Registracija Prijava preko FB
Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2021, 11:42

Komisija odustala ili odložila rešavanje "slučaja pečat"?

č: | fb:

Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose, koja je bila zakazana za petak 11. jun, bez obrazloženja je otkazana. Odbornik u Skupštini grada Dragan Popović i, kako ga je najavio, njegov pravni zastupnik Đorđe Pavlović, kažu da je na dnevnom redu sednice Komisje trebalo da se nađe "slučaj pečat" zbog koga je Popović pokrenuo disciplinski postupak protiv sekretara Skupštine grada Branke Rosić.

 

Pavlović podseća da je na desetoj sednici Skupštine grada Valjeva, koja je održana 20. maja, Dragan Popović skrenuo pažnju sekretaru Skupštine Branki Rosić, ali pre svega predsednici Skupštine Snežani Rakić da je na njen predlog da se smanje novčane naknade odbornicima i drugim radnim telima, koji je uputila Skupštini grada ali kao odbornik, stavila pečat što nije bilo moguće jer se na bilo koji pisani predlog odbornika ne može staviti pečat.

 

- Čitava stvar se završila tako što se sekretar Skupštine javila za reč i pred svim odbornicima Skupštine, pred gradonačelnikom, članovima Gradskog veća, svim građanima Valjeva izjavila sledeće: "Skupštinski pečat se može staviti na poptis bilo kog odbornika, jer u tom smislu postoji pravna praznina u Poslovniku koji ne kaže ni da li se može ili ne može staviti pečat". Ona je dodala da se to može precizirati tako što će se menjati Poslovnik o radu Skupštine grada. Sekretar je, okvim grubim i uvredljivim stavom, direktno javnosti saopštila da je odbornik Dragan Popović elementarna neznalica i lažov - rekao je Pavlović.

 

Prema Pavlovićevim rečima, Branka Rosić, kao pravnik sa dugogodišnjim iskustvom, trebalo bi da zna  da se upotreba pečata ne može regulisati aktom niže pravne snage od Zakona o pečatu.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Đorđe Pavlović smatra da "sve to ne bi bilo toliko strašno da je primedba koju je izneo odbornik Popović prihvaćena i tehnička greška uz izvinjenje otklonjena". Dodaje da je umesto toga sekretar izabrala da Popovića javno, pred čitavim gradom, nazove neznalicom i lažovom, a pri tom svesna da ono što ona govori nije istina, čime je učinila težu povredu radnih obaveza i to je bio povod za pokretanje disciplinskog postupka.

 

- Činjenica da su članovi Komisije dva i po časa pre početka sednice obavešteni da se otkazuje, upućuje na nekoliko stvari; ili postoji neorganizacija u samoj skupštinskoj službi ili nedovoljna pripremljenost, a u krajnjoj liniji i nekorektnost. Nekorektno je da neko ko se pripremao za sednicu Komisije, odvojio vreme, planirao u odnosu na ostale radne i životne obaveze, da bude samo dva i po sata obavešten da je sednica otkazana. Postavlja se dodatno pitanje, s obzirom na to da sednica može biti otkazana, što znači trajno odustajanje od vođenja postupka, ili odložena, što znači da će biti održana u nekom roku kad se steknu uslovi za njeno održavanje, da li to što je sednica otkazana znači da se od nje trajno odustalo – upitao je Pavlović.

 

Podseća da je odbornik Dragan Popović inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka podneo 29. maja, a danas je 11. jun, te smatra da su skupštinske službe imale dovoljno vremena da pripreme Komisiju.

 

Pavlović upozorava, ukoliko i u buduće bude nastavljeno sa psovanjem majke i nazivanjem odbornika opozicije neznalicama i lažovima, to je direktno vređanje svih odbornika, ali i građana Valjeva, jer odbornici predstavljaju građane. Naglasio je da je osnovna uloga Skupštine grada predstavnička uloga i poručio da se "slučaj pečat" neće na ovome završiti.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik JS Dragan Popović je govorio o tome da je već praksa da predstavnici građana dolaze na sednice Skupštine grada i glasaju ono što rukovodioci grada predlože Gradskoj upravi i to je, prema njegovim rečima, postalo normalno.

 

- Svi su zaboravili, u ovoj zgardi, da je 51 odbornik njihov poslodavac. Odbornici biraju gradonačelnika, sve čelnike u ovoj zgradi. Njima ovo očigledno smeta, nisu navikli da im se ukazuje na greške i nepoštovanje zakona. Što se tiče Komisije odgovorno trvdim da nije niko od kolega odbornika odlučio da sednica bude otkazana, nego to potiče od stručnih službi da se ovako formuliše. Ponavljam, mi ćemo i dalje zastupati interese građana Valjeva, a ovi koje smo mi birali moraju biti u funkciji građana – rekao je odbornik.

 

Dragan Popović je naglasio da "slučaj pečat" i pokretanje disciplinskog postupka nije upućeno sekretaru Skupštine Branki Rosić lično, nego je to poruka svima ostalima u organima Grada da treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

Aktuelno

Skulptura francuskog umetnika  (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
Kultura Pre 10 sati 51 minuta

U "Trnavcu" izložba skulptura "Homo Tribalicus"

U galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba skulptura francuskog umetnika Nikole Buvea pod nazivom "Homo Tribalicus".

Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 13 sati 22 minuta

Pozdrav iz JNA

Mora da ste viđali, kod dalje, bliže, familije, ili bar na filmu, fotografije mladića sa titovkama i petokrakom, koje su bile u srcu, ili grbu SFRJ, ispod kojih je pisalo "Pozdrav iz JNA". Tako su...  · 1 komentar