Rebelj (foto: Siniša Jovanović)
Rebelj (foto: Siniša Jovanović)
08.09.2014, 00:29

Pare donatora umesto u obnovu “leže” na računima

č: | fb:

Gradsko rukovodstvo, ni četiri meseca nakon poplava, nije odlučilo na koji način će biti utrošeno blizu šest miliona dinara koliko je prikupljeno od donatora  za pomoć oštećenima u majskim poplavama. Dinarski i devizni račun, na koje su preduzeća, ustanove i građani uplaćivali novac otvoren je u vreme vanredne situacije i do sada je uplaćeno 4,2 miliona dinara i 13.178 evra. Međutim, dinari i devize “leže” na računima, gradsko rukovodstvo još uvek nema plan kako će novac utrošiti, a istovremeno stotine žitelja valjevskog kraja već mesecima čeka preko potrebnu pomoć.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će izgradnja objekata, koje će finansirati donatori, početi uskoro, ne precizirajući kada. On naglašava da će trošenje para iz donacije biti transparentno i u skladu sa zakonom.

- Donatori su uplatili oko šest miliona dinara i to su ozbiljna sredstva kojima se može pomoći većem broju oštećenih. Još uvek nismo odlučili kome i kako ćemo pomoći, ali pretpostavljam da ćemo odluku doneti do sednice Gradskog veća, kako bi se o predlogu izjasnili i odbornici na septembarskoj sednici Skupštine grada – kaže Kovač.

On nije rekao zbog čega do sada nije doneta odluka i zašto već nije počela izgradnja oštećenih objekata od novca prikupljenog donacijama.

“Imamo dve opcije, jedna je da veći broj građana bude obeštećen manjim iznosom ili da se veća suma novca izdvoji za nadoknadu štete  manjem broju oštećenih. Odluku o tome donećemo uskoro”, najavio je krajem avgusta zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Sednica Gradskog veća zakazana je za utorak, 9. septembar, međutim u Gradskoj upravi nismo dobili potvrdu da će se i odluka o trošenju donatorskih para za pomoć ugroženima naći na sutrašnjoj sednici gradske vlade.

 

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 1 sati 24 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara