IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2021, 10:28

Seksualno zlostavljanje u IS Petnica, tri godine se ćutalo?

č: | fb:

U današnjem broju, nedeljnik "Vreme" donosi ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

 

Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji… U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

 

Prema saznanjima "Vremena", žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

 

Neke od sagovornica "Vremena" godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

 

"Vreme" donosi i izjave bivšeg direktora IS Petnica Vigora Majića i sadašnjeg – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. godine. Nedeljnik prenosi i lično izvinjenje Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić rekao je za Kolubarske.rs da je vreme da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva.

 

"Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje i njihov glas", rekao je Nikola Božić.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 19 sati 55 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara