Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
09.06.2021, 12:52

Ostavka ili smena sa javnih funkcija zbog širenja verske mržnje i urušavanja dostojanstva Skupštine

č: | fb:

Opozicioni odbornici SPS-JS Đorđe Pavlović i Dragan Popović zatražili su ostavku ili smenu rukovodioca Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branka Vukovića, ali i ostavku ili smenu predsedice Skupštine Valjeva Snežane Rakić, šefa odborničke grupe SNS Radoice Rstića i njegovog zamenika Ivana Ilića.

 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, smenu Vukovića traže zbog širenja verske mržnje, a ostalih zbog toga što nisu reagovali nego su to čak podržali "nebuloznim objašnjenjima" kojima su i aplaudirali na sednici Skupštine grada, kao i zbog toga što su "urušili dostojanstvo Skupštine i građana Valjeva".

 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Đorđe Pavlović je podsetio da su problem nedopustive lične identifikacije na fejsbuk profilu pokrenuli na sednici Skupštine grada, kada su predsednici Skupštine i gradskim funkcionerima skrenuli pažnju na fejsbuk profil rukovodioca Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branka Vukovića na kome je napisana rečenica "Rođen đe džamije nema!". S obzirom na to da je izostala reakcija odlučili su da o ovome govore i na konferenciji za novinare, smatrajući da je ovo ozbiljan problem ne samo za okvire Valjeva.

 

Pavlović naglašava da je strašno to što je deo stiha pesme "Rođen đe džamije nema" Vuković stavio, ne kao lični stav što je takođe strašno, nego u deo svog zvaničnog imena i prezimena, i to kao srednje ime.

 

"To nije skrivena informacija. Svi znamo da profil može biti zaključan i da treća lica ne mogu razgledati i čitati sadržaje i objave, ali zvanično ime objavljeno na toj društvenoj mreži je vidljivo i dostupno bilo kom korisniku na planeti. Dakle svi su mogli videti da se Branko Vuković identifikuje sa time da je 'rođen tamo đe džamije nema'. Ono što je nama bilo posebno problematično jeste to da su, kada smo o ovom govorili na sednici Skupštine grada, bili prisutni svi gradski funkcioneri i predsednica Skupštine kojoj je osnovni i jedini zadatak da se stara o dostojanstvu Skupštine. Ona ne samo da nije opomenula Vukovića već je dozvolila njegovu odbranu. A kako je odbrana tekla? Odbrana rečenice koja vređa jednu versku zajednicu bila je toliko nesuvisla da dodatno vređa te ljude", rekao je Pavlović.

 

Podsetio je da je zamenik šefa odborničke grupe SNS Ivan Ilić poredio nepostojanje džamije na teritoriji Valjeva sa tim da i pomorandže ne rastu na teritoriji Valjeva.

 

"Ilić je otprilike sa tom rečenicom rekao da je muslimanima do džamija stalo taman koliko i stanovnicima, kako on reče, južne hemisfere do pomorandži. S tim što pomorandže ne rastu na južnoj hemisferi, već u oblasti Mediterana. Ali pazite koliko je to opasno i uvredljivo. Džamija ima samo jednu i funkciju i duhovnu i simboličku i vrednosnu, to je verski objekat jedne verske zajednce, a pomorandža može da ima milion asocijaciju. Tamo gde džamija nema muslimanima je teško, ali tamo gde nema pomorandži nije jer one mogu da se kupe. Na teritoriji grada Valjeva i Srbije svakoj verskoj zajednici je dozvoljeno da gradi svoje verske objekte, tako da i džamije mogu da se sagrade, ali pomorandže ne mogu ovde da rastu", naveo je Pavlović.

 

On je naglasio da se radi o neverovatnim, neprihvatljivim i nedopustivim stvarima da se verski objekat i verska osećanja ljudi porede sa južnim voćem. Dodao je da je vrhunac to što se u Valjevu niko nije oglasio.

 

"Ali je zato kompanija Fejsbuk, udaljena 10 000 kilometara od Valjeva, uočila da je to klasičan govor mržnje i zabranila, zaključala profil Branka Vukovića. Zamislite da je kompanija 10 000 kilometara daleko od našg grada to uočila i zabranila, a niko iz Valjeva se nije ogradio i osudio već je dopustio neverovatnu odbranu i cela šarada ili bolje rečeno tragedija se završila aplauzom na sednici Skuptine grada. Umesto da Ilićeva izjava o pomorandžama i džamijama bude osuđena ona je nagrađena aplauzom odbornika vladjuće SNS, među kojima je bio i šef odborničke grupe SNS Rstić", rekao je Pavlović i upitao da li je taj aplauz zvaničan stav SNS-a u Valjevu?

 

Naglasio je da je to izuzetno ozbiljna tema iz više razloga i podsetio je da su nakon majskih poplava 2014. godine uništene kuće u selu Rebelj, a onima koji su ostali bez domova nove kuće su sagrađene donacijom UAE, muslimanske zemlje. Pavlović je upitao da li će objave popout Vukovićeve i rekacije valjevskih funkcionera na Ilićevu izjavu o džamijama i pomorandžama, narušiti odnose i imidž grada Valjeva u muslimanskom svetu?

 

"Da li će neki investitor iz recimo Turske, govorilo se svojevremeno da će takav doći u naš grad, zaista doći ovde i razgovarati sa Vukovićem i sarađivati sa Valjevom? Takođe to ozbiljno može narušiti našu pregovaračku poziciju kada je u pitanju Kosovo i Metohija", naveo je Pavlović.

 

Ponovio je pitanje kako se osećaju Muslimani kada pročitaju da je rukovodilac Odeljenja Gradske uprave Valjeva na svom fejsbuk profilu napisao da mu je srednje ime "Rođen đe džamije nema", što je deo pesme u kojoj je i stih da "Muslimane mrzi od malena!".

 

Skaradno, skandalozno i uvredljivo, i po grad može imati ozbiljne posledice

 

Odbornik JS u Skupštini grada Dragan Popović smatra da objava "Rođen đe džamije nema" je zapravo verski fanatizam i podsetio da su upravo verski fanatici pokušali da ubiju Aleksandra Vučića u Potočarima koji je došao da oda počast muslimanskim žrtvama i da osudi sve one Srbe koji su kao pojedinci počinili teške zločine nad Muslimanima.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Verski fanatizam pokreće mržnja prema svakome ko je drugačije vere i zato je strahovito opasan. Nedavno je došlo do rušenja pravoslavne crkve kod Bratunca. Imam pravo da mislim da je na to uticala ova sporna objava. Poručujem da se širenje nacionalne i verske mržnje pod hitno treba zaustaviti, a odgovorni moraju biti smenjeni sa javnih funkcija. Pre svega mislim na Snežanu Rakić koja je kao predsednica Skupštine dozvolila da se aplaudirajući na sednici Skupštine grada nastavi vređanje Muslimana, kao i zbog toga što je odbornicima vladajuće SNS koalicije dala priliku da nebulozama pravdaju katastrofaknu oblavu na fejsbuk profilu. Time je po hiljaditi put narušila dostojanstvo Skupštine, ali je učinila i nešto mnogo gore od toga, prvo dopustila je vređanje verskih osećanja Muslimana, a drugo zbog takve objave Valjevo može biti optuženo za versku netoleranciju", rekao je Dragan Popović.

 

Šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović je zaključio da u ovom slučaju ima osnova i za postupanje javnog tužioca jer se radi o izazivanju i širenju verske mržnje.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 5 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...