan raslo interesovanje građana za vakcinaciju.

 

- Kada pogledate presek i to predstavite brojkama onda su podatci neumoljivi. Zaključno sa današnjim danom, drugom dozom vakcine, vakcinisano je nešto preko 23 hiljade naših sugrađana. Od toga nešto preko 6500 jedinica vakcina je dato na vakcinalnom punktu Opšte bolnice Valjevo u holu Centra za kulturu. Ako posmatramo didaktički, to sa druge strane znači da sa današnjim danom, drugu dozu je primilo nešto preko 35 posto naših sugrađana, što na žalost, nije dovoljan broj da bismo mirno ušli u jesenji period kada se očekuje novi talas – naveo je dr Živković.

 

U holu Centra za kulturu, građani su birali preparat za vakcinaciju, raspolagano je sa tri tipa vakcina, jedino nije bilo Sputnjik V preparata, ali su Sinofarm, Fajzer i Astrazeneka bili dostupni. Po rečima dr Živkovića od preko 6500 doza koje je tim Opšte bolnice dao građanima, ubedljivo najveće interesovanje vladalo je za kinesku vakcinu Sinofarm, a potom za preparat Fajzer Biontek. U ranijem informisanju dr Živković je potvrdio veliko interesovanje ljudi iz regiona i šire za imunizaciju koji su dolazili u Valjevo samo radi vakcinacije.

 

- Ovaj vakcinalni punkt je vakcinisao ljude ne samo iz bivših jugoslovenskih republika, nego i iz Evrope. Uglavnom su najviše bili zastupljeni državljani Italije, Holandije, Nemačke i Češke. Praktično smo bili ambasadori, mali grad, a veliki ambasador vakcinacije Republike Srbije – kazao je dr Zoran Živković.

 

On je poručio da ono na čemu se mora raditi jeste vakcinacija mlade populacije.

 

- Nisu mladi krivi zato što su zastupljeni u malom procentu imunizovanih. Od 6500 doza koliko smo dali, mislim da nemamo više od 80 mladih ljudi, bilo da se radi o srednjoškolcima ili studentima. To je deo populacije na koji se mora obratiti pažnja i to u smislu da ime se objasni da vakcina koju će potencijalno primiti ne predstavlja opasnost po njihovo ukupno zdravlje. Jedno od prvih pitanja koje su mi mladi postavljali odnosilo se na njihovo reproduktivno zdravlje i uticaj cepiva. Kada to budemo imali priliku da izbije kao tabu kod njih, onda ćemo verovatno imati veći procenat vakcinisanih među mladima, a samim tim ćemo ući mirniji u zimski period koji nam sledi – kaže dr Zoran Živković, koordinator Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 42 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 54 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 5 sati 15 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...