Igor Radošević  (foto: Kolubarske.rs)
Igor Radošević (foto: Kolubarske.rs)
29.06.2021, 07:03

Litijum ne sme da se kopa u Srbiji jer bi posledice bile pogubne

č: | fb:

O rizicima i posledicama otvaranja rudnika litijuma govorio je na konferenciji za novinare Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde. On je poručio da "demokratija nema pravo da ugrožava živote građana".

 

Radošević je naglasio da nijedan rudnik litijuma u svetu nije napravljen u gusto naseljenim područjima i naveo da ih ima u pustinjama Australije i Nevade. Prema njegovim rečima svetske kompanije planiraju da otvore rudnik litijuma na dvadesetak lokacija u trouglu Loznica-Vranje-tačka između Bora i Zrenjanina, na površini koja obuhvata oko 22 000 kvadratnih kilometara gde živi preko milion ljudi.

 

"Nemojte misliti da se otvaranje rudnika u Loznici neće osetiti i u Valjevu jer govorimo o razdaljini od samo 40 kilometara vazdušnom linijom. Osetiće se i te kako", poručio je Radošević.

 

Podsetio je da su u Loznici otkrivene zalihe od oko 158 miliona tona rude litijuma, a za proizvodnju jedne tone neophodno je 150 tona vode pomešane sa sumpornom kiselinom.

 

"Gde će ta voda da završi? Pa završiće u zemljištu, a vi u Valjevu imate četiri reke, a iz reke Gradac može da se pije voda. Ukoliko oni dođu i otvore rudnik na sve to možete da zaboravite, sve će biti zagađeno", naglasio je Radošević.

Igor Radošević

Igor Radošević (Foto: Kolubarske.rs)

Prema njegovim rečima litijuma ima i na teritoriji Evropske unije, ali Euro Litijum i Rio Tinto u tim zemljama ne otvaraju rudnike.

 

"Bogate evropske zemlje ne žele da rizikuju i ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje svojih građana. Bogate evropske zemlje imaju stranke zelenih koje to ne dozvoljavaju. Srbija je u očima sveta postala zemlja trećeg sveta i za to je kriva aktuelna vlast", naveo je Radošević i dodao da kod nas sistem funkcioniše ovakve kompanije ne bi poslovale u Srbiji.

 

"Mi imamo predsednika, ministre i ministarke koji snažno promovišu njihov rad i navode nekakvu dobiti. Govore  o raspisivanju referendum. Kakav referendum? Ne smemo dozvoliti referendum. Litijum ne sme da se kopa na teritoriji Srbije jer bi posledice bile pogubne", poručio je Radošević.

 

Stranka slobode i pravde traži i ukidanje svih ugovora o poverljivosti kojima je i stručnjacima zabranjeno da javno govre o propustima prilikom istraživanja i posledicama po životnu sredinu zbog eksploatacije litijuma.

 

Na pitanje da li lokalne samouprave mogu da donese odluku o zabrani eksploatacije litijuma na svojim teritorijama, Radošević odgovara potvrdno, ali, dodaje, one to neće učiniti jer su lokalna i republička jedna te ista vlast i rade po istom nalogu. Otkriva da ima onih koji su u vlasti, a protiv su otvaranja rudnika litijuma, ali o tome ne smeju javno da govore.

 

Upitan da li u čitavoj priči o dolasku stranih kompanija koje će istraživati i eksploatisati litijum ima i elemenata korupcije, Igor Radošević misli da je njen udeo veliki te da su, prema nekim navodima, ove kompanije poznate po korupciji širom sveta. Da li je to slučaj i u Srbiji ne može da tvrdi, za sada ima osnov da sumnja, ali, kako kaže, ne možemo da dokažemo sve dok ne budu ukinuti ugovori o poverljivosti.

 

 

Aktuelno